Βλέπουν την πόρτα εξόδου

ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΣΤΟ ΡΟΥΣΣΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ -Καλουπατζήδες και σιδεράδες σε εργασίες νεοανεγειρόμενης οικοδομής στο δ.δ. Ρούσσου Καρδίτσας.(EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ )
ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΣΕ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΕΓΕΡΣΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΣΤΟ ΡΟΥΣΣΟ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ -Καλουπατζήδες και σιδεράδες σε εργασίες νεοανεγειρόμενης οικοδομής στο δ.δ. Ρούσσου Καρδίτσας.(EUROKINISSI / ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ ) EUROKINISSI

Την πόρτα εξόδου σε 250.000 εργαζομένους που εργάζονται σε καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών. δείχνει η κυβέρνηση, κατόπιν απαιτήσεως των όρων δανεισμού. Μόνο το 10% του εργατικού δυναμικού της χώρας θα παραμείνει στον κλάδο. Διαβάστε τους όρους και τις προϋποθέσεις παραμονής στα ΒΑΕ

Ενα ακόμα δυσάρεστο μέτρο που θίγει χιλιάδες εργαζομένους εξετάζει προς εφαρμογή το υπουργείο Εργασίας, καθώς σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Τα Νέα", την πόρτα εξόδου από το καθεστώς Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων αναμένεται να δουν σύντομα περίπου 250.000 εργαζόμενοι.

Η 11µελής επιτροπή που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εργασίας αναμένεται να ενεργοποιηθεί εντός του Μαΐου, ώστε να γνωμοδοτήσει έως τον Ιούνιο για την υπαγωγή ή εξαίρεση εργασιών, ειδικοτήτων ή χώρων εργασίας στα ΒΑΕ.

Στη συνέχεια µε σχέδιο νόμου θα τεθεί σε ισχύ, από την 1η Ιουλίου 2011, η νέα λίστα η οποία θα περιλαμβάνει τουλάχιστον 250.000 λιγότερους εργαζόμενους.

Σημειώνεται πως το Επικαιροποιηµένο Μνημόνιο προβλέπει ότι η λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων δεν θα μπορεί να περιλαμβάνει πάνω από το 10% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Σήμερα στην κατηγορία εντάσσεται πάνω από το 30% των εργαζομένων.

Όσοι απασχολούνται σε επαγγέλματα που θα εξαιρεθούν θα εξακολουθήσουν να υπάγονται στα ΒΑΕ εφόσον συμπληρώνουν τις ελάχιστες προϋποθέσεις συνταξιοδότησης μέχρι τις 31/12/2015. Δηλαδή, δεν θίγονται όσοι έχουν συμπληρώσει 4.500 ένσημα, εκ των οποίων τα 3.600 στα ΒΑΕ.

Για όσους δεν θεμελιώνουν δικαίωμα θα αυξηθούν αυτόματα τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, θα χάσουν επιδόματα και θα διατηρήσουν µόνο τις προσαυξήσεις που είχαν στον μισθό για όσες ημέρες ήταν ενταγμένοι στα ΒΑΕ.

Όσοι εργάζονται σε επαγγέλματα που θα αποχαρακτηριστούν θα έχουν μείωση μισθών από 50 έως 250 ευρώ τονμήνα, θα επιβαρυνθούν µε 5 έτη εργασίας για να συνταξιοδοτηθούν και θα έχουν μείωση στις συντάξεις τους έως και κατά 20%.

Συγκεκριμένα, σε όσα επαγγέλματα αποχαρακτηριστούν από τα ΒΑΕ, θα υπάρξει:

* Αύξηση των ορίων ηλικίας τουλάχιστον κατά µία πενταετία. Οι πόρτες εξόδου θα κλείσουν για όσους εργαζομένους είναι κάτω των 65 ετών. Η μόνη εναλλακτική λύση είναι η συνταξιοδότηση στο 60ό έτος της ηλικίας, µε την προϋπόθεση πως έχουν συμπληρωθεί 40 έτη ασφάλισης.

* Μείωση των αποδοχών από 50 έως και 250 ευρώ τον μήνα, καθώς δεν θα καταβάλλεται το ειδικό επίδομα.

SHARE:

24Media Network