Έντοκα γραμμάτια Δημοσίου: Ο διπλός στόχος της μόνιμης συμμετοχής στις δημοπρασίες μικροεπενδυτών

Διαβάζεται σε 3'
Έντοκα γραμμάτια Δημοσίου: Ο διπλός στόχος της μόνιμης συμμετοχής στις δημοπρασίες μικροεπενδυτών
ISTOCK

Η ζήτηση για αποταμιευτικές λύσεις αλλά και η προσπάθειας του Δημοσίου για ενίσχυσης της διαδικασίας εσωτερικού δανεισμού ανοίγουν σε μόνιμη βάση την “πόρτα” συμμετοχής στις δημοπρασίες εντόκων των μικροαποταμιευτών.

Λύση αποταμίευσης για χιλιάδες πολίτες μπορεί να αποτελέσει το “άνοιγμα” της δυνατότητας για μόνιμη συμμετοχή μικροεπενδυτών στις εκδόσεις Εντόκων γραμματίων Ελληνικού Δημοσίου. Κάτι που είναι στο άμεσο πλάνο, με βάση πληροφορίες, του υπουργείου Eθνικής Οικονομίας και Οικονομικών.

Ήδη, μετά από δύο χρόνια διακοπής, στις τελευταίες δημοπρασίες, για Έντοκα διάρκειας 6 και 12 μηνών, που διενήργησε ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), δόθηκε η δυνατότητα , μέσω τραπεζών ή χρηματιστηριακών, συμμετοχής σε φυσικά πρόσωπα, μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ ανά ΑΦΜ.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 10.000 φυσικά πρόσωπα εκδήλωσαν το ενδιαφέρον “κλειδώνοντας” αποδόσεις με επιτόκιο σημαντικά υψηλότερο από τον μέσο ετήσιο πληθωρισμό. Σημειώνεται ότι ο νέος προϋπολογισμός έχει πρόβλεψη για πληθωρισμό στο 2,4% για το 2024.

Ο διττός στόχος

Ουσιαστικά, στο φόντο της ζήτησης που υπάρχει για αποταμιευτικές λύσεις, με αποδόσεις μεγαλύτερες από αυτές των καταθετικών προϊόντων, αλλά και της προσπάθειας του Δημοσίου για “επούλωση” των πληγών στη “λαϊκή” μνήμη, από το “κούρεμα” των ομολόγων από το PSI, πριν από 10 περίπου χρόνια, κι ενίσχυσης της διαδικασίας εσωτερικού δανεισμού αναμένεται να δοθεί η ευκαιρία σε φυσικά πρόσωπα, σε σταθερή βάση, να αγοράζουν Έντοκα γραμμάτια, επενδύοντας έτσι σε κρατικά χρεόγραφα.

Υπενθυμίζεται ότι πλέον οι αποδόσεις των καταθετικών προϊόντων φτάνουν έως το 2,50%. Αυτό όμως το επιτόκιο αφορά σε μεγάλα ποσά (πάνω από 200.000 ευρώ) σε προθεσμιακές καταθέσεις. Επίσης, υπάρχουν και σύνθετα προϊόντα, που διασφαλίζουν μερίδια σε αμοιβαία κεφάλαια, έχοντας όμως καθαρά επενδυτική διάσταση με κλιμακούμενο ρίσκο.

Στην εικόνα αυτή έρχεται να προστεθεί και η λύση των Εντόκων γραμματίων του Δημοσίου, όπου π.χ.με βάση την τελευταία δημοπρασία η απόδοση διαμορφώθηκε στο 3,90%, από 3,83% που είχε διαμορφωθεί στην προηγούμενη δημοπρασία. Μάλιστα, μέσω των εντόκων γραμματίων οι αποταμιευτές  μπορούν να αποταμιεύσουν κεφάλαιο έως 15.000 ευρώ για διάστημα έως και 12 μήνες.

Η διαδικασία

Να σημειωθεί ότι για την αγορά των τίτλων από φυσικά πρόσωπα, προϋπόθεση είναι η καταχώρηση του κάθε φυσικού προσώπου σε μερίδα του Σ.Α.Τ. μέσω τραπεζών ή χρηματιστηριακών με απαραίτητα δικαιολογητικά για το άνοιγμα μερίδας την αστυνομική ταυτότητα και τον ΑΦΜ.

Οι νέες κινήσεις δανεισμού

Στο πλαίσιο, δε, του δανειακού προγράμματος με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα προγραμματίζεται η έκδοση εντόκων γραμματίων ύψους 11,8 δισ. ευρώ το 2024. Σε σχέση με εκδόσεις ομολόγων αναμένονται εκδόσεις 5 και 7 δισεκ. ευρώ ενώ προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί και η πρώτη έκδοση πράσινου ομολόγου.

Στο μεταξύ  σε χαμηλά επίπεδα θα παραμείνουν οι χρηματοδοτικές ανάγκες και το 2025, καθώς ανέρχονται σε 6,277 δισ. ευρώ ενώ από το 2026 ανεβαίνουν στα 13,028 δισ. ευρώ.

Από αυτά:

  • Τα 3,862 δισ. ευρώ είναι το ύψος των ομολόγων που λήγουν το 2024 και πρέπει να αναχρηματοδοτηθούν.

  • Ποσό 1,738 δισ. ευρώ είναι για δάνεια από το 2ο μνημόνιο (EFSF – ESM) για τα οποία ολοκληρώθηκε η περίοδος χάριτος και ξεκινά η αποπληρωμή τους. Η πρώτη δόση ήταν το 2023 και η τελευταία των 5,3 δισ. ευρώ το 2070.

  • Τα 391,1 εκατ. ευρώ είναι τόκοι και δάνεια προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

  • Τα 122,2 εκατ. ευρώ είναι λοιπά δάνεια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα