“Καμπανάκι” για τα εξωτερικά ελλείμματα

“Καμπανάκι” για τα εξωτερικά ελλείμματα
Η Τράπεζα της Ελλάδος Konstantinos Tsakalidis / SOOC

Στην έκθεσή του ESM καταθέτει μια σειρά από παρατηρήσεις που θα πρέπει η Ελληνική πλευρά να προσέξει. Όπως αναφέρεται, χαρακτηριστικά, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών επιδεινώθηκε περαιτέρω θέτοντας ερωτήματα για την πορεία της οικονομίας.

Εύσημα αλλά και παρατηρήσεις περιλαμβάνει η ετήσια έκθεση του ESM (Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας) του μεγαλύτερου δανειστή της χώρας, που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Όπως τονίζεται, η Ελλάδα πέτυχε ισχυρές οικονομικές επιδόσεις το 2022, παρά τις οικονομικές επιπτώσεις από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ η απασχόληση, ο τουρισμός και τα δημοσιονομικά έσοδα κατέγραψαν ισχυρά κέρδη. Αυτό, σύμφωνα με όσα αναφέρονται, δημιούργησε χώρο για ένα από τα μεγαλύτερα πακέτα δημοσιονομικής στήριξης μεταξύ των χωρών της ζώνης του ευρώ για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση.

Παράλληλα η Έκθεση σημειώνει ότι το δημόσιο χρέος, λόγω και του υψηλού πληθωρισμού, μειώθηκε κατακόρυφα και η Ελλάδα βγήκε από την ενισχυμένη εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον περασμένο Αύγουστο, μαρτυρία της ουσιαστικής οικονομικής προόδου της χώρας τα τελευταία χρόνια. Η οικονομική δραστηριότητα αυξήθηκε κατά 5,9% το 2022, επαναφέροντας την Ελλάδα στην οικονομική τροχιά της πριν από την πανδημία.

Η οικονομία επωφελήθηκε από μια ισχυρή αγορά εργασίας, την επιστροφή της τουριστικής δραστηριότητας στα προ πανδημίας επίπεδα και την ώθηση που δημιουργήθηκε από το Ταμείο Ανάκαμψης. Το πρωτογενές ισοζύγιο εκτινάχθηκε στο 0,1% του ΑΕΠ, σημειώνοντας σημαντική βελτίωση από το -4,7% του ΑΕΠ του 2021. Τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν με ρυθμό ρεκόρ, δίνοντας περιθώριο στην κυβέρνηση να παρέχει εκτεταμένη οικονομική στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Αστερίσκοι

Ωστόσο, ο ESM καταθέτει μια σειρά από παρατηρήσεις που θα πρέπει η Ελληνική πλευρά να προσέξει. Όπως αναφέρεται το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών επιδεινώθηκε περαιτέρω.

Να σημειωθεί ότι με βάση όσα ανέφερε ο κ. Νίκος Βέττας, Γενικός Δ/ντης του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) & Καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το βράδυ της Δευτέρας, στην Ανοιχτή Συνεδρίαση της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων & Ποτών, στην Αθήνα τα “δίδυμα ελλείμματα”, (δηλαδή, τη διεύρυνση ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που το 2022 βρέθηκε σε υψηλό 11 ετών και το δημοσιονομικό έλλειμμα) είναι μια από τις βασικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα.

Όπως είπε ο κ. Βέττας, ενώ η ενίσχυση της εξωστρέφειας της οικονομίας, που παρατηρείται τα χρόνια μετά το 2009, επιδρά αναμφίβολα θετικά στον ρυθμό μεγέθυνσης μιας οικονομίας, όταν αυτή συνοδεύεται με διερευνόμενα εξωτερικά ελλείμματα τότε ενδέχεται να καταστήσει την εγχώρια οικονομία ευάλωτη στους εξωτερικούς κραδασμούς. Στην περίπτωση της Ελλάδας όπου οι εισαγωγές παρουσιάζουν υψηλή ελαστικότητα ως προς την κατανάλωση, και η τελευταία αντιπροσωπεύει μεγάλο μέρος του εγχώριου προϊόντος, η ενίσχυση του ρυθμού μεγέθυνσης της εγχώριας οικονομίας επιφέρει την αύξηση της εξωστρέφειας αλλά ταυτόχρονα και την επιδείνωση του ελλείμματος του εξωτερικού ισοζυγίου, σημείωσε ο κ. Βέττας,

Επιπλέον ο ESM αναφέρει ότι η τραπεζική δανειοδοτική δραστηριότητα ήταν επιφυλακτική, με τις πιστώσεις του ιδιωτικού τομέα να αυξάνονται κατά 5%, λόγω των δανείων προς μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις.

Επίσης σημειώνεται ότι οι μακροοικονομικές προοπτικές της Ελλάδας για το 2023 δείχνουν αναμενόμενη επιβράδυνση. Η ανάπτυξη προβλέπεται στο 1,2% το 2023 και ο πληθωρισμός στο 4,5%. Η Ελλάδα διατηρεί την ικανότητα να αποπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις που οφείλονται στον ESM/EFSF τους επόμενους 12 μήνες.

Τονίζεται, δε, ότι αξιολογήσεις της Ελλάδας του αξιόχρεου βελτιώθηκαν καθώς οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης έφεραν τη χώρα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα. Μάλιστα, η ανάλυση του ESM υποδεικνύει χαμηλούς κινδύνους βραχυπρόθεσμα.

Ωστόσο, σε μεγαλύτερο ορίζοντα, η Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις για τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και την ικανότητα αποπληρωμής του, που πηγάζουν από το υψηλό ακόμη επίπεδο δημόσιου και εξωτερικού χρέους, τα μεγάλα και διευρυνόμενα εξωτερικά ελλείμματα, την αδύναμη αύξηση της παραγωγικότητας και τις ευπάθειες του τραπεζικού τομέα. Για να μετριάσει αυτές τις προκλήσεις, η Ελλάδα είναι σταθερά προσηλωμένη στη δημοσιονομική σύνεση και την αυστηρή εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Ώρα για δράση

Στο μεταξύ, όπως επισήμανε, ο υπουργός Οικονομικών Θ. Πελαγίδης μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup την Πέμπτη “ώρα είναι η στιγμή να πάμε ακόμη παραπέρα με οικονομικές αλλαγές που πρέπει περαιτέρω να εξηγηθούν στον ελληνικό λαό ώστε να τις υποστηρίξει ευρύτατα, να τις κάνει κτήμα του. Να βελτιώσουμε τη λειτουργία των αγορών για να παράξουν περισσότερο εισόδημα και απασχόληση, να βελτιώσουμε την ποιότητα και την παροχή των δημοσίων αγαθών. Η καλή αυτή στιγμή δεν πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη”.

Μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι με αφορμή την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ελληνική οικονομία στο Eurogroup, διαπίστωσε “ένα πολύ καλό κλίμα για τη χώρα, για την ελληνική οικονομία.” Όπως είπε χαρακτηριστικά, “το κλίμα αυτό είναι επιτακτικό να το κάνει κτήμα του ο ελληνικός λαός, γιατί αυτός το κατάφερε αυτό με τις προσπάθειες και τις θυσίες του. Να περιβάλλει με εκτίμηση και εμπιστοσύνη την επιτυχία αυτή και να την πάει λίγο παραπέρα, λίγο μακρύτερα, λίγο ψηλότερα.

Την ώρα που άλλες χώρες-μέλη αντιμετωπίζουν ύφεση και δυσκολίες, η ελληνική οικονομία παρουσιάζεται ανθεκτική. Δεν πρέπει, όμως, να επαναπαυόμαστε σε καμία περίπτωση. Θέλω να το τονίσω αυτό.”

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα