Επιστρεπτέα προκαταβολή και στοχευμένα μέτρα στήριξης, το “φάρμακο” του ΥΠΟΙΚ κατά του κορονοϊού

Επιστρεπτέα προκαταβολή και στοχευμένα μέτρα στήριξης, το “φάρμακο” του ΥΠΟΙΚ κατά του κορονοϊού
Γυναίκα με μάσκα περνά έξω από κλειστή επιχείρηση με καλλιτεχνικό γκράφιτι Eurokinissi

Σε μέτρα στήριξης θα προχωρήσει το ΥΠΟΙΚ, μετά την έξαρση της πανδημίας που πλήττει την οικονομία. Τα μέτρα για την απασχόληση και οι παρεμβάσεις για το χώρο των μεταφορών και του πολιτισμού.

Η γεωμετρική αύξηση των κρουσμάτων έχει κινητοποιήσει το οικονομικό επιτελείο σε μια προσπάθεια να περιορίσει την μόνιμη βλάβη της οικονομίας από την πανδημία του κορονοϊού.

Το πρώτο ισχυρό όπλο είναι η άμεση χρηματοδότηση μέσω της επιστρεπτέας προκαταβολής αφού τα εγγυοδοτικά προγράμματα ύψους 7 δισ. που προετοιμάζονται περνούν μέσα από τις εμπορικές τράπεζες που δεν είναι σε κατάσταση να ανταπεξέλθουν στην γρήγορη διοχέτευση των κεφαλαίων στην πραγματική οικονομία.

Είναι σχεδόν ειλημμένη απόφαση ότι το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολή θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι και το Μάρτιο του 2021. Μέσα στο Νοέμβριο ξεκινά ο 4ος κύκλος του προγράμματος με προϋπολογισμό 600 εκ. ευρώ με έμφαση κυρίως τις επιχειρήσεις στις κόκκινες περιοχές και βασική αλλαγή σε σύγκριση με τους προηγούμενους κύκλους είναι ότι οι περισσότερο πληττόμενες επιχειρήσεις θα επιστρέφουν μόνο το 50% της δανειοδότησης ενώ το υπόλοιπο θα είναι καθαρή επιχορήγηση.

Η συνολική εικόνα από το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής είναι ότι είναι ένα θετικό μέτρο το οποίο έχει προσφέρει χρηματοδότηση συνολικού ύψους 3,045 δισ. ευρώ με χαμηλό επιτόκιο και πολύ ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής κυρίως σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις χωρίς τραπεζικό προφίλ.

Το κεφάλαιο για την διάθεση των ποσών που θα δοθούν δίνει προς το παρόν το τρέχον ΕΣΠΑ και τα 2,7 δις ευρώ που έρχονται από την κοινοτική πρωτοβουλία SURE τα οποία θα διαδεχθεί η πρωτοβουλία REACT EU η οποία αποτελεί υποσύνολο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Τα μέτρα για την απασχόληση

Ήδη με τροπολογία που έχει ενταχθεί στο νέο πτωχευτικό κώδικα το πρόγραμμα των αναστολών συμβάσεων εργασίας και της παροχής της αποζημίωσης ειδικούς σκοπού των 534 ευρώ ( για το οποίο έχουν δοθεί έως τώρα 485,4 εκ. ευρώ ) αλλά και το πρόγραμμα συνεργασία έχουν πάρει παράταση μέχρι και το τέλος του χρόνου και είναι πολύ πιθανό να επεκταθούν περαιτέρω με το νέο χρόνο. Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δύο αυτές παρεμβάσεις είναι δεδομένο ότι θα συνεχίσουν να παρατείνονται όσο διαρκεί η υγειονομική κρίση.

Στην ίδια τροπολογία παρατείνεται μέχρι και το τέλος του έτους η ασυλία που είχε δοθεί μέσα στο καλοκαίρι για τις διαμαρτυρημένες επιταγές κυρίως των τουριστικών επιχειρήσεων οι οποίες με βάση τα τελευταία στοιχεία έχασαν για φέτος περίπου το 80% του τζίρου τους. Παρότι οι επιταγές δεν έχουν πληρωθεί οι τράπεζες δεν θα έχουν το δικαίωμα να δημοσιοποιήσουν την αθέτηση της υποχρέωση του εκδότη ή φορέα να τις καλύψει δημιουργώντας πρόβλημα στο πιστοληπτικό του προφίλ.

Αντίβαρο στην αύξηση της ανεργίας θα αποτελέσει και το πρόγραμμα επιδότησης 100.000 θέσεων εργασίας με κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών και μέρους του μισθού των νέων εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα για έξι μήνες ή 12 μήνες αν προσλαμβάνεται μακροχρόνια άνεργος το οποίο είναι ανοιχτό σε αιτήσεις από την αρχή του μήνα.

Τα κλαδικά μέτρα

Παράλληλα ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών έχει προαναγγείλει και πρόκειται να θεσμοθετηθούν με ΚΥΑ δύο στοχευμένες παρεμβάσεις για το χώρο των μεταφορών και του πολιτισμού.

Σε ό,τι αφορά τα ΚΤΕΛ τα οποία έχουν υποχρεωθεί μέχρι σήμερα με το να έχουν πληρότητα 65% για λόγω κοινωνικής αποστασιοποίησης θα αγοραστούν τα εισιτήρια των κενών θέσεων και θα δοθούν μετά το τέλος της πανδημίας ως κοινωνική προσφορά. Το μέτρο θα είναι ακόμη πιο χρήσιμο αν εφαρμοστεί το μέτρο της απαγόρευσης μεταφοράς από νομό σε νομό που συζητείται για να αποφευχθεί η εξάπλωση του κορονοϊού.

Στην ίδια λογική και οι κλειστοί χώροι πολιτισμού ( θέατρα, κινηματογράφοι, αίθουσες συναυλιών ) που έχουν υποχρεωθεί σε πληρότητα μόλις 35% λόγω κορονοϊού θα έχουν να επωφεληθούν από την αγορά από το ΥΠΙΟΙΚ των εισιτηρίων για τις κενές θέσεις που θα μοιραστούν με κοινωνικά κριτήρια μετά το τέλος της πανδημίας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version