ΕΛΣΤΑΤ – ΑΕΠ: Τα πρώτα μηνύματα του έτους και οι “αναμονές” 

ΕΛΣΤΑΤ – ΑΕΠ: Τα πρώτα μηνύματα του έτους και οι “αναμονές” 
Στιγμιότυπο από το κέντρο της Αθήνας Eurokinissi

Με την ενέργεια να κινείται με “χαμηλές πτήσεις” το επόμενο διάστημα οι βασικές αναμονές, που θα κλειδώσουν την πορεία του ΑΕΠ, έχουν να κάνουν με τον τουρισμό, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές.

Ανακοινώνει σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ τα πρώτα στοιχεία του έτους για την πορεία του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του έτους με τις ενδείξεις να παραπέμπουν σε ένα θετικό ξεκίνημα, που αποτελεί, άλλωστε το “βατήρα” για την αναθεώρηση της ανάπτυξης το 2023, από την επίσημη πρόβλεψη του 2,3%.

Σύμφωνα, με πηγές με γνώση των καταγραφών για την ανάπτυξη, εκτιμάται ότι ο “πήχης” μπορεί να μπει μεταξύ 3% και 3,5%, κυρίως λόγω της θετικής πορείας των εξαγωγών, της καλής εκκίνησης του τουρισμού αλλά της ραγδαίας αποκλιμάκωσης των ενεργειακών τιμών.

Η ενέργεια

Υπενθυμίζεται ότι πλέον κάτω από το φράγμα των 30 ευρώ/ΜWh διαπραγματεύονται οι τιμές του φυσικού αερίου στον δείκτη ΤTF φτάνοντας στα επίπεδα Δεκεμβρίου 2021, περίοδο δηλαδή που είχε ξεκινήσει η ενεργειακή κρίση. Ουσιαστικά, τα δυσθεώρητα ύψη των 306,871 ευρώ του Αυγούστου 2022 είναι απώτατο παρελθόν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Προϋπολογισμός του 2023 και οι αρχικές μακροοικονομικές προβλέψεις βασίστηκαν σε τιμή του φυσικού αερίου. κατά μέσο όρο, στα 120 ευρώ. Ήδη, λόγω και της πτώσης της τιμής του φυσικού αερίου και άλλων παραγόντων οι προβλέψεις για ρυθμό ανάπτυξης κάτω από το 2% ξεπεράστηκαν και πλεον με δεδομένη και τη “βουτιά” του φυσικού αερίου, υπολογίζεται από παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, ότι το ΑΕΠ μπορεί να κερδίσει έως και 4 δισεκ, δηλαδή, έως και 2 μονάδες, ξεπερνώντας ακόμα και το 3%.

Ο τζίρος των επιχειρήσεων και ο πληθωρισμός

Επιπλέον, στα στοιχεία που εισφέρουν σε μια θετική εκκίνηση της χρονιάς είναι ο τζίρος των επιχειρήσεων. Είναι ενδεικτικό, ότι, λόγω και του πληθωρισμού, με βάση την ΕΛΣΤΑΤ, στο ύψος των 14,88 δισ. ευρώ ανήλθε ο τζίρος για τις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου της χώρας το α’ τρίμηνο εφέτος, σημειώνοντας αύξηση 13,2% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2022, όπου είχε διαμορφωθεί σε 13,15 δισ. ευρώ και μείωση 15,1% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο του 2022 που είχε διαμορφωθεί σε 17,52 δισ. ευρώ.

Επίσης, ο τουρισμός, που στην αρχή της χρονιάς κατέργαψε καλές επιδόσεις είναι άλλος ένας παράγων που γεννά αισιοδοξία. Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 63,8% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022 και διαμορφώθηκαν στα 732,9 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα η ανεργία που διαμορφώθηκε στο 11,2% διαμορφώθηκε, τον Απρίλιο εφέτος, έναντι του 12,7% τον Απρίλιο 2022, παίζει το ρόλο της, ενώ θετική “μετενέργεια” στην πορεία του α’ τριμήνου του 2023, δίνει και η η καταγραφή για ανάπτυξη 5,2% του δ’ τριμήνου του 2022, παρά το γεγονός ότι η σύγκριση πραγματοποιείται με το ίδιο διάστημα του 2022, όπου είχαμε ανάπτυξη 7,5%.

Οι αναλυτές

Μιλώντας χαρακτηριστικά σε εκδήλωση, πριν λίγες μέρες, της Τράπεζας Πειραιώς, με θέμα «Ανάπτυξη που στηρίζει κάθε αύριο: Εξελίξεις, προκλήσεις και προοπτικές για τις επιχειρήσεις» ο Chief Εconomist (επικεφαλής οικονομολόγος) της Τράπεζας Πειραιώς Ηλίας Λεκκός ανέλυσε το μακροοικονομικό περιβάλλον, σημειώνοντας ότι βάσει τριών διαφορετικών παραγόντων διατηρείται η πρόβλεψη για αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ το 2023 κατά 3,6%. Καταρχάς, υπάρχει ο στατιστικός παράγοντας καθώς, εάν παραμείνει το ΑΕΠ στο επίπεδο των €48,7 δισ. κάθε τρίμηνο, όπως έκλεισε δηλαδή στο τέταρτο τρίμηνο του 2022, αυτό και μόνο προσθέτει 1,5% αύξηση στο ΑΕΠ.

Δεύτερον, η ανάπτυξη θα υποστηριχθεί επίσης με «παθητικό» τρόπο από την αντιστροφή του αρνητικού σοκ των όρων του εμπορίου που έπληξε την ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία το 2022. Η μερική αντιστροφή – η άνοδος των τιμών ενέργειας και τροφίμων αφαίρεσε σχεδόν 2,5% μονάδες της αύξησης του ΑΕΠ – θα συμβάλει θετικά στην αύξηση του ΑΕΠ.

Τρίτον, υπάρχει ένας «ευμετάβλητος» παράγοντας καθώς αναμένεται ότι η ανάπτυξη θα προέλθει από την ανάκαμψη των επενδύσεων, οι οποίες είναι αναγκαίες και μπορούν να χρηματοδοτηθούν, μεταξύ άλλων, και με προνομιακούς όρους από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτός ο τελευταίος παράγοντας, τόνισε ο κ. Λεκκός, παρουσιάζει μεγάλη μεταβλητότητα καθώς επηρεάζεται, μεταξύ άλλων, από το οικονομικό κλίμα, το στάδιο του επιχειρηματικού κύκλου, το επίπεδο των επιτοκίων, την έκταση της πολιτικής αβεβαιότητας.

Κλειδί ο τουρισμός

Πάντως με την ενέργεια να κινείται με “χαμηλές πτήσεις” το επόμενο διάστημα οι βασικές αναμονές, που θα κλειδώσουν την πορεία του ΑΕΠ, έχουν να κάνουν με τον τουρισμό, τις επενδύσεις και τις εξαγωγές.

Ωστόσο, ειδικά, στον τουρισμό, δε λείπει εσχάτως ένας προβληματισμός. Ήδη, κάποια ζητήματα “σκιάζουν” το “λαμπερό” τοπίο, που και για λόγους προεκλογικούς καλλιεργείται. Με βάση αναφορές παραγόντων της αγοράς στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, όπου αναδείχθηκε το νέο Δ.Σ. με πρόεδρο τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του “Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών Ελ. Βενιζέλος”, Γιάννη Παράσχη, το κόστος αεροπορικών εισιτηρίων, η ύφεση στη Γερμανία και η γενικότερη πορεία επιτοκίων και πληθωρισμού σε μεγάλες για την Ελλάδα αγορές έχει οδηγήσει σε “χαλαρή” πορεία κρατήσεων για ακριβά καταλύματα σε ώριμους προορισμούς, όπως η Μύκονος και η Κρήτη.

Μάλιστα, αναφέρεται, ότι αν και ξεκίνησαν δυναμικά οι κρατήσεις στους πρώτους μήνες του χρόνου, τώρα παρατηρείται (με εξαίρεση κάποια εμβληματικά καταλύματα) ένα “σχετικό κράτημα” που έχει οδηγήσει σε πολλές επιχειρήσεις για ένταση της πρακτικής των προσφορών, που όμως, εν όψει της κορύφωσης της σεζόν, μπορεί να πλήξει τις κερδοφορίες.

Μια άλλη παράμετρος, που προβληματίζει καθώς δεν έδωσε “ορμή” το Μάιο, που είναι ένας μήνας απαραίτητος για να δοθεί “καύσιμο” για τη συνέχεια, είναι και ο καιρός. Παρά ταύτα , οι γενικότερες ενδείξεις είναι θετικές, με βάση όσα αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, που επισημαίνουν το ότι και φέτος οι κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, αλλά και η πορεία του τουρισμού της Αθήνας, θα δώσουν τον τόνο.

Στο μεταξύ εύγλωττο ήταν το στίγμα που έδωσε για τον ελληνικού τουρισμό ο νέος πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Γιάννης Παράσχης. “Προφανώς, τη συνολικότερη εικόνα δεν συνθέτουν μόνο ευοίωνες ενδείξεις. Το ευρύτερο διεθνές περιβάλλον εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από μακροοικονομικά και γεωπολιτικά ζητήματα που επηρεάζουν την τουριστική αγορά. Υπάρχουν ακόμη αγορές που είναι κλειστές (όπως Ρωσία, Ουκρανία, Λευκορωσία), αγορές που βρίσκονται σε διαδικασία αργής ανάκαμψης (όπως η Κίνα), ενώ η χρηματοοικονομική αστάθεια και τα προβλήματα των τραπεζών σε μεγάλες οικονομίες, οι μεγάλες ελλείψεις προσωπικού στην αγορά εργασίας διεθνώς, τα ενεργειακά ζητήματα, και η παράλληλη αύξηση των επιπέδων του πληθωρισμού και των επιτοκίων αποτελούν «γκρίζα σύννεφα στον ορίζοντα”, είπε ο κ. Παράσχης μιλώντας στην ανοικτή συνεδρίαση της γενικής συνέλευση τους ΣΕΤΕ.

Η ύφεση στη Γερμανία

Άλλος ένα κρίσιμος πράγων για τις εξελίξεις από εδώ και πέρα έχει να κάνει με την Γερμανία και το πώς θα εξελιχθεί η πορεία της οικονομίας της, που τώρα έχει μπει σε ύφεση. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας, η οικονομία συρρικνώθηκε κατά 0,3% τους πρώτους τρεις μήνες του 2023, ενώ το τελευταίο τρίμηνο του 2022 είχε υποχωρήσει κατά 0,5%. Έτσι, με δύο συναπτά τρίμηνα συρρίκνωσης η χώρα έχει εισέλθει σε φάση τεχνικής ύφεσης αν και αρχικά, προβλεπόταν πως η γερμανική οικονομία θα το απέφευγε, παραμένοντας στάσιμη το πρώτο τρίμηνο του έτους. Το πώς αυτό θα επηρεάσει τον τουρισμό, αλλά και τις εξαγωγές είναι ένα ζητούμενο καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης δίνει τον τόνο πάντα σε όλη την ΕΕ.

Μέτρα

Πέρα από τις ενδείξεις, πάντως, η πορεία του ΑΕΠ, με τα αισιόδοξα μηνύματα, τουλάχιστον, για το πρώτο τρίμηνο, διαμορφώνει τις συνθήκες εκείνες για δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, απαραίτητου για κάποιες στοχευμένες παρεμβάσεις, φέτος. Άλλωστε, ήδη, υπάρχει μια υπέρβαση στο τετράμηνο 1,1 δισεκ. περίπου από το στόχο για εισπράξεις ΦΠΑ, λόγω πληθωρισμού. Επίσης, για φέτος, παρά το ότι η Κομισιόν έχει στείλει μηνύματα για δημοσιονομικό μάζεμα, δεν ισχύει ο “κόφτης” στην αύξηση των πρωτογενών δαπανών, που δίνει έστω και μια οριακή δυνατότητα για παρεμβάσεις από τη νέα, βέβαια, κυβέρνηση.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα