Επιστρέφουν σήμερα οι θεσμοί

Επιστρέφουν σήμερα οι θεσμοί

Tην επιστροφή της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα σήμερα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μ. Σχοινάς, σημειώνοντας πως "οι συνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν αύριο και να διαρκέσουν αρκετές ημέρες". Ποια μέτρα θα συζητηθούν

Την επιστροφή της αποστολής των θεσμών στην Αθήνα σήμερα, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωση του Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Οι θεσμοί επιστρέφουν σήμερα, με στόχο να ολοκληρώσουν την τεχνική συμφωνία το συντομότερο δυνατό, στη βάση της συναντίληψης που επιτεύχθηκε στο Eurogroup στη Βαλέτα. Οι συνομιλίες αναμένεται να ξεκινήσουν αύριο και να διαρκέσουν αρκετές ημέρες» ανέφερε ο κ. Σχοινάς.

Παράλληλα, εξέφρασε την πεποίθηση των ευρωπαϊκών θεσμών ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2017 και το 2018.

Ερωτηθείς σήμερα αναφορικά με τις διαφωνίες με το ΔΝΤ για το κατά πόσο η καλή απόδοση της ελληνικής οικονομίας είναι βιώσιμη ανέφερε: «H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει προσεκτικά τα νέα στοιχεία στο πλαίσιο των εαρινών οικονομικών προβλέψεων και θα αξιολογήσει τις επιπτώσεις στις προβλέψεις για τους μεσοπρόθεσμους στόχους. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί παραμένουν πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει του στόχους για 1,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα το 2017 και 3,5% το 2018».

Τα μέτρα της διετίας 2019-2020

Στα μέτρα που θα συζητηθούν από την Τρίτη, πρώτα θα είναι τα μέτρα της διετίας 2019 -2020 με δημοσιονομική απόδοση 3,6 δις ευρώ μέσω της περικοπής της προσωπικής διαφοράς στην «παλιές» συντάξεις και την περικοπή του αφορολόγητου.

Στις συντάξεις θα έρθει η ώρα της κρίσης για περίπου 900.000 συνταξιούχους που θα πρέπει να μάθουν πόσο μικρότερη θα είναι η σύνταξη τους από την 1/1/2019.

Θα μπει επίσης σε χαρτί και η περικοπή κατά 35% του αφορολόγητου για μισθωτούς και συνταξιούχους από τα 8636 στα 5636 για άγαμους και συνταξιούχους και από τα 9500 στα 5900 ευρώ για οικογένειες με παιδιά που θα ισχύσει από 1/1/2020.

Η άλλη όψη του νομίσματος, που θα πρέπει να αναλυθεί στην λεπτομέρεια είναι τα αντισταθμιστικά μέτρα που μπήκαν στην συζήτηση από το Eurogroup του Φεβρουαρίου τα οποία αναμένεται να ενεργοποιηθούν αναλογικά μαζί με τις περικοπές κάθε χρόνου.

Για το 2019 ως αντισταθμιστικά μέτρα έχουν επιλεγεί μέτρα ενίσχυσης των κοινωνικά ευάλωτων πολιτών, όπως η επιδότηση ενοικίου παρακολούθησης βρεφονηπιακών σταθμών, η μείωση της συμμετοχής στα φάρμακα για τους χαμηλοσυνταξιούχους και η επέκταση του θεσμού των σχολικών γευμάτων.

Στα αντισταθμιστικά μέτρα του 2020, που θα πρέπει επίσης να αναλυθούν στην λεπτομέρεια τους, περιλαμβάνονται η μείωση του πρώτου συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από το 22% στο 20% , των επιχειρήσεις από το 29% σήμερα στο 26% και η μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Ενέργεια: Θα πρέπει να έχουμε επίσης ένα σαφές και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ με στόχο να απελευθερωθεί η αγορά ενέργειας κατά 40% μέχρι και το τέλος του προγράμματος.

Σε ότι αφορά τις πωλήσεις μονάδων από την ελληνική πλευρά υπάρχει προσπάθεια να μην περάσουν από την Βουλή καθώς είναι βέβαιο ότι θα συναντήσουν πολιτικές αντιδράσεις.

Τράπεζες: Το θέμα στο οποίο δίνει πολύ μεγάλη σημασία κυρίως το ΔΝΤ είναι η συνέχιση της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου των ελληνικών Τραπεζών από τα κόκκινα δάνεια. Λόγω της καθυστέρησης του χρονοδιαγράμματος για τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων τα κόκκινα δάνεια υπολογίζεται ότι έχουν αυξηθεί από την αρχή του χρόνου πάνω από 2 δισ. ευρώ .

Το ΔΝΤ αναμένεται να επαναφέρει το αίτημα του για την προληπτική, πρόσθετη οικονομική ενίσχυση των ελληνικών τραπεζών από το υπόλοιπο του δανείου του ESM. Σε κάθε περίπτωση πάντως η υποχρέωση που θα αναλάβει η ελληνική πλευρά θα είναι η επιτάχυνση του χρονοδιαγράμματος εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων με την ενεργοποίηση και των Distress Funds αλλά και των ενδιάμεσων επιχειρήσεων εκκαθάρισης των κόκκινων δανείων.

Το υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων: H αξιοποίηση κινητής και ακίνητης περιουσίας είναι ένα θέμα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος κυρίως για τους Ευρωπαίους δανειστές. Στην κατεύθυνση θα συζητηθεί η λειτουργία του νέου Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων και Επενδύσεων που βρίσκεται ακόμη στα χαρτιά . Οι δανειστές θα ζητήσουν ένα οδικό χάρτη για την πλήρη λειτουργικότητα του νέου « υπερταμείου» και ένα χρονοδιάγραμμα για τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι και το τέλος του ελληνικού προγράμματος.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα