ΕΝΦΙΑ: Έρχονται το 2022 τιμές ζώνης για τις τελευταίες 2,167 περιοχές – Τι αλλάζει στους φόρους

ΕΝΦΙΑ: Έρχονται το 2022 τιμές ζώνης για τις τελευταίες 2,167 περιοχές – Τι αλλάζει στους φόρους
Ακίνητα στην Αττική George Vitsaras / SOOC

Αυξημένος λογαριασμός ΕΝΦΙΑ αναμένεται να έλθει το 2023 στους ιδιοκτήτες με ακίνητη περιουσία στις τελευταίες 2.167 περιοχές της χώρας, που μέχρι τώρα δεν είχαν ενταχθεί στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών, αλλά με βάση το σχεδιασμό, φέτος, αναμένεται να αποκτήσουν τιμές ζώνης.

Την ολοκλήρωση του εθνικού χάρτη με τις αντικειμενικές αξίες προωθεί το οικονομικό επιτελείο, στη βάση και των δεσμεύσεων που έχει έναντι των θεσμών, κι έτσι μέσα στο 2022 αναμένεται οι τελευταίες 2,167 περιοχές να ενταχθούν στο σύστημα προσδιορισμού με τις τιμές ζώνης. Έτσι με δεδομένο ότι το 2021 έγινε άλλο ένα «κύμα» εντάξεων, αλλά κι από φέτος συνολικά 13.808 περιοχές, κυρίως με αγροτεμάχια, θα αποκτήσουν πλέον τιμή ζώνης, συνολικά το 98% του πληθυσμού από 85% που ήταν μέχρι το 2020 θα έχει την περιουσία του σε περιοχές με σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ανάμεσα, σε αυτές τις περιοχές, που ήταν εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού και που πλέον θα ενταχτούν, είναι και περιοχές στην Αττική, κυρίως με αγροτεμάχια, όπως π.χ. στα Τουρκοβούνια, στο Ψυχικό, ή πέριξ του Σισμανογλείου, στον Παράδεισο Αμαρουσίου, στο Πολύδροσο, καθώς και άλλες στην Ανατολική Αττική και βέβαια σε όλη τη χώρα.

Οι φόροι

Υπενθυμίζεται ότι όσοι είχαν ακίνητα σε περιοχές που δεν είχαν οριστεί τιμές ζώνης φορολογούνταν με βάση κατά προσέγγιση εκτιμήσεις των αξιών. Πλέον, η αποτύπωση της τιμής ζώνης αναμένεται να «αντικειμενικοποιήσει» το σύστημα αλλά και να αυξήσει το λογαριασμό ΕΝΦΙΑ αλλά και των άλλων φόρων, συνδεόμενων με τα ακίνητα (φόρος κληρονομιάς, μεταβιβάσεων κτλ), για τους χιλιάδες ιδιοκτήτες των εκεί ακινήτων. Κι αυτό γιατί ο τιμές σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος είναι χαμηλότερες και συνεπώς η ένταξη θα επιφέρει αυξήσεις στη φορολογητέα αξία των ακινήτων.

Εκτιμητές

Σύμφωνα, δε, με πληροφορίες, αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του έτους, ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων θα ξεκινήσουν τις διαδικασίες εκτιμήσεων, με αυτοψίες, συγκρίσεις στοιχείων από αγοραπωλησίες ακινήτων που βρίσκονται στις εν λόγω περιοχές, και στη συνέχεια θα προχωρήσουν στην υποβολή προτάσεων προς στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Στη συνέχεια η πολιτική ηγεσία θα λάβει τις οριστικές αποφάσεις. Σύμφωνα, μάλιστα, με το χρονοδιάγραμμα μέχρι το τέλος του 2022 θα έχει ολοκληρωθεί το έργο αυτό και έτσι πλέον από το επόμενο χρόνο όλοι οι φόροι και τα τέλη στα ακίνητα θα προσδιορίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες.

Ο μηχανισμός

Να σημειωθεί ότι με βάση το σχεδιασμό και τις εξαγγελίες του οικονομικού επιτελείου προβλέπεται μετά την αναθεώρηση – ένταξη στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών όλων των περιοχών της χώρας, η διαμόρφωση και εφαρμογή ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης ευθυγράμμισης των τιμών της εφορίας με τις εμπορικές στη βάση δεδομένων και κριτηρίων.

Πρόκειται για μια «τομή» καθώς πλέον οι αντικειμενικές θα είναι σε μια διαρκή επικαιροποίηση μέσα από ένα σύστημα αυτόματης προσαρμογής των φορολογικών τιμών στις διακυμάνσεις των αγοραίων. Πρόκειται για ένα Πληροφοριακό Συστήματος Μαζικών Εκτιμήσεων Αξιών Ακινήτων που θα ενσωματώνει ένα εκτιμητικό μοντέλο βάσει στατιστικών μεθόδων διαχείρισης και ανάλυσης δεδομένων (από Κτηματολόγιο, ΑΑΔΕ, αγορά κτλ, χωρικά δεδομένα), σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές και διεθνείς πρακτικές. Έτσι, οι όποιες μεταβολές (αυξήσεις ή μειώσεις) καταγράφονται στις εμπορικές τιμές των ακινήτων θα περνούν αυτόματα στις αντικειμενικές αξίες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα