Τα δύσκολα έχουν να κάνουν με το 2024 και το δημοσιονομικό “μάζεμα” που πρέπει να συνεχιστεί με ένταση τότε και μετά από μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας.
Στα 20,1 δισ. ευρώ το έλλειμμα του Ισοζυγίου Τρεχουσών Συναλλαγών της χώρας κατά το προηγούμενο έτος σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Πού οφείλεται η αύξηση.
Το εμπορικό έλλειμμα “φουσκώνει” με παράγοντες της αγοράς να σημειώνουν ότι χρειάζεται να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην ενδυνάμωση της εγχώριας παραγωγής, η οποία αποτελεί το κλειδί για τη δημιουργία μιας βιώσιμης οικονομίας.
Η επιδείνωση του εξωτερικού τομέα, σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική επιβάρυνση της πανδημίας, σηματοδοτεί την επιστροφή των λεγόμενων «δίδυμων» ελλειμμάτων της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή του δημοσιονομικού ελλείμματος και τους ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.
Η χώρα με την αποκατάσταση της “κανονικότητας” θα πρέπει μέσα από τα πλεονάσματα αφενός να καλύπτει τις ετήσιες πληρωμές τόκων δείχνοντας ότι μπορεί να πατά στα πόδια της και παράλληλα να απομειώνει το χρέος, όπως προβλέπουν οι κανόνες.
Ανάπτυξη 6% για το 2022, προβλέπει η Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, όπως προκύπτει από τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα. Ωστόσο με την εκτίμηση για άνοδο του πληθωρισμού τα όποια οφέλη στα εισοδήματα εξανεμίζονται.
Το μικρότερο έλλειμμα, που καταγράφει για το 2021 η ΕΛΤΑΤ δίνει δυνατότητες για μια πιο ήπια δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και ευχέρεια για μια σειρά έξτρα μέτρα στο φόντο της ακρίβειας και την κατάστασης στην ενεργειακή αγορά.
Στο σύνολο του 2021, η συνολική αξία των εισαγωγών- αφίξεων ανήλθε στο ποσό των 64.190,2 εκατ. ευρώ έναντι 48.953,8 εκατ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2020.
Χωρίς να μπαίνει "στο μάτι" των θεσμών και των "σκληρών" του Βορρά, δηλαδή με "συνετή πολιτική" παροχών, η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση της πανδημίας και του πληθωρισμού, αλλά και των εξελίξεων σε πολιτικό επίπεδο.
Η προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή το επόμενο έτος γίνεται ακόμη πιο δύσκολη με τις επικείμενες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, καθώς θα πρέπει να "μαζευτούν" οι δαπάνες και να εισπραχθούν φόροι ώστε να "ψαλιδιστεί" το έλλειμμα κατά 10,5 δισ.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να μειώνεται από τις αρχές του 2022 ενώ οι αυξημένες τιμές στον τομέα της ενέργειας ίσως παραμείνουν και στο δεύτερο τρίμηνο του νέου έτους.
Τον Αύγουστο τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4.342 εκατ. ευρώ, μειωμένα μόλις κατά 83 εκατ. ευρώ ή 1,9% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην επεξηγηματική έκθεση του ΜΠΔΣ 2022-2025.
Κλειδί για την πορεία του τουρισμού αλλά και των δημοσίων εσόδων είναι η πορεία των εμβολιασμών σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Την περίοδο απο τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2021 τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 16.859 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 193 εκατ. ευρώ ή 1,1% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021 .
Τα έσοδα από φόρους εμφανίζονται μειωμένα κατά 256 εκατ. ευρώ ή 7,9% τον Απρίλιο με βάση τα προσωρινά στοιχεία του Υπ. Οικονομικών λόγω της παράτασης των "απαγορευτικών" στην οικονομία. "Σανίδα" σωτηρίας αποτέλεσε το μέρισμα από την Τράπεζα της Ελλάδος και τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα.
Η πρώτη σύγχρονη παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση εκτυλίχθηκε στις 19 Οκτωβρίου 1987, και έμεινε γνωστή ως "Μαύρη Δευτέρα", όταν ο Dow Jones Industrial Average έπεσε 22,6%.