ΕΛΛΕΙΜΜΑ

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

Υπ. Οικονομικών: Σενάριο μεγαλύτερης ανάπτυξης με “καύσιμο” τις ενεργειακές τιμές - Αντίβαρο στη “φουρτούνα” των ημερών

Τα δύσκολα έχουν να κάνουν με το 2024 και το δημοσιονομικό “μάζεμα” που πρέπει να συνεχιστεί με ένταση τότε και μετά από μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας. 

Εμπορευματοκιβώτια σε λιμάνι (φωτογραφία αρχείου)

Εμπορικό έλλειμμα: "Νάρκη" η εκτίναξη - Σήμα στην κυβέρνηση για στήριξη της εγχώριας παραγωγής

Το εμπορικό έλλειμμα “φουσκώνει” με παράγοντες της αγοράς να σημειώνουν ότι χρειάζεται να δοθεί ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην ενδυνάμωση της εγχώριας παραγωγής, η οποία αποτελεί το κλειδί για τη δημιουργία μιας βιώσιμης οικονομίας.

Χρήματα

“Ξυπνά” η απειλή για τα “δίδυμα ελλείμματα” - Νέο έτος με υψηλά ρίσκα

Η επιδείνωση του εξωτερικού τομέα, σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική επιβάρυνση της πανδημίας, σηματοδοτεί την επιστροφή των λεγόμενων «δίδυμων» ελλειμμάτων της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή του δημοσιονομικού ελλείμματος και τους ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Ευρωπαϊκή Ένωση

"Δαμόκλειος σπάθη" πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2024

Η χώρα με την αποκατάσταση της “κανονικότητας” θα πρέπει μέσα από τα πλεονάσματα αφενός να καλύπτει τις ετήσιες πληρωμές τόκων δείχνοντας ότι μπορεί να πατά στα πόδια της και παράλληλα να απομειώνει το χρέος, όπως προβλέπουν οι κανόνες.

Από αγορά της Μαδρίτης

Κομισιόν: Πληθωρισμός "φωτιά" στο 10% το 2022 - Τι αναφέρουν οι χειμερινές προβλέψεις για ΑΕΠ, χρέος και έλλειμμα

Ανάπτυξη 6% για το 2022, προβλέπει η Κομισιόν για την ελληνική οικονομία, όπως προκύπτει από τις χειμερινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα. Ωστόσο με την εκτίμηση για άνοδο του πληθωρισμού τα όποια οφέλη στα εισοδήματα εξανεμίζονται.

Χρήστος Σταϊκούρας

Μικρότερο από τις αρχικές προβλέψεις το έλλειμμα- Ανοίγει δρόμο για πιο ήπιο δημοσιονομικό μάζεμα

Το μικρότερο έλλειμμα, που καταγράφει για το 2021 η ΕΛΤΑΤ δίνει δυνατότητες για μια πιο ήπια δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά και ευχέρεια για μια σειρά έξτρα μέτρα στο φόντο της ακρίβειας και την κατάστασης στην ενεργειακή αγορά.

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας

Ακρίβεια και πανδημία απέναντι στη "συνετή" δημοσιονομική πολιτική - Οι θεσμοί, το Σύμφωνο και το "ζύγι" για τις εκλογές

Χωρίς να μπαίνει "στο μάτι" των θεσμών και των "σκληρών" του Βορρά, δηλαδή με "συνετή πολιτική" παροχών, η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση της πανδημίας και του πληθωρισμού, αλλά και των εξελίξεων σε πολιτικό επίπεδο.

Κόσμος στη λαική αγορά

Ακρίβεια: Τα νέα μέτρα φουσκώνουν τις δαπάνες και το έλλειμμα το 2022 - Ο μεγάλος "πονοκέφαλος"

Η προσπάθεια για δημοσιονομική προσαρμογή το επόμενο έτος γίνεται ακόμη πιο δύσκολη με τις επικείμενες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού, καθώς θα πρέπει να "μαζευτούν" οι δαπάνες και να εισπραχθούν φόροι ώστε να "ψαλιδιστεί" το έλλειμμα κατά 10,5 δισ.

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας

Σταϊκούρας: Προς νέα αύξηση του κατώτατου μισθού το 2022- "Καμπανάκι" για το έλλειμμα

Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι ο πληθωρισμός θα αρχίσει να μειώνεται από τις αρχές του 2022 ενώ οι αυξημένες τιμές στον τομέα της ενέργειας ίσως παραμείνουν και στο δεύτερο τρίμηνο του νέου έτους.

Προϋπολογισμός: "Μαζεύεται" το έλλειμμα στο 8μηνο - Πού "πατούν" τα έσοδα

Προϋπολογισμός: "Μαζεύεται" το έλλειμμα στο 8μηνο - Πού "πατούν" τα έσοδα

Τον Αύγουστο τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4.342 εκατ. ευρώ, μειωμένα μόλις κατά 83 εκατ. ευρώ ή 1,9% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην επεξηγηματική έκθεση του ΜΠΔΣ 2022-2025.

Προϋπολογισμός: Ξεφεύγει το έλλειμμα το πρώτο 5μηνο του 2021

Προϋπολογισμός: Ξεφεύγει το έλλειμμα το πρώτο 5μηνο του 2021

Την περίοδο απο τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2021 τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 16.859 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 193 εκατ. ευρώ ή 1,1% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2021 .

Η Τράπεζα της Ελλάδος

Πρωτογενές Έλλειμμα - Απρίλιος: Στα 6.211 εκατ. ευρώ με αύξηση έναντι στόχου περίπου 1 δισ. ευρώ

Τα έσοδα από φόρους εμφανίζονται μειωμένα κατά 256 εκατ. ευρώ ή 7,9% τον Απρίλιο με βάση τα προσωρινά στοιχεία του Υπ. Οικονομικών λόγω της παράτασης των "απαγορευτικών" στην οικονομία. "Σανίδα" σωτηρίας αποτέλεσε το μέρισμα από την Τράπεζα της Ελλάδος και τα κέρδη από ελληνικά ομόλογα.