Στη “Διαύγεια” η εγκύκλιος για την κατάργηση του “λόγου απόλυσης”

Στη “Διαύγεια” η εγκύκλιος για την κατάργηση του “λόγου απόλυσης”
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης. Eurokinissi

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση, με την εγκύκλιο που υπέγραψε ο Γιάννης Βρούτσης, διασφαλίζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων, η εργασιακή ειρήνη, οι προσλήψεις και οι θέσεις εργασίας.

Αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας, σύμφωνα με την οποία παύει εφεξής η υποχρέωση του εργοδότη να συμπληρώνει στο «Έντυπο Ε6-Καταγγελία σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου (με ή χωρίς προειδοποίηση)» πεδίο στο οποίο θα αναφέρεται ο βάσιμος λόγος καταγγελίας της σύμβασης εργασίας αορίστου χρόνου.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης, υπέγραψε σήμερα την εγκύκλιο εφαρμογής της διάταξης της παρ. 2α, άρθρ. 117 του ν. 4623/2019, με την οποία καταργήθηκαν τα άρθρα 48 και 58 του ν. 4611/2019, αφότου ίσχυσαν.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας, με την εγκύκλιο αυτή ολοκληρώνεται η αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου προστασίας της εργασίας, «το οποίο είχε διαταραχθεί – σε βάρος, μάλιστα, των ίδιων εργαζομένων – από τις προαναφερθείσες διατάξεις του ν. 4611/2019, που ψηφίστηκαν λίγες ημέρες, πριν από τις πρόσφατες εκλογές».

Ειδικότερα, καθορίζεται η επαναφορά στο προϊσχύον πλαίσιο προστασίας της εργασίας, που θεμελιώνεται στις διατάξεις του Συντάγματος, του Αστικού Κώδικα και των νόμων 2112/20 και 3198/55, σε ευθυγράμμιση με το πνεύμα και το γράμμα του Αναθεωρημένου Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη, προστατεύοντας ιδίως τους εργαζόμενους από τους κινδύνους που συνεπάγονταν οι καταργούμενες ρυθμίσεις, όπως:

α) Η ηλεκτρονική καταγραφή των λόγων ενδεχόμενης απόλυσης τους και, «κατά συνέπεια, η βέβαιη υπονόμευση της μελλοντικής επαγγελματικής πορείας τους.

β) Η οιαδήποτε μελλοντική αμφισβήτηση σχετικά με το δικαίωμα λήψης αποζημίωσης, λόγω καταγγελίας της σύμβασης εργασίας τους.

γ) Η εξώθησή τους σε συνεχείς δικαστικές εμπλοκές».

Επιπλέον, όπως επισημαίνει το υπουργείο Εργασίας, διασφαλίζονται πλέον τα δικαιώματα των εργαζομένων, η εργασιακή ειρήνη, οι προσλήψεις και οι θέσεις εργασίας, αποτρέπεται η σύγχυση εφαρμογής εργασιακών διατάξεων, επανέρχεται η κανονικότητα στην αγορά εργασίας και υποστηρίζεται η αναπτυξιακή δυναμική, σύμφωνα πάντα με το Ευρωπαϊκό και Εθνικό Νομοθέτη και τη νομολογία των δικαστηρίων.

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννης Βρούτσης, δήλωσε σχετικά: «Υπέγραψα σήμερα την εγκύκλιο με την οποία καταργούνται στην πράξη οι αναχρονιστικού, μεσαιωνικού θα έλεγα, χαρακτήρα προβλέψεις για το ηλεκτρονικό “φακέλωμα” των εργαζομένων που επιχείρησε, λίγες ημέρες πριν από τις πρόσφατες εκλογές, να καθιερώσει η προηγούμενη κυβέρνηση.

Ήδη, στο πληροφοριακό σύστημα “ΕΡΓΑΝΗ” είχαν καταγραφεί περιπτώσεις λόγων απόλυσης που με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγούσαν τους απολυμένους σε αδυναμία εύρεσης δουλειάς την επόμενη μέρα. Κάποια παραδείγματα: “Αργός και οκνηρός, ανεπαρκής, αδικαιολόγητες απουσίες, ιατρικοί λόγοι, κ.λπ.”. Όλα αυτά πλέον διαγράφονται και οι εργαζόμενοι αποφεύγουν την υπονόμευση του επαγγελματικού τους μέλλοντος.

Η πραγματική προστασία των εργαζομένων απαιτεί κάτι περισσότερο από δήθεν αγαθές προθέσεις, κούφιες ρητορείες και αλλοπρόσαλλες διατάξεις. Χρειάζεται κοινή λογική και πραγματικό ενδιαφέρον».

ΚΚΕ: Προκλητικά όσα ισχυρίζεται ο υπουργός Εργασίας

“Τα όσα προκλητικά ισχυρίζεται ο υπουργός Εργασίας ότι με την κατάργηση του βάσιμου λόγου απόλυσης μπαίνει «τέλος στο ηλεκτρονικό φακέλωμα» για τους εργαζόμενους, αλλά και ο ψευτοκαυγάς με τον ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουν να κρύψουν τον φανερό πόθο των επιχειρηματικών ομίλων που είναι η πλήρης κατάργηση της αποζημίωσης”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

” Άλλωστε”, συνεχίζει η ανακοίνωση του Περισσού, “η ίδια η κυβέρνηση με το “ηλεκτρονικό μητρώο των συνδικάτων” και των “ηλεκτρονικών ψηφοφοριών”, που έχει εξαγγείλει, επιδιώκει το πλήρες «φακέλωμα» των εργαζομένων που είναι συνδικαλισμένοι και τον ασφυκτικό έλεγχο των συνδικάτων”.

“Το κεφάλαιο δεν ανέχεται, ακόμα και προσχηματικές διατάξεις, όπως αυτή για την “δικαιολόγηση των απολύσεων”, παρά το γεγονός πως έχει στη διάθεσή του ένα ολόκληρο νομικό οπλοστάσιο, που ψήφισαν μαζί ΝΔ,   ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα των μνημονίων, για να μπορεί να απολύει ελεύθερα” προσθέτει το Κομμουνιστικό Κόμμα. 

“Την προηγούμενη δεκαετία όλες οι κυβερνήσεις, η μία μετά την άλλη, επέβαλαν διατάξεις που μείωσαν τις αποζημιώσεις και το «κόστος» της απόλυσης στο ελάχιστο, έτσι ώστε η μεγαλοεργοδοσία να έχει λυμένα τα χέρια της” καταλήγει η ανακοίνωση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα