ΕΝΦΙΑ: Πώς “κλειδώνει” έκπτωση 10% σε 1 εκατομμύριο κατοικίες

Διαβάζεται σε 4'
Ακίνητα στην Αθήνα
Ακίνητα στην Αθήνα ISTOCK

Όσοι και όσες είχαν ασφαλίσει τις κατοικίες τους για φυσικές καταστροφές το 2023 αναμένουν “μποναμά” στον ΕΝΦΙΑ.

Ανοίγει ο δρόμος για το “μπόνους” έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ για τα ασφαλισμένα για φυσικές καταστροφές ακίνητα, όπως προβλέπει η νομοθεσία, που ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι και προβλέπει ότι από το 2024 και μετά, ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 10% για κατοικίες φυσικών προσώπων που ασφαλίζονται σε ασφαλιστική επιχείρηση εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων, για σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα, εφόσον η ασφάλιση καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου.

Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία ανακατασκευής του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου, η οποία δεν μπορεί να υπολείπεται των 1.000 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Προϋπόθεση για την έκπτωση είναι η ασφάλιση να αφορά το προηγούμενο έτος με διάρκεια τουλάχιστον τριών μηνών. Αν η διάρκεια της ασφάλισης είναι μικρότερη του ενός έτους, η μείωση του ΕΝΦΙΑ προσαρμόζεται αναλογικά.

Συγκεκριμένα, για ασφάλιση για 12 μήνες ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται 10%, για 9 μήνες εφαρμόζεται έκπτωση 7,5%, για 6 μήνες η έκπτωση περιορίζεται στο 5% και για 3 μήνες στο 2,5%, ενώ δεν ισχύει καμία μείωση για κατοικίες που ασφαλίζονται για διάστημα μικρότερο των τριών μηνών τον χρόνο. Συνεπώς, για την ελάχιστη έκπτωση του 2,5% κατά το 2024, θα πρέπει να έχει ασφαλίσει κανείς την κατοικία του το αργότερο έως την 30η  Σεπτεμβρίου 2023.

Έτσι, μέχρι τις 25/1 θα πρέπει οι ασφαλιστικές εταιρείες να στείλουν τα σχετικά στοιχεία και οι αρμόδιες υπηρεσίες θα εκτιμήσουν την έκπτωση επί του ποσού του ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στην ακίνητη περιουσία του κάθε φορολογούμενου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση 10% του ΕΝΦΙΑ αφορά μόνο το ασφαλισμένο κτίσμα και όχι το σύνολο της ακίνητης περιουσίας. Ως αξία του ακινήτου λαμβάνεται η αξία του κτίσματος ή των κτισμάτων, μη υπολογιζόμενης της αξίας του οικοπέδου.

Παραδείγματα

Για παράδειγμα ιδιοκτήτης ακινήτου που οφείλει ΕΝΦΙΑ ύψους 400 ευρώ το 2024 εφόσον έχει ασφαλίσει τη κατοικία του για ολόκληρο το 2023 θα πληρώσει 360 ευρώ δηλαδή θα έχει όφελος 40 ευρώ. Αν πληρώνει ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ θα έχει το επόμενο έτος έκπτωση 50 ευρώ εάν έχει 12μηνη ασφάλιση ή 25 ευρώ εάν έχει εξάμηνη.

Άλλος φορολογούμενος με ΕΝΦΙΑ 1.000 ευρώ θα πληρώσει 900 ευρώ δηλαδή θα έχει ελάφρυνση 100 ευρώ, για  ΕΝΦΙΑ  1.500 ευρώ ο φόρος μειώνεται κατά 150 ευρώ στα 1.350 ευρώ και για ΕΝΦΙΑ 2.000 ευρώ το όφελος είναι 200 ευρώ αφού το ποσό πέφτει στα 1.800 ευρώ

Η διαδικασία

Σύμφωνα με τις οδηγίες, που έστειλε με ειδική εγκύκλιο η ΑΑΔΕ, τα στοιχεία των ασφαλιστηρίων συμβολαίων που θα πρέπει να διαβιβαστούν από τις ασφαλιστικές εταιρείες είναι τα εξής:

α) ΑΦΜ και ονοματεπώνυμο του λήπτη της ασφάλισης,

β) αριθμός ασφαλιστηρίου συμβολαίου,

γ) ημερομηνία έναρξης και λήξης της ασφάλισης,

δ) ασφαλιστικοί κίνδυνοι σεισμού, πυρκαγιάς και πλημμύρας που καλύπτει το συμβόλαιο,

ε) ασφαλισμένο κεφάλαιο που καλύπτει και τους τρεις ανωτέρω ασφαλιστικούς κινδύνους (σεισμό, πυρκαγιά και πλημμύρα),

στ) διεύθυνση, και περιγραφή της ασφαλισμένης κατοικίας. Ειδικότερα: Νομός, Δήμος, Δημοτική Ενότητα, Δημοτικό ή Κοινοτικό Διαμέρισμα, Οδός, Αριθμός, Ταχυδρομικός Κώδικας, Ονομασία οδού ακινήτου, Όροφος, Επιφάνεια κυρίων και βοηθητικών χώρων και Έτος κατασκευής, εφόσον αναφέρονται στο συμβόλαιο,

ζ) μοναδικός αριθμός εγγραφής ασφαλιστηρίου.

Με δεδομένα τα στοιχεία αυτά, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα υπολογίσουν θα βάλουν αυτόματα την έκπτωση επί του ποσού του ΕΝΦΙΑ που αναλογεί στην ακίνητη περιουσία του κάθε φορολογούμενου ανάλογα με τη χρονική διάρκεια της ασφάλισης.

Το δημοσιονομικό αποτύπωμα

Το κόστος για το δημόσιο από τη μείωση του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται στο 26 εκ. ευρώ. Σημειώνεται ότι μόνο το 17% των κατοικιών είναι ασφαλισμένες και συγκεκριμένα από 6,4 εκατ. μόνον 1.086.037.

Σύμφωνα, πάντως, με την έρευνα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών, που επεξεργάστηκε συμβόλαια εν ισχύει την 30η Σεπτεμβρίου 2023, το ποσοστό ασφαλιστικής κάλυψης κατοικιών της χώρας μόλις που φτάνει στο 17%, δηλαδή 8 στα 10 σπίτια είναι εκτεθειμένα στις διαθέσεις των ακραίων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, το πλήθος των συμβολαίων κατοικίας ανέρχεται στα 1.086.037. Από τις ασφαλισμένες αυτές κατοικίες, οι ασφαλισμένες για σεισμό ανέρχονται στις 794.723 ( 80,8%), οι ασφαλισμένες για καιρικά φαινόμενα ανέρχονται στις 651.818 ( 66,3%), οι ασφαλισμένες με κάλυψη κτιρίου ανέρχονται στις 983.361 ( 90,5%), οι κατοικίες με κάλυψη μόνο περιεχομένου ανέρχονται στις 102.676 ( 9,5%), ενώ οι 613.471 και με ποσοστό 62,4% συνδέονται με ενυπόθηκα δάνεια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα