Εν αναμονή της άφιξης των θεσμών και της εξόδου στις αγορές

Εν αναμονή της άφιξης των θεσμών και της εξόδου στις αγορές
Εικόνα από συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Eurokinissi

Η "ετυμηγορία" των θεσμών για τα Μέτρα του Μαΐου αλλά και για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο κρίνουν και την επόμενη έκδοση ομολόγου.

 Οι συνθήκες για την έκδοση του επόμενου ομολόγου είναι αυτήν την στιγμή ιδανικές. Οι αγορές δείχνουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα κρατικά ομόλογα χαμηλώνοντας μεν τις αποδόσεις τους, οι οποίες είναι ακόμη οι υψηλότερες εντός Ευρωζώνης. Από την άλλη έχει ως εγγύηση το μαξιλάρι των 37 δισ. που δίνει το μήνυμα ότι η Ελλάδα βγαίνει στις αγορές μόνο για να δηλώσει την παρουσία της και όχι επειδή αναζητά κεφάλαια για να καλύψει υποχρεώσεις. Συνεπώς αν οι επενδυτές θελήσουν να κερδίσουν κάτι παραπάνω θα αποτύχουν.

Το μόνο που μπορεί να χαλάσει την εικόνα είναι να συνεχιστούν οι αντιρρήσεις των θεσμών σε ότι αφορά στην επίτευξη των δημοσιονομικών του 2019 και του 2020. Η διατήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και η καλή σχέση με τους δανειστές είναι σημεία που επισημαίνουν ιδιαίτερα οι οίκοι αξιολόγησης σε σημειώματά τους για την Ελλάδα. Η δημοσιονομική πειθαρχία αποδεικνύει ότι η Ελλάδα δεν θα αναστρέψει αυτό που με τόσο κόπο κατακτήθηκε μέσα στα μνημόνια, ενώ η σχέση με τους δανειστές δίνει εγγυήσεις και για μακροπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους μετά το 2032. Αν όμως οι δανειστές συντηρήσουν την αυστηρή κριτική τότε τα σχέδια μπορούν να αλλάξουν και η τελευταία έκδοσή του χρόνου να μεταφερθεί στο τέλος του 2019 υπό την προϋπόθεση ότι θα πειστούν έως τότε και οι θεσμοί ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους στόχους της.

Ο ΟΔΔΗΧ υπολογίζει ότι μπορεί να βγει με νέα έκδοση είτε μέχρι και το τέλος του μήνα είτε αμέσως μετά τις διακοπές του Αυγούστου στις αρχές Σεπτεμβρίου. Στο μέσο περίπου αυτού του διαστήματος (στις 24 Αυγούστου) αναμένεται να υπάρξει νέα αξιολόγηση από την Moody’s, η οποία αναμένεται ότι θα είναι θετική.

Μέχρι στιγμής έχουν εκδοθεί από την αρχή του χρόνου το 5ετές ομόλογο του περασμένου Φεβρουαρίου και το 10ετές του περασμένου Μαρτίου. Συνολικά έχουν αντληθεί τα 5 δισ. από τα συνολικά 7 δισ. που έχει ανακοινώσει η Ελλάδα ως ανώτατο όριο δανεισμού από τις αγορές. Η νέα έκδοση θα είναι σχετικά περιορισμένη στα 2 δισ. ευρώ.

Η διάρκεια του νέου ομολόγου θα καθοριστεί από τις διαθέσεις των αγορών αφού στο υπουργείο Οικονομικών ο στόχος είναι το μεγαλύτερο μέρος να καταλήξει σε πιο «σταθερούς» επενδυτές . Τούτο παρά το γεγονός ότι το ΥΠΟΙΚ θέλει να επεκτείνει την καμπύλη επιτοκίων πέραν των 5 -7 και 10 ετών συνολικού ύψους 35 δισ. ευρώ που διαπραγματεύονται αυτήν την στιγμή στην αγορά. Θεωρητικά πάντως σήμερα η Ελλάδα μπορεί να δοκιμάσει την έκδοση και 15ετών και 20ετών ομολόγων με πολύ χαμηλότερη απόδοση από τις σημερινές αλλά θα πρέπει να εξασφαλίσει ότι οι αγοραστές – επενδυτές (οι οποίοι έχουν υποστεί το σοκ του PSI) δεν θα έχουν απώλειες στο μέλλον.

 Με αυτά τα δεδομένα δεν αποκλείεται μια έκδοση ακόμη και πάνω από τα 20 χρόνια αν υπάρξει ενδιαφέρον από τους υποψήφιους επενδυτές και το επιτόκιο μπορεί να βρεθεί κάπου κοντά στο 3%.

 Μια τέταρτη έκδοση ομολόγου επίσης δεν αποκλείεται αν υπάρξουν κάποιες προϋποθέσεις. Αν δηλαδή η απόδοση είναι η επιθυμητή και υπάρχει σχεδιασμός για το που θα χρησιμοποιηθούν (επαναγορά ακριβού χρέους από τις αγορές το ΔΝΤ ή την ΕΚΤ) τα κεφάλαια που θα συγκεντρωθούν. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα