Απολύσεις εκπαιδευτικών μέσω τηλεφώνου

Protest of the Experimental Schools outside the Ministry of Education / Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Πειραματικών Σχολείων έξω από το υπ. Παιδείας
Protest of the Experimental Schools outside the Ministry of Education / Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Πειραματικών Σχολείων έξω από το υπ. Παιδείας FOSPHOTOS / ALEXANDROS KATSIS

Οι ονομαστικές καταστάσεις καθηγητών που απολύονται. Ποιοι εξαιρούνται. Σφοδρές αντιδράσεις και προαναγγελία κινητοποιήσεων (Vid)

Λίστα με τους 2.500 εκπαιδευτικούς που εντάσσονται στο πρόγραμμα κινητικότητας έστειλε την Παρασκευή το υπουργείο Παιδείας. Μέσα στο Σαββατοκύριακο έγιναν 2.000 τηλεφωνήματα σε εκπαιδευτικούς για να τους ανακοινωθεί ότι απολύονται.

Από το Σάββατο το υπουργείο δημοσίευσε τις ονομαστικές λίστες των καθηγητών που απολύονται μετά την κατάργηση της ειδικότητάς τους.

Αμέσως οι δευτεροβάθμιες διευθύνσεις άρχισαν να τηλεφωνούν στους καθηγητές και να τους ανακοινώνουν την απόλυσή τους. Σύμφωνα μάλιστα με έγγραφο του υπουργείου η διαδικασία θα πρέπει να έχει τελειώσει τη Δευτέρα στις 18:00 το απόγευμα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της "Εφημερίδας των Συντακτών", η λίστα εστάλη στις διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίες την ανάρτησαν στο διαδίκτυο και άρχισαν να καλούν τους απολυόμενους εκπαιδευτικούς.

Το pekp.gr γράφει χαρακτηριστικά:

"Έφτασε στις Διευθύνσεις Β΄βάθμιας Εκπαίδευσης όλης της Χώρας, πριν από λίγα λεπτά, κατάσταση με τα ονοματεπώνυμα των συναδέλφων που είναι προς απόλυση – διαθεσιμότητα, προκειμένου να ελέγξουν τους πίνακες και να συμπληρώσουν κάποια στοιχεία.

Μετά την ολοκλήρωση της επεξεργασίας θα έχουμε τους οριστικούς πίνακες με τους πρώτους εκπαιδευτικούς προς απόλυση. Για μια φορά ακόμα οι υπηρεσίες καλούνται να υλοποιήσουν πολιτικές επιλογές πριν καν αυτές εγκριθούν από το κοινοβούλιο, αποδεικνύοντας τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της κυβέρνησης".

Σημειώνεται πως στην κατηγορία των εξαιρέσεων υπόκεινται:

α) υπάλληλοι που είναι ανάπηροι  σε ποσοστό τουλάχιστον 67% ή πολύτεκνοι, κατά την έννοια των παραγράφων 1 έως 3 του άρθρου πρώτου του ν. 1910/1944 (Α’ 229), εφόσον τα τέκνα, που ορίζονται στις προαναφερόμενες διατάξεις του ν.1910/1944, συνοικούν με αυτούς και ανήκουν στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών σύμφωνα με τον Κ.Φ.Ε., όπως ισχύει,

β) υπάλληλοι των οποίων ο σύζυγος ή η σύζυγος ή τέκνο που ανήκει στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών σύμφωνα με τον Κ.Φ.Ε., όπως ισχύει, και συνοικεί με αυτόν, έχει αναπηρία σε ποσοστό τουλάχιστον 67%,

γ) υπάλληλοι οι οποίοι, δυνάμει νόμου ή δικαστικής αποφάσεως, ασκούν κατ’ αποκλειστικότητα τη γονική μέριμνα τέκνου, που συνοικεί με αυτούς και ανήκει στην κατηγορία των εξαρτώμενων μελών σύμφωνα με τον Κ.Φ.Ε., όπως ισχύει

δ) υπάλληλοι των οποίων ο σύζυγος ή η σύζυγος τίθεται σε διαθεσιμότητα και

ε) υπάλληλοι οι οποίοι είναι  κάτοχοι μεταπτυχιακού ή διδακτορικού διπλώματος.

Παράλληλα, σχετικό έγγραφο θα πρέπει να συμπληρώσουν και όσοι έχουν δεύτερη ειδικότητα καθώς κι εκείνοι που θέλουν να παραιτηθούν.

"Πριν καν συζητηθεί και ψηφιστεί το πολυνομοσχέδιο – φονιάς που οδηγεί στη διαθεσιμότητα και την απόλυση 2500 εκπαιδευτικούς, το Υπουργείο Παιδείας υλοποιεί τη διάταξη του υπό ψήφιση νόμου, δημοσιοποιεί τις λίστες της ντροπής και ζητά από τις διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να ενημερώσουν τους εκπαιδευτικούς και να συμπληρωθούν οι εξαιρέσεις", κατήγγειλε το Σαββατοκύριακο η ΟΛΜΕ.

Διαβάστε εδώ την ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας σχετικά με το προσωπικό των ειδικοτήτων κατά κλάδο και κατηγορία προσωπικού της Δ/θμιας Εκπαίδευσης

"Καταλύεται η έννοια της δημοκρατίας σε αυτή τη χώρα. Υλοποιείται ο νόμος πριν την ψήφισή του! Αποφασίζουμε – διατάσσουμε – απολύουμε. Επισημαίνουμε ότι τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και η διοίκηση (Υπουργείο και Διευθυντές Δ.Ε.) που υλοποιούν διατάξεις που δεν έχουν ψηφιστεί και σπέρνουν την τρομοκρατία στους εκπαιδευτικούς, έχουν βαριές πολιτικές αλλά και ποινικές ευθύνες που θα αναζητηθούν. Οι εκπαιδευτικοί δεν θα σκύψουμε το κεφάλι", ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία.

Με ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Παιδείας, η Επιστημονική Ένωση Τεχνολογικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΤΕΚ) ζητά συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο. 

"Πριν από τη ψήφιση του νέου νόμου για την Τεχνική Εκπαίδευση καταργείτε τομείς, ειδικότητες και στέλνετε στη διαθεσιμότητα και στην απόλυση 2.500 εκπαιδευτικούς της. Η ενέργεια αυτή μπορεί να χαρακτηρισθεί και ως πραξικοπηματική, διότι προσβάλλει τη Βουλή, το σώμα των εκπαιδευτικών και τις φτωχές οικογένειες που έχουν κάνει εγγραφές ή θέλουν να εγγράψουν τα παιδιά τους σε ειδικότητες τις οποίες καταργείτε", αναφέρει στην επιστολή.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΛΜΕ

"Με βάση και τις τελευταίες εξελίξεις βάσει των οποίων το πολυνομοσχέδιο – φονιάς που θέτει σε διαθεσιμότητα – απόλυση 2500 εκπαιδευτικούς της ΤΕΕ αλλά και χιλιάδες εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση, θα συζητηθεί την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη, τροποποιούμε το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων", αναφέρει η ΟΛΜΕ.

1. Συλλαλητήριο τη Δευτέρα 15/7/13 στο Σύνταγμα με συναυλία και ολονυκτία (μαζί με τους εργαζόμενους στους δήμους), με προσυγκέντρωση τα γραφεία της ΟΛΜΕ (Ερμού και Κορνάρου 2) στις 7.30 μμ. Οι ΕΛΜΕ που βρίσκονται κοντά στην Αττική, εφόσον δεν οργανωθεί συγκέντρωση στην περιοχή τους να οργανώσουν τη συμμετοχή των συναδέλφων στην συγκέντρωση της Αθήνας.

2. Συλλαλητήριο Τρίτη 16/7/13 στην Αθήνα στην Πλατεία Κλαυθμώνος, ώρα 11:30 π.μ. (ημέρα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας, όπου θα συζητιέται στη βουλή το νέο νομοσχέδιο-φονιάς που θα επικυρώνει τη συμφωνία κυβέρνησης και τροϊκανών για τις διαθεσιμότητες και τις απολύσεις μαζί με άλλα βάρβαρα μέτρα στο πλαίσιο των μνημονίων). Την ίδια ημέρα καλούμε τις ΕΛΜΕ σε συντονισμό με σωματεία της περιοχής τους να οργανώσουν αντίστοιχες κινητοποιήσεις. Οι ΕΛΜΕ που βρίσκονται κοντά στην Αττική, εφόσον δεν οργανωθεί συγκέντρωση στην περιοχή τους να οργανώσουν τη συμμετοχή των συναδέλφων στην συγκέντρωση της Αθήνας.

3. Συλλαλητήριο την Τρίτη 16/7/13 στο Σύνταγμα με συναυλία και ολονυκτία (μαζί με τους εργαζόμενους στους δήμους), με προσυγκέντρωση τα γραφεία της ΟΛΜΕ (Ερμού και Κορνάρου 2) στις 8 μμ. Οι ΕΛΜΕ που βρίσκονται κοντά στην Αττική, εφόσον δεν οργανωθεί συγκέντρωση στην περιοχή τους να οργανώσουν τη συμμετοχή των συναδέλφων στην συγκέντρωση της Αθήνας.

4.  Πανελλαδικό Συλλαλητήριο την Τετάρτη 17/7/13 στο Σύνταγμα, με προσυγκέντρωση τα γραφεία της ΟΛΜΕ (Ερμού και Κορνάρου 2) στις 7 μ.μ.  Καλούμε τα ΔΣ των ΕΛΜΕ να οργανώσουν την μετάβαση των εκπαιδευτικών με πούλμαν. Η ΟΛΜΕ θα καλύψει τη δαπάνη, γι αυτό να επικοινωνήσουν τα ΔΣ των ΕΛΜΕ με την ομοσπονδία.

Δεν θα αφήσουμε την κυβέρνηση να καταστρέφει άλλο το δημόσιο σχολείο και να εξαθλιώνει τους εκπαιδευτικούς. Κοινό μέτωπο όλων τώρα για την ανατροπή αυτής της βάρβαρης πολιτικής. Θα είμαστε όλο το καλοκαίρι σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Καμία διαθεσιμότητα, καμία υποχρεωτική μετάθεση, καμία απόλυση εκπαιδευτικού δεν θα γίνει αποδεκτή και θα είναι "αιτία πολέμου", καταλήγει η ΟΛΜΕ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Απολύσεις εκπαιδευτικών

SHARE:

24Media Network