Εμπορικό έλλειμμα: “Νάρκη” η εκτίναξη – Σήμα στην κυβέρνηση για στήριξη της εγχώριας παραγωγής

Εμπορικό έλλειμμα: “Νάρκη” η εκτίναξη – Σήμα στην κυβέρνηση για στήριξη της εγχώριας παραγωγής
Εμπορευματοκιβώτια σε λιμάνι (φωτογραφία αρχείου) ISTOCK

Το εμπορικό έλλειμμα “φουσκώνει” με παράγοντες της αγοράς να σημειώνουν ότι χρειάζεται να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην ενδυνάμωση της εγχώριας παραγωγής, η οποία αποτελεί το κλειδί για τη δημιουργία μιας βιώσιμης οικονομίας.

Τα “καμπανάκια” για το εμπορικό έλλειμμα της χώρας, που εκτιμάται ότι θα κλείσει πάνω από τα 35 δισεκ. το 2022 ηχούν συνεχώς και με ένταση. Παράγοντες της αγοράς, ακαδημαϊκοί, επιχειρηματίες εστιάζουν στην έντονα ανοδική τάση που καταγράφει η αύξηση των εισαγωγών, που παρά το γεγονός ότι συνδέεται με την παράλληλη αύξηση των εξαγωγών, συνιστά δείγμα ελλιπούς ανταγωνιστικότητας και βέβαια “ξυπνάει” εφιάλτες του προμηνημονιακού παρελθόντος, που όλοι θέλουν να ξεχάσουν.

Βέβαια, δεν μπορεί να παραβλέψει κάποιος/α ότι μια οικονομία με σπάνη πρώτων υλών, όπως η Ελληνική, και με ισχυρό μεταποιητικό τομέα, σε σειρά κλάδων της οικονομίας, θα πρέπει για να παράγει, να εισάγει. Ωστόσο σταδιακά, με βάση όσα αναφέρονται, θα πρέπει να χτίζει εγχώριες αλυσίδες αξίας, αλλά και να συνοδεύεται από αύξηση της καινοτομικής ανταγωνιστικότητας, ώστε η άνοδος των εξαγωγών που είναι σε επίπεδα ρεκόρ τα τελευταία χρόνια να προσδώσει μεγαλύτερες υπεραξίες στην οικονομία και να αποκτήσει περισσότερα στοιχεία βιωσιμότητας.

Το έλλειμμα

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τα τελευταία στοιχεία. το εμπορικό έλλειμμα στο διάστημα Ιανουαρίου-Νοεμβρίου του 2022 αυξήθηκε κατά 12,99 δισ. ευρώ ή κατά 58,6%, στα 35,15 δισ. ευρώ από 22,16 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Χωρίς τα πετρελαιοειδή, το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε στα 23,94 δισ. ευρώ από 17,52 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε κατά 6,42 δισ. ευρώ ή κατά 36,6%.

Ανάγκη για αύξηση της εγχώριας παραγωγής

Σχολιάζοντας, μάλιστα, την προηγούμενη εβδομάδα, τις επιδόσεις των ελληνικών εξαγωγών για τον Νοέμβριο του 2022, η Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, Χριστίνα Σακελλαρίδη, υπογράμμισε ότι “η έμφαση που δίνουν ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις στις εξαγωγές αποτελεί αναμφισβήτητα ένα εξόχως ενθαρρυντικό στοιχείο για την πορεία μετασχηματισμού της ελληνικής οικονομίας. Η εξωστρέφεια έχει αναχθεί σε εθνική προτεραιότητα στο νέο παραγωγικό μοντέλο που επιχειρεί να οικοδομήσει η Ελλάδα. Και όπως όλα δείχνουν, κινείται στη σωστή κατεύθυνση, με βάση και τις επιδόσεις των ελληνικών εξαγωγών τον Νοέμβριο του 2022. Την ίδια ώρα, ωστόσο, χρειάζεται να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην ενδυνάμωση της εγχώριας παραγωγής, η οποία αποτελεί το κλειδί για τη δημιουργία μιας βιώσιμης οικονομίας, η οποία θα μπορεί να προσφέρει καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και προοπτική στο εργατικό δυναμικό της χώρας μας” σημείωσε χαρακτηριστικά.

Αξίζει, ωστόσο, να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ Βασίλης Κορκίδης, μιλώντας, επίσης, πριν λίγες μέρες, κατά την εκδήλωση κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά στάθηκε στην ανάγκη εμπλουτισμού του “μπουκέτου” των προϊόντων που εξάγονται.

“Το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο εκτινάχθηκε και θέλει προσοχή να μην δημιουργήσει μακροοικονομική ανισορροπία. Το στοίχημα είναι να αυξηθούν οι εξαγωγές σε είδη και περισσότερες χώρες. Το 85% των ελληνικών εξαγωγών αφορά 129 προϊόντα με προορισμό το 50% στην Ευρώπη, το 34% στη Μέση Ανατολή και το 11% στην Αμερική ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ.

Ο κλάδος του φαρμάκου και η νέα επένδυση της ΕΛΠΕΝ

Στη σημασία της ανάπτυξης της εγχώριας παραγωγής στάθηκε, στο φόντο όσων αναμένεται να ανακοινωθούν από την ΕΕ το επόμενο διάστημα για τη στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, μιλώντας, χθες στην παρουσίαση στα ΜΜΕ του υπερσύγχρονου εργοστασίου στην Κερατέα Αττικής της φαρμακοβιομηχανίας ELPEN, ο αντιπρόεδρος, συνδιευθύνων σύμβουλος της εταιρείας και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) κ. Θεόδωρος Τρύφων. Τόνισε, χαρακτηριστικά, ότι το εμπορικό έλλειμμα είναι το μεγάλο το πρόβλημα της χώρας. “Εάν συνεχιστεί θα σημάνει περαιτέρω αύξηση του χρέους και παράλληλα λιγότερες δουλειές. Χρειαζεται παραγωγική ανασυγκρότηση αλλιώς πάμε στα βράχια” τόνισε με έμφαση.

“Με τα 45 εργοστάσια του κλάδου δίνουμε μια απάντηση. Είναι εθνικά επικίνδυνο να εισάγουμε και να μην παράγουμε. Και να έχουμε εισαγωγές αμφίβολες ποιοτικά. Από το 75% σήμερα εισαγόμενα, κινδυνεύουμε να πάμε στο 90% αν δεν αλλάξει η κατάσταση” τόνισε με έμφαση και συμπλήρωσε: “Χρειάζεται παραγωγική ανασυγκρότηση. Υπάρχουν Έλληνες που θέλουν να γυρίσουν, πτυχιούχοι που θα καλύψουν ανάγκες. Κάποιοι κλάδοι όπως εμείς στο φάρμακο είμαστε έτοιμοι. Προφανώς, να προχωρήσουμε προς όφελος ασθενών αλλά να δούμε και τι έχει προστιθέμενη αξία για τη χώρα” τόνισε ζητώντας να σταματήσουν οι παράλογες, όπως είπε επιβαρύνσεις στο φάρμακο.

Παράλληλα, έκανε λόγο για την ανάγκη στήριξης της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας που όπως τόνισε χαρακτηριστικά “διώκεται διαρκώς”, κάνοντας αναφορά στις διατάξεις των υποχρεωρτικών επιστροφών (του clawback rebate) που πλήττουν άδικα τις εταιρείες, ενώ γνωστοποίησε πως “θα πιέσουμε με κάθε τρόπο να σταματήσουν οι παράλογες και υπέρογκες επιβαρύνσεις” την ώρα μάλιστα που η ελληνική φαρμακοβιομηχανία στηρίζει με μεγάλη επιτυχία την προσπάθεια για επάρκεια φαρμάκων στη χώρα, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, όπως π.χ. την Ιταλία, που καταγράφονται ελλείψεις σε 1000 σκευάσματα. “Κάνουμε στρατηγικές συμμαχίες με εταιρείες πρώτων υλών και θωρακιζομαστε.” σημείωσε.

“Επενδύουμε συνειδητά στην Ελλάδα”

Όπως τόνισε ο κ. Τρύφων, “μπορούσαμε να πάμε σε γειτονικές χώρες όπου το κόστος θα ήταν 50% μικρότερο όπως Βουλγαρία, Ρουμανία ή Σκόπια”. Τόνισε όμως με ιδιαίτερη έμφαση πως “μένουμε Ελλάδα, εδώ είναι το DNA μας, παράγουμε στη χώρα, στηρίζουμε την ελληνική οικονομία, τον Έλληνα εργαζόμενο και κυρίως τον Έλληνα ασθενή. Πιστεύουμε στη χώρα μας και το δείχνουμε αυτό. Αρνηθήκαμε να πάμε σε εναλλακτικές που μας προσέφεραν μεγάλες εκπτώσεις.

Παράλληλα τόνισε πως το νέο εργοστάσιο της ELPEN είναι το πρώτο νέο παραγωγικό εργοστάσιο που δημιουργείται στην Αττική μετά από πολλά χρόνια, καθώς στο νομό δεν δίνονται κίνητρα για παραγωγικές μονάδες παρά μόνο για ερευνητικές. Όπως είπε ο κ. Τρύφων, είναι το μοναδικό αυτού του είδους στην Ελλάδα και μόλις το 5ο στην Ευρώπη, με την ελληνική φαρμακοβιομηχανία να επιβεβαιώνει τον πρωτοποριακό της χαρακτήρα αλλά και το διεθνές της εκτόπισμα, σε μια συγκυρία που η συζήτηση για την αυτονομία της Ευρώπης (ειδικά) στα θέματα της υγείας και των ειδών πρώτης ανάγκης, όπως ασφαλώς είναι τα φάρμακα, είναι σε κορυφαίο επίπεδο.

Επίσης, ο πρόεδρος της ΠΕΦ σημείωσε ότι “στόχος ήταν να δείξουμε ότι μετά από την τεράστια αποεπένδυση της τελευταίας δεκαετίας στην υγεία και στο φάρμακο, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες σε πλαίσιο σημαντικών κινήτρων για πρώτη φορά την τελευταία δεκαπενταετία τώρα αναπτύσσουν ένα οικοσύστημα φαρμακευτικής παραγωγής και R&D στην Ελλάδα”.

Η μονάδα

Σημειώνεται πως η επένδυση της ELPEN στην Κερατέα είχε μπει στις στρατηγικές επενδύσεις και ήταν αρχικού προϋπολογισμού 51 εκατ. ευρώ, ενώ ήταν η πρώτη φορά που ο νόμος στρατηγικών επενδύσεων είχε εγκρίνει project που αφορά τον συνδυασμό παραγωγής, έρευνας και ανάπτυξης, όπως είναι το συγκεκριμένο εργοστάσιο στην Κερατέα.

Μάλιστα ο κ. Τρύφων εξήρε τη συνδρομή τόσο της προηγούμενης κυβέρνησης όσο και της τωρινής, σημειώνοντας ότι είναι μια υπερκομματική επένδυση που αναβαθμίζει τον κλάδο. Ήδη στο εργοστάσιο απασχολούνται περί τα 100 στελέχη, ενώ στην πλήρη λειτουργία του, στο τέλος του 2024, θα απασχολούνται πάνω από 300 εργαζόμενοι. Το εργοστάσιο αφορά τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη καθετοποιημένης δραστηριότητας έρευνας – ανάπτυξης – παραγωγής – προώθησης νέων φαρμακευτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας (value added pMDIs), που στοχεύουν στη θεραπεία οξέων και χρόνιων νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος (άσθμα – χρόνια αναπνευστική πνευμονοπάθεια).

Η ανταγωνιστικότητα “κλειδί”

Να σημειωθεί ότι μιλώντας κατά την την παρουσίαση της Ετήσιας Έκθεσης του Εθνικού Συμβουλίου Παραγωγικότητας της Ελλάδας που έκανε το μεσημέρι της Παρασκευής 16/12 το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ο πρώην υπουργός Οικονομικών και καθηγητής στην ΑΣΟΕΕ, Νίκος Χριστοδουλάκης αφού εστίασε στο ότι η παραγωγικότητας της ελληνικής οικονομίας έχει μειωθεί το τελευταίο διάστημα αναφέρθηκε στην ευκαιρια του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αλλά και στα προβλήματα σχεδιασμού και υλοποίησης του, που επηρεάζει την προσπάθεια για ανάκτηση ικανοποιητικών επιπέδων ανταγωνιστικότητας και βέβαια ενσωμάτωσης της καινοτομίας στην παραγωγική διαδικασία.

Τόνισε, δε, ότι η δομή που επελέγη για τις χρηματοροές του Ταμείου αποκλείουν τις ΜμΕ, που περισσότερο από όλους χρειάζονται να μπουν στο “τρένο” της καινοτομίας. Πρότεινε, δε, δύο άξονες για την αντιμετωπιση αυτων των προβληματων. Ζήτησε, πρώτον, έναν νέο σχεδιασμό και προτεραιότητες για το υπόλοιπο του Ταμείου και, δεύτερον, νέες διαδικασίες για μεγαλύτερη διαφάνεια, επενδυτική ασφάλεια και αποτελεσματικότητα. Η παρουσίαση του πρώην Υπουργού Οικονομίας κατέληξε με τρεις βασικές προτασεις πολιτικης: (1) επενδύσεις με εγχώρια προστιθέμενη αξία, (2) σχεδιασμός περιφερειακής παρουσίας της ελληνικής οικονομίας, ως απάντηση στην νέα παγκοσμιοποίηση και (3) παραγωγικά οικοσυστήματα, ήτοι συνεργασίες μικρομεσαίων και δικτύωση με μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Τέλος, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι μ

Με την προκήρυξη των εκλογών υπαρχει ο κινδυνος να προκληθούν αναταράξεις στη ομαλή πορεία του Ταμείο

Ο ΟΟΣΑ

Στο μεταξύ στην πρόσφατη έκθεσή του ο ΟΟΣΑ εστιάζει στο έλλειμμα του ισοζυγίου των τρεχουσών συναλλαγών, που βρίσκεται και πάλι σε υψηλά επίπεδα αποκαλύπτοντας τα ελλείμματα ανταγωνιστικότητας της Ελληνικής οικονομίας. Όσο, δε, και αν υποστηρίζει την εγχώρια παραγωγή, με αναγκαία για τις εξαγωγές, αλλά μη παραγόμενα εγχωρίως αγαθά, παραμένει ένας δείκτης που απαιτεί διόρθωση.

Όπως σημειώνει ο Οργανισμός, “το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας, που βρίσκεται στο 6,7% του ΑΕΠ το 2021, παραμένει μεγάλο, παρά τη βελτίωση των εξαγωγών”. Επίσης αναφέρεται ότι η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το 2021 οφείλεται στις υψηλότερες τιμές της ενέργειας που διεύρυνε το εμπορικό έλλειμμα στο 7,9% του ΑΕΠ. Μάλιστα σημειώνεται ότι το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας το 2022 προβλέπεται να διευρυνθεί ελαφρώς στο 7% του ΑΕΠ, με την αύξηση της αξίας των εισαγωγών να υπερβαίνει εκείνη των εξαγωγών σε ένα πλαίσιο όπου οι αυξανόμενες παγκόσμιες τιμές ενέργειας έχουν κεντρική θέση. Βέβαια αφού ο ΟΟΣΑ σημειώνει την επίπτωση στη διεθνή θέση της χώρας από τη διεύρυνση του ελλείμματος, σημειώνει ότι η εν λόγω αύξηση αντισταθμίστηκε από τις αγορές περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ, από την αύξηση των ξένων επενδύσεων και τις μεταφορές κεφαλαίων από το Next Generation EU. Οι εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων και αυτές της ΕΕ, όπως αναφέρεται, ωστόσο, συμβάλλουν στο έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών αυξάνοντας τη ζήτηση εισαγωγών, για παράδειγμα, για επενδυτικά αγαθά.

Πάντως ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι η βελτίωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών θα απαιτήσει αύξηση της παραγωγικότητας για να συνεχιστούν τα πρόσφατα κέρδη στην ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα