Έλληνες μετανάστες με "όπλο" το ευρωδιαβατήριο

Έλληνες μετανάστες με "όπλο" το ευρωδιαβατήριο

Με την ελπίδα να βρουν εργασία στο εξωτερικό, όλο και περισσότεροι Έλληνες συμπληρώνουν το Επαγγελματικό Ευρωδιαβατήριο. Υπερδιπλασιάστηκαν τα βιογραφικά μέσα σε έναν χρόνο

Μεγάλη αύξηση σημειώνει ο αριθμός των Ελλήνων που συμπληρώνουν το europass ή αλλιώς το Επαγγελματικό Ευρωδιαβατήριο ή αλλιώς τον φάκελο με τα προσωπικά στοιχεία και προσόντα, ελπίζοντας να ανοίξουν οι "πόρτες" για μία καλύτερη τύχη και εργασία εκτός Ελλάδας.

Τo Europass είναι ένας φάκελος, που κάθε ενδιαφερόμενος συμπληρώνει ηλεκτρονικά και αποτελείται από πέντε επιμέρους έγγραφα περιγραφής των προσόντων, γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων κατά την εκπαιδευτική και επαγγελματική πορεία του.

Πιο συγκεκριμένα, ο φάκελος περιέχει:

* Βιογραφικό Σημείωμα (CV)

* Διαβατήριο Γλωσσών (LP) που γνωρίζει ο κάτοχος

* Κινητικότητα (Mobility), δηλαδή τυχόν επαγγελματικά ή σπουδαστικά ταξίδια που έχει κάνει n Συμπλήρωμα Πιστοποιητικού (CS), έγγραφο που περιγράφει τις γνώσεις και τις δεξιότητες που έχουν αποκτήσει οι κάτοχοι πιστοποιητικών επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

* Παράρτημα Διπλώματος (DS), το οποίο δεν υποκαθιστά το πτυχίο, όμως είναι πολύ χρήσιμο καθώς εξηγεί λ.χ. ότι ένας αγιογράφος που σπούδασε στην Ελλάδα, έχει εξειδικευθεί και σε προγράμματα σχεδιασμού σε υπολογιστές, πέρα από την τέχνη του.

Ο φάκελος είναι τυποποιημένος και κοινός για όλους τους πολίτες των χωρών της Ευρώπης, που δίνει τη δυνατότητα στους ξένους εργοδότες, να κάνουν σύγκριση των τυπικών και πραγματικών προσόντων των υποψηφίων προς πρόσληψη.

Φεύγουν οι νέοι

Σημειώνεται, ότι από τον Αύγουστο έως τον Νοέμβριο του 2011, στην ιστοσελίδα συμπληρώθηκαν ακόμη 30.000 βιογραφικά, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό στα 89.300 βιογραφικά. Σύμφωνα με τις προβλέψεις μέχρι την εκπνοή του έτους τα κατατεθημένα βιογραφικά θα ξεπεράσουν τα 100.000.

Αν λάβουμε υπόψιν πως ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός συμπληρωμένων βιογραφικών Europass στη χώρα μας για το 2010 ανήλθε στα 46.399 βιογραφικά σημειώματα, τότε παρατηρείται υπερδιπλασιασμός της τάσης των Ελλήνων να μεταναστεύσουν.

Για σημαντική αύξηση των νέων, που κατέθεσαν τα στοιχεία τους, έκανε λόγο η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, σημειώνοντας επιπλέον ότι "αυτό συμβαίνει σε όλες τις χώρες, ακόμα και σε εκείνες που δεν έχουν το σοβαρό πρόβλημα ανεργίας που έχουμε εμείς".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ουρές για μετανάστευση στην Αυστραλία

Έλληνες έτοιμοι για μετανάστευση

SHARE:

24Media Network