Επικροτεί η Κομισιόν τις αποφάσεις Μέρκελ-Σαρκοζί

Επικροτεί η Κομισιόν τις αποφάσεις Μέρκελ-Σαρκοζί

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο χαιρέτισε τις σημαντικές αποφάσεις που ελήφθησαν στη διάρκεια της συνάντησης του Γάλλου προέδρου Ν. Σαρκοζί και της Γερμανίδας καγκελαρίου Α. Μέρκελ για τη διακυβέρνηση της ευρωζώνης (Vid)

Οι προτάσεις του Σαρκοζί και της Μέρκελ "αποτελούν σημαντική πολιτική συμβολή από την πλευρά των δύο πιο μεγάλων οικονομιών αυτής της ζώνης στη συζήτηση και την εργασία που γίνεται γι' αυτά τα θέματα", αναφέρει ο Μπαρόζο σε κοινή του ανακοίνωση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν.

"Ενα κοινό νόμισμα περιλαμβάνει κοινές ευθύνες και απαιτεί πιο στενό συντονισμό των οικονομικών πολιτικών", επισημαίνουν οι δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.

Συγκεκριμένα επιδοκιμάζουν την πρόταση να υπάρξει μία οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης: "μία μορφή και τακτικές σύνοδοι κορυφής της ευρωζώνης, με έναν μόνιμο πρόεδρο θα συνέβαλαν σε μία σταθερή και πιο ισχυρή πολιτική ηγεσία", εκτιμούν στην ανακοίνωσή τους.

Το αίτημα που διατύπωσαν η Μέρκελ και ο Σαρκοζί για την υιοθέτηση "ενός χρυσού κανόνα" για τον προϋπολογισμό από τα 17 μέλη της ευρωζώνης αποτελεί "μία ισχυρή πολιτική δέσμευση υπέρ της μακροπρόθεσμης σταθερότητας των δημοσιονομικών", αναφέρουν ο Μπαρόζο και ο Ρεν.

Η πρόταση για την επιβολή φόρου επί των χρηματοοικονομικών συναλλαγών "θα είναι ένα εργαλείο-κλειδί για να διασφαλιστεί ότι ο χρηματοοικονομικός τομέας θα συνεισφέρει πιο δίκαια στα δημόσια οικονομικά", εκτιμούν οι δύο άνδρες.

Ο Μπαρόζο και ο Ρεν υπενθυμίζουν άλλωστε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη ανακοινώσει ότι "σύντομα" θα κάνει μία πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση.

Η Επιτροπή θα συνεργαστεί "με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τον πρόεδρο του Eurogroup" και θα παρουσιάσει τις προτάσεις της "τις επόμενες εβδομάδες", καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ηχηρό "όχι" στο ευρωομόλογο

SHARE:

24Media Network