Έρχονται κλαδικά μέτρα για εστίαση, τουρισμό και στήριξη ιδιοκτητών – Αργότερα η μείωση ΦΠΑ

Έρχονται κλαδικά μέτρα για εστίαση, τουρισμό και στήριξη ιδιοκτητών – Αργότερα η μείωση ΦΠΑ
Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας Eurokinissi

Εντός του Μαϊου θα ανακοινωθούν τα φορολογικά μέτρα ενίσχυσης του τουρισμού και της εστίασης. Μείωση του ΦΠΑ και της προκαταβολής φόρου για ορισμένο χρόνο.

Το πρώτο κύμα κλαδικών μέτρων για τουρισμό και εστίαση στοχευμένη μείωση του ΦΠΑ και προκαταβολή φόρου αλλά και μέτρα για τους ιδιοκτήτες προανήγγειλε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι το οικονομικό επιτελείο ολοκληρώνει τα πρώτα κλαδικά για τουρισμό και εστίαση, ενώ το δεύτερο κύμα θα ξεδιπλωθεί από το Σεπτέμβριο όταν θα υπάρχει πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πλήγμα και την πορεία της οικονομίας.

Σε ότι αφορά στον ευρύτερο σχεδιασμό, παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση εξετάζει στοχευμένες μειώσεις του ΦΠΑ για τον τουρισμό και την εστίασης καθώς επίσης και της προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις προσθέτοντας πως ότι έχουν ακόμα ληφθεί τελικές αποφάσεις.

Ανέφερε επίσης πως το πιθανότερο είναι οι φοροελαφρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα ανακοινωθούν το αμέσως δημόσιο διάστημα και θα εφαρμοστούν φέτος. Όπως είπε ο υπουργός οι ιδιοκτήτες που υποχρεώθηκαν σε έκπτωση κατά 40% των ενοικίων θα «αποζημιωθούν φέτος κατά πάσα πιθανότητα με διευκόλυνση μέσα στην τρέχουσα χρήση για τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που έχουν δεχθεί πλήγμα».

Παράλληλα με τα μέτρα ελάφρυνσης είπε ότι η κυβέρνηση προωθεί και τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων. Σε αυτή την κατεύθυνση ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε την αναγκαιότητα άμεσης λήψης αποφάσεων σε επίπεδο ΕΕ αναφορικά με το πρόγραμμα SURE για την κρατική στήριξη των θέσεων εργασίας, από το οποίο όπως ανέφερε η χώρα ζητά να λάβει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. Κατέστησε ωστόσο σαφές ότι δεν υπάρχει περίπτωση να έρθουν κοινοτικά κονδύλια έως τον Ιούλιο, αν και το πρόγραμμά θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουλίου.

Επίσης ανέφερε πως τα διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου σε εμπορικές τράπεζες και στην Τράπεζα της Ελλάδος αυτή τη στιγμή διαμορφώνονται στα 18 δισ. ευρώ.

Χρηματοδότηση από ESM

Αναφορικά με την προσφυγή της χώρας στον ESM για μία νέα πιστοληπτική γραμμή, από την οποία μπορεί να λάβει έως 3,5 δισ. ευρώ, ο κ. Σταϊκούρας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να αλλάξει η (αρνητική σήμερα) στάση της κυβέρνησης στο μέλλον έως το τέλος του 2022 που το ποσό θα είναι διαθέσιμο αν υπάρξουν δυσκολίες.

Όπως είπε «σήμερα που μιλάμε αυτά τα χρήματα η Ελλάδα δεν τα έχει ανάγκη» γιατί έχει ταμειακά διαθέσιμα. Άρα, «με τα σημερινά δεδομένα και με τη μέχρι σήμερα η πορεία της οικονομίας» δεν είναι αναγκαία αλλά «το τι θα γίνει το υπόλοιπο τμήμα του 2020, το 2021, το 2022 δεν μπορεί να το ξέρει κανένας». Έτσι, αυτή η γραμμή «είναι άλλο ένα όπλο στη φαρέτρα και της Ελλάδος και μάλιστα όχι με μακροοικονομικούς όρους».

Αναφορικά με το ύψος της ύφεσης στην Ελλάδα επανέλαβε τις θέσεις της κυβέρνησης που περιγράφονται στο νέο Μεσοπρόθεσμο. Είπε επίσης πως ανά την ΕΕ οι εκτιμήσεις θα επικαιροποιείται και θα αλλάζουν. Ένας μήνας επιπλέον lockdown ή με εμπόδια σε αεροπορικές μεταφορές είναι περίπου 2,4-3% του ΑΕΠ, είπε, Μάλιστα τόνισε πως μπορεί να υπερβαίνει το 3% τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο ειδικά στην Ελλάδα που έχει έμφαση στον τουρισμό.

Τέλος απέκλεισε εκλογικά σενάρια λέγοντας «Αυτή τη στιγμή η προσήλωση της κυβέρνησης και του οικονομικού επιτελείου και εμού προσωπικά είναι να κάνουμε το βέλτιστο για τη χώρα»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα