Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι και πώς θα επιδοτηθούν – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Επίδομα θέρμανσης: Ποιοι και πώς θα επιδοτηθούν – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα
Φωτό αρχείου: Διάθεση πετρελαίου θέρμανσης ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εν μέσω καλοκαιρίας το πετρέλαιο θέρμανσης θα βγει στην αγορά στα 1,02 ευρώ το λίτρο, περίπου 12 λεπτά φθηνότερο από τον Οκτώβριο του 2018. Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το σχετικό επίδομα.

Μια μέρα πριν την επίσημη εκκίνηση της πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης, στο υπουργείο οικονομικών οριστικοποιούν τα κριτήρια για το νέο επίδομα.

Εν μέσω καλοκαιρίας το πετρέλαιο θέρμανσης θα βγει στην αγορά στα 1,02 ευρώ το λίτρο, περίπου 12 λεπτά φθηνότερο από τον Οκτώβριο του 2018. Όπως είναι φυσικό η τιμή μπορεί να είναι υψηλότερη (1,05 -1,07 ευρώ ) σε περιοχές μακριά από τα διυλιστήρια και μπορεί να φτάνει ή και να ξεπερνά το 1,10 ευρώ στα νησιά όπου το κόστος μεταφοράς είναι υψηλότερο.

Όπως και σε κάθε χρονιά η αγορά πετρελαίου θέρμανσης συνδέεται με τις καιρικές συνθήκες. Ωστόσο φέτος εκτός από τις υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες σύμφωνα με τους μετεωρολόγους θα συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες, οι καταναλωτές έχουν άλλο ένα λόγο να περιμένουν. Ένα νέο επίδομα θέρμανσης που θα διορθώνει αδικίες και θα δίνει μεγαλύτερη επιδότηση σε περιοχές που λόγω κλιματολογικών συνθηκών, απαιτούν μεγαλύτερα ποσά για πετρέλαιο.

Στο υπουργείο οικονομικών γίνεται ένας αγώνας δόμους για να προλάβει να ανοίξει έγκαιρα η εφαρμογή για τις αιτήσεις αν είναι δυνατό και πριν το τέλος του μήνα. Το επίδομα θα είναι αυξημένο φέτος κατά 10 εκατ. ευρώ, στα 67 εκατ. ευρώ από 57 εκατ. ευρώ, και θεωρείται ότι μέσα από ανακατανομές μπορεί να αυξήσει την επιδότηση ανά λίτρο από τα 16 λεπτά που ήταν το 2018, στα 19 ή 20 λεπτά του ευρώ.

Το δεύτερο νέο στοιχείο είναι ότι για πρώτη φορά για την περίοδο 2019 -2020 το επίδομα θέρμανσης θα πρέπει να εκταμιευτεί στο σύνολο του μέσα στο 2019 σε δύο δόσεις. Η πρώτη θα αποτελεί προκαταβολή και θα δοθεί μέχρι και τα τέλη Νοεμβρίου και η δεύτερη θα είναι η εξόφληση μέχρι και το τέλος του χρόνου για δύο λόγους:

– Ο πρώτος είναι δημοσιονομικός αφού τα χρήματα του επιδόματος δεν πρέπει να επηρεάσουν τις δαπάνες του 2020

– Ο δεύτερος είναι περισσότερο κοινωνικός αφού το ΥΠΟΙΚ δεν θέλει για άλλη μια χρονιά τα νοικοκυριά να πάρουν επίδομα θέρμανσης το καλοκαίρι όταν θα ετοιμάζονται για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Ποιοι θα πάρουν περισσότερα

Εκτός από την οριζόντια αύξηση αναμένεται να ληφθεί μέριμνα κυρίως για τις περιοχές της ζώνης 1 και 2 που αντιμετωπίζουν κατά τεκμήριο και τις μεγαλύτερες δαπάνες θέρμανσης.

Υπενθυμίζεται ότι η 1η ζώνη περιλαμβάνει τα Γρεβενά, τη Δράμα, τον Έβρο, την Ευρυτανία, τα Ιωάννινα, την Καστοριά, την Κοζάνη, τις Σέρρες, και την Φλώρινα ενώ η 2η ζώνη έχει την Αρκαδία, την Ημαθία, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα, την Καρδίτσα, το Κιλκίς, τη Λάρισα, τη Μαγνησία, την Ξάνθη, την Πέλλα, τη Ροδόπη, τα Τρίκαλα και την Χαλκιδική.

Ενδεικτικά μπορούμε να πούμε ότι με τις αλλαγές που γίνονται, το επίδομα για ένα σπίτι 100 τμ στα Γρεβενά μπορούσε να φτάσει στα 400 ευρώ και για φέτος σχεδιάζεται να ανέλθει τουλάχιστον στα 500 ευρώ.

Τα κριτήρια

Με τις αλλαγές να εντοπίζονται στο ύψος του επιδόματος δεν αναμένονται να αλλάξουν τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που καθιστούν κάποιον δικαιούχο του επιδόματος (εκτός αν η αύξηση του κονδυλίου για το επίδομα είναι τελικά μεγαλύτερη). Με βάση το 2018 δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι

1. Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 130.000 ευρώ.

2. Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.

3. Μονογονεϊκές οικογένειες που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 250.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Δεν δικαιούνται το επίδομα όσοι κατέχουν αυτοκίνητα άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών, σκάφη άνω των 5 μέτρων και αεροσκάφη. Επίσης αποκλείονται από το επίδομα όσοι δηλώνουν «φιλοξενούμενοι» και όσοι διαθέτουν Ι.Χ αυτοκίνητα περισσότερα των δύο (2) η ποσοστά συνιδιοκτησίας επί Ι.Χ. αυτοκινήτων, τα οποία (ποσοστά) αθροιζόμενα αντιστοιχούν σε περισσότερα των δυο (2) αυτοκίνητα, συμπεριλαμβανομένων των ευρισκομένων σε εθελούσια ακινησία.

Το ύφος του συνολικού ποσού του επιδόματος διαμορφώνεται για κάθε δικαιούχο ανάλογα με την Κλιματική Γεωγραφική Ζώνη στην οποία βρίσκεται η κύρια Κατοικία του. Σε καθεμία από τις ζώνες αυτές ισχύει διαφορετικό ανώτατο όριο επιδοτούμενων λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο κύριας κατοικίας. Ανεξαρτήτως ζώνης, χορηγείται επίδομα για τα πρώτα 80 τετραγωνικά μέτρα κύριας κατοικίας σε κάθε άγαμο δικαιούχο και για τα πρώτα 100 τ.μ. σε κάθε έγγαμο ή συνάψαντα σύμφωνο συμβίωσης ή μονογονεική οικογένεια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version