Ασφαλιστικό: 'Τρύπα' από τις αλλαγές στις εισφορές. Πρόβλημα και στην κοστολόγηση

Ασφαλιστικό: 'Τρύπα' από τις αλλαγές στις εισφορές. Πρόβλημα και στην κοστολόγηση

Δεν βγάζουν άκρη οι θεσμοί με την πρόταση Κατρούγκαλου για το Ασφαλιστικό. Επανέρχεται στο προσκήνιο η πιθανότητα περικοπής συντάξεων

Χαμένοι στην... κοστολόγηση των μέτρων που προτείνει η ελληνική πλευρά για το Ασφαλιστικό, φαίνεται πως είναι οι θεσμοί. Ο στόχος να καλυφθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη κατά 1,7 δισ. ευρώ δεν επιτυγχάνεται, με συνέπεια να αναμένεται να ζητηθεί καλύτερη ποσοτικοποίηση των μέτρων που έχουν επιλεχθεί, ενώ επανέρχεται στο προσκήνιο και η πιθανότητα περικοπής συντάξεων για να καλυφθεί το κενό.

Μόνο από την επιβολή των αλλαγών στον τρόπο καταβολής εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ανεξάρτητα απασχολούμενους, η εκτίμηση των τεχνοκρατών των δανειστών είναι ότι υπάρχει πιθανότητα απόκλισης στο σκέλος των εσόδων, που μπορεί να υπερβεί τα 300 εκατ. ευρώ.

Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν τα dikaiologitika.gr, εκφράζονται φόβοι ότι άλλα 150 εκατ. ευρώ μπορεί να «στοιχίσει» η διαδικασία ενοποίησης των Φορέων Κύριας Ασφάλισης, στον ΟΓΑ, λόγω της σημαντικής αύξησης, που πρόκειται να σημειωθεί στις εισφορές των αγροτών, έτσι ώστε τμηματικά, από το 7% που είναι σήμερα να ανέλθουν στο 20%, έως το 2019 το αργότερο.

Οι θεσμοί θεωρούν ότι, είτε πρέπει να υπάρξει επανακοστολόγηση των παραπάνω μέτρων, είτε πρέπει η Ασφαλιστική Μεταρρύθμιση, να συμπεριλάβει και περικοπές στις συντάξεις.

Το σκέλος των επικουρικών συντάξεων, είναι κατά πάσα πιθανότητα, το πρώτο που θα επιλεχθεί να γίνουν περικοπές. Έτσι και αλλιώς, το υπουργείο Εργασίας, είχε στα σκαριά πιθανές περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, από τα επίπεδα των 170 ευρώ και άνω, στο πλαίσιο των «στοχευμένων παρεμβάσεων και του εξορθολογισμού» που επιχειρείται στο ΕΤΕΑ. Η «κόκκινη γραμμή» που υπάρχει όμως από την κυβέρνηση, αφορά τις κύριες συντάξεις και σε αυτό το επίπεδο αναμένεται σκληρή διαπραγμάτευση, όταν την ερχόμενη εβδομάδα, κατά πάσα πιθανότητα, θα επιστρέψουν στην Αθήνα, οι εκπρόσωποι των θεσμών.

Περισσότερα στα dikaiologitika.gr:

Νέες ρυθμίσεις για τα εφάπαξ σε συνταξιούχους διαδοχικής ασφάλισης

Νέα ευκαιρία για έσοδα τα τέλη κυκλοφορίας με το «μήνα»

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δικαιολογητικά
SHARE: