Έρχεται την άνοιξη η ρύθμιση των 120 δόσεων για την εφορία

Έρχεται την άνοιξη η ρύθμιση των 120 δόσεων για την εφορία
Φωτό αρχείου Eurokinissi

Μέχρι και τα μέσα Μαρτίου στέλνει το υπουργείο Οικονομικών την πρότασή του για την επέκταση της ρύθμισης έως 120 δόσεις και στην εφορία.

Σχετικά με την αναφορά της έκθεσης της Επιτροπής ότι οι ελληνικές αρχές δεν πρόκειται να προχωρήσουν στο άμεσο μέλλον στην επέκταση της ρύθμισης των 120 δόσεων για οφειλές με τη εφορία, αξιωματούχος μιλούσε χθες για παρεξήγηση από τους εκπροσώπους των δανειστών στο θέμα.

«Δεν είπαμε ότι δεν θα το κάνουμε, είπαμε απλώς ότι δεν θα τους αιφνιδιάσουμε όταν το κάνουμε και ότι η πρόταση μας θα είναι τεκμηριωμένη» τόνιζε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι η σχετική τεκμηριωμένη με ποιοτικά και ποσοτικά στοιχεία πρόταση θα σταλεί μέχρι και τις 15 Μαρτίου στις Βρυξέλλες για να συζητηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα ρύθμιση δεν θα μοιάζει με την ρύθμιση των 100 δόσεων που υιοθετήθηκε λόγω των συνθηκών το 2015, αλλά θα είναι πιο έξυπνα σχεδιασμένη, με στόχο να βοηθήσει να ρυθμίσουν τις οφειλές τους αυτοί θέλουν αλλά δεν μπορούν να το κάνουν λόγω έλλειψης ρευστότητας.

Θα υπάρχουν κριτήρια υπαγωγής και εκ των προτέρων έλεγχοι προκειμένου να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να περιληφθούν στην ρύθμιση οφειλέτες, που έχουν τα χρήματα αλλά δεν καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους.

Παράλληλα, με αυτό τον τρόπο θα ξεπεραστούν και οι αντιρρήσεις των δανειστών σχετικά με τις γενναίες ρυθμίσεις που διαδέχονται η μια την άλλη δημιουργώντας κακή νοοτροπία πληρωμών για τις φορολογικές υποχρεώσεις.

Εξετάζεται επίσης ως κίνητρο σε όσους εντάσσονται στην νέα ρύθμιση να χτίζουν ένα ακατάσχετο λογαριασμό ο οποίος θα αυξάνεται όσο ο οφειλέτης συνεχίζει να εξυπηρετεί την ρύθμιση του.

Η αύξηση του ακατάσχετου θα είναι ίση με το ποσό των δόσεων που θα καταβάλει. Ξεκάθαρο είναι ότι η ρύθμιση αυτή δεν θα περιλαμβάνει κούρεμα του κεφαλαίου της οφειλής αλλά σίγουρα θα δίνει ως κίνητρο γενναία περικοπή προσαυξήσεων και προστίμων ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων στις οποίες θα ρυθμίζονται οι οφειλές.

Ο κανόνας θα είναι όσο λιγότερες δόσεις τόσο μεγαλύτερο το κούρεμα των προσαυξήσεων. Στην σχετική συζήτηση που έχει ξεκινήσει μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των δανειστών από τον περασμένο Οκτώβριο, υπήρχαν πολλά σενάρια για ρύθμιση οφειλών προς την εφορία σε δόσεις περισσότερες από τις 12 (ή κατ εξαίρεση 24 δόσεις) που επιτρέπει η πάγια ρύθμιση οφειλών. Φαίνεται όμως ότι πριν συναινέσουν οι δανειστές σε μεγαλύτερο αριθμό δόσεων θα πρέπει πρώτα να δουν τους όρους αλλά και τους στόχους που θα τεθούν από το υπουργείο Οικονομικών

Μαζί και η ρύθμιση στα ταμεία

Βέβαιο είναι ότι η πρόταση της ρύθμισης των 120 δόσεων για την εφορία θα πάει στις Βρυξέλλες μαζί με την πρόταση για παρόμοια ρύθμιση για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι δύο προτάσεις θα έχουν μεν το ίδιο πνεύμα αλλά δεν θα είναι ίδιες όπως συνέβαινε με ανάλογες περιπτώσεις κατά το παρελθόν. Τούτο διότι η κάθε παρέμβαση έχει διαφορετικά χαρακτηριστικά και διαφορετικούς στόχους .

Η ρύθμιση για τα ταμεία θα προσπαθήσει να επιβραδύνει ή και να αντιμετωπίσει πλήρως το βάρος των ληξιπρόθεσμών οφειλών όσων έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις τρέχουσες – μηνιαίες – υποχρεώσεις τους και παράλληλα την ληξιπρόθεσμη οφειλή τους, όσους έχουν κλείσει τα βιβλία τους και δεν έχουν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους, αλλά και περίπου 80.000 που δεν μπορούν να πάρουν την σύνταξή τους λόγω οφειλών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα