ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 1,3% το 3ο τρίμηνο

ΕΛΣΤΑΤ: Ανάπτυξη 1,3% το 3ο τρίμηνο
Members of Independent Greek Party stormed in to the offices of National Statistical Service protesting about, according to their beliefs, the manipulation of statistical facts that led in to the first Memorandum. Athens, January 29, 2013 / SOOC

Ανάπτυξη καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ στο γ' τρίμηνο κυρίως λόγω τουρισμού, ενώ αναθεώρησε και την πρόβλεψη για το β' τρίμηνο

Στις προβλέψεις της η ΕΛΣΤΑΤ αναθεωρεί ριζικά εκ των υστέρων και την πρόβλεψη για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου για το οποία καταγράφει πλέον ανάπτυξη 1,6% του ΑΕΠ από 0,8% του ΑΕΠ που είχε δώσει με τα στοιχεία του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Ανάπτυξη 1,3% του ΑΕΠ καταγράφει η ΕΛΣΤΑΤ για το τρίτο τρίμηνο του χρόνου κυρίως λόγω της τουριστικής έκρηξης του περασμένου καλοκαιριού .

 Στην προβλέψεις της η ΕΛΣΤΑΤ αναθεωρεί ριζικά εκ των υστέρων και την πρόβλεψη για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου για το οποία καταγράφει πλέον ανάπτυξη 1,6% του ΑΕΠ από 0,8% του ΑΕΠ που είχε δώσει με τα στοιχεία του περασμένου Σεπτεμβρίου.

 Με τον διπλασιασμό του ρυθμού ανάπτυξης για το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου στο 1,6% του ΑΕΠ ο μέσος ρυθμός ανάπτυξης συμπεριλαμβάνοντας και το πρώτο τρίμηνο ( καταγράφηκε ανάπτυξη 0,4% του ΑΕΠ ) διαμορφώνεται στο 1,1% του ΑΕΠ για τα τρία τρίμηνα του χρόνου . Πλέον ο στόχος για ανάπτυξη 1,6% του ΑΕΠ θα εξαρτηθεί από την ανάπτυξη του τέταρτου τριμήνου του χρόνου.

 Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ η ανάπτυξη για το τρίτο τρίμηνο του χρόνου σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2016 βασίστηκε αποκλειστικά στις εξαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών ( όπου περιλαμβάνεται και ο τουρισμός ως υπηρεσία ) οι οποίες κατέγραψαν αύξηση 7,8% η οποία αναλύεται σε αύξηση 2,8% σε εξαγωγές αγαθών και 12,6% σε εξαγωγές υπηρεσιών Κατά τα λοιπά στοιχεία που διαμορφώνουν την εξέλιξη του ΑΕΠ.

 Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε σε ετήσια βάση κατά 1%

 Οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 8,5%

 Οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 9,3%

 Σε τριμηνιαία βάση με βάση τα εποχικά διορθωμένα στοιχεία τα ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του χρόνου σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου παρουσίασε αύξηση 0,3%. Η αύξηση αυτή διαμορφώθηκε και στην τριμηνιαία σύγκριση από την αύξηση εξαγωγών προϊόντων και υπηρεσιών κατά 5% γεγονός στο οποίο συντέλεσε κυρίως ο τουρισμός.

 Κατά τα λοιπά η συνολική καταναλωτική δαπάνη κατέγραψε μείωση κατά 0,1% οι επενδύσεις μειώθηκαν επίσης κατά 0,6% ενώ και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,4%.

 Η αναθεώρηση όλων των τριμήνων έγινε με βάση την μεθοδολογία ESA 2010 λόγω ενημερωμένων στοιχείων Γενικής Κυβέρνησης (ΔΤΕ Οκτωβρίου 2017) και λόγω ενημερωμένων στοιχείων Βραχυχρόνιων Δεικτών.

ΥΠΟΙΚ: Αρχική η εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για ανάπτυξη 1,3% του ΑΕΠ

Για αρχική εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ κάνει λόγο το υπουργείο Οικονομικών, σχολιάζοντας τη χαμηλότερη των κυβερνητικών προσδοκιών αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος στο 1,3% του ΑΕΠ στο γ’ τρίμηνο. Το ΥΠΟΙΚ συνιστά αναμονή για το τελικό αποτέλεσμα.

«Είναι θετικό πως η ΕΛΣΤΑΤ αναθεωρεί την αρχική εκτίμηση για το δεύτερο τρίμηνο από 0,8% σε 1,6%. Σχετικά με το τρίτο τρίμηνο, το 1,3% που ανακοινώθηκε είναι η αρχική εκτίμηση. Πρέπει να περιμένουμε το τελικό αποτέλεσμα για να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για το 2017» αναφέρει χαρακτηριστικά η πλατεία Συντάγματος.

«Πεποίθησή μας είναι πως θα επαληθευθεί η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για ετήσιο ρυθμό 1,6%, το 2017» τονίζει το υπουργείο. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, η ανάπτυξη στο δ’ τρίμηνο θα πρέπει να ξεπεράσει του 2% του ΑΕΠ βάσει των μέχρι στιγμής εκτιμήσεων της Αρχής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα