ΕΝΦΙΑ: Παρατείνεται η προθεσμία για την έκπτωση 10%

Διαβάζεται σε 4'
Ακίνητα
Ακίνητα SOOC

Για να δοθεί ολόκληρη η έκπτωση, η κατοικία θα πρέπει να είναι ασφαλισμένη για 365 ημέρες. Εφόσον είναι ασφαλισμένη για λιγότερες ημέρες θα δικαιούται αναλογική έκπτωση.

Έως την 1η Μαρτίου  έχουν περιθώριο οι ιδιοκτήτες ασφαλισμένων κατοικιών για να “κλειδώσουν” την έκπτωση 10% στον φετινό ΕΝΦΙΑ μετά και τη σχετική παράταση που δίνει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, καθώς η προθεσμία υποβολής λήγει σήμερα.

Η παράταση κρίνεται απαραίτητη από το οικονομικό επιτελείο, ώστε να δοθεί επαρκές περιθώριο σε όσους έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για φυσικές καταστροφές και δεν έχουν προλάβει να υποβάλουν τη σχετική αίτηση στην πλατφόρμα myPROPERTY. Στη συνέχεια με το πέρας της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων, οι ασφαλιστικές εταιρείες θα πρέπει έως τις 11 Μαρτίου να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί στην πλατφόρμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί 344.000 αιτήσεις στην πλατφόρμα myPROPERTY. Σε 261.000 ανέρχονται οι αιτήσεις που έχουν εγκριθεί ενώ σε εκκρεμότητα  βρίσκονται 19.098.

Η έκπτωση

Υπενθυμίζεται ότι για φέτος, προϋπόθεση για να λάβουν οι ιδιοκτήτες την έκπτωση, είναι να υπάρχει πλήρης ασφάλιση των ακινήτων για τουλάχιστον 900 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ από την επόμενη χρονιά θα ισχύσει το όριο των 1000 ευρώ. Επίσης, η έκπτωση του 10% θα χορηγηθεί σε όσους έχουν ασφαλίσει πλήρως τα ακίνητά τους για ολόκληρο το 2023.

Δηλαδή, δε θα τη λάβουν όσοι ιδιοκτήτες δεν έχουν φροντίσει να έχουν κάλυψη και για σεισμό και για πλημμύρα και για φωτιά. Να σημειωθεί ότι πολλοί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων ενώ έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για σεισμό και πυρκαγιά δεν τα έχουν ασφαλισμένα για πλημμύρα, καθώς βρίσκονται σε όροφο πολυκατοικίας και δεν απειλούνται από τέτοιου είδους φυσική καταστροφή.

Επίσης χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων χάνουν το δικαίωμα έκπτωσης έως 10% στον ΕΝΦΙΑ το 2024, λόγω βοηθητικών χώρων. Οι βοηθητικοί χώροι, δηλαδή, πυλωτές, πάρκινγκ και αποθήκες που εμφανίζονται με ξεχωριστό ΑΤΑΚ στο Ε9 δεν περιλαμβάνονται στον νόμο για την έκπτωση.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τον σχετικό οδηγό της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), η ασφαλισμένη αξία θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 1000€/ τμ των κύριων και βοηθητικών χώρων που αναγράφονται στην ίδια γραμμή του Ε9, έχουν τον ίδιο ΑΤΑΚ και τα εμβαδά τους συναθροίζονται κατά τον υπολογισμό της μείωσης, αποκλείοντας ένα σημαντικό αριθμό ασφαλισμένων ιδιοκτητών. Για το έτος 2023 η ασφαλισμένη αξία αρκεί να ήταν τουλάχιστον 900€/τμ. Μεμονωμένο βοηθητικό κτίσμα που εμφανίζεται μόνο του με ξεχωριστό ΑΤΑΚ στο Ε9 δεν περιλαμβάνεται στον νόμο για την έκπτωση.

Παράδειγμα 2023: Κατοικία 100τμ με βοηθητικούς χώρους 20τμ θα πρέπει να είναι ασφαλισμένη με (100+20)=120τμΧ900€ = 108.000€.

Λεπτομέρεια: Ο αλγόριθμος της ΑΑΔΕ δεν ενδιαφέρεται αν είναι ασφαλισμένος ο βοηθητικός χώρος αλλά μόνο αν το ασφαλισμένο κεφάλαιο είναι τουλάχιστον 108.000€. Οπότε αν το κυρίως κτήριο ήταν ασφαλισμένο με 1080€/τμ τότε η έκπτωση δίνεται κανονικά.

Προσυμπλήρωση

Σημειώνεται ότι κατά την διαδικασία υποβολής της σχετικής αίτησης  από τους φορολογούμενους τα στοιχεία για την κάλυψη της ασφάλισης στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ είναι προσυμπληρωμένα με βάση αυτά που έχουν σταλεί από τις ασφαλιστικές εταιρείες και δεν επιδέχονται καμίας αλλαγής.

Αναλυτικά, οι προϋποθέσεις χορήγησης μείωσης του ΕΝΦΙΑ είναι οι εξής:

α) Η κατοικία να είναι ασφαλισμένη σε ασφαλιστική επιχείρηση που είναι εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, που τηρείται στην Διεύθυνση Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης της Τράπεζας της Ελλάδος,

β) Η ασφάλιση της κατοικίας να καλύπτει σωρευτικά τους ασφαλιστικούς κινδύνους σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών μηνών εντός του ίδιου έτους,

γ) Η ασφάλιση  να καλύπτει το σύνολο της αξίας ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων που αποτελούν την κατοικία. Η αξία ανακατασκευής της κατοικίας ορίζεται σε εννιακόσια ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Για να δοθεί ολόκληρη η έκπτωση η κατοικία θα πρέπει να είναι ασφαλισμένη για 365 ημέρες. Εφόσον είναι ασφαλισμένη για λιγότερες ημέρες θα δικαιούται αναλογική έκπτωση. Ακίνητο ασφαλισμένο για λιγότερες από 90 ημέρες εντός του ίδιου έτους δεν δικαιούται καμιάς έκπτωσης.

Επίσης, ακίνητο το οποίο δεν ήταν ασφαλισμένο και για τους τρεις κινδύνους αλλά με πρόσθετη πράξη τους συμπεριέλαβε, ο χρόνος έκπτωσης προσμετράται από την ημερομηνία έναρξης της πρόσθετης πράξης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα