Δήμοι: Στο ΑΣΕΠ κόλλησε η εθελοντική κινητικότητα. Έρχεται διαθεσιμότητα 6.000 υπαλλήλων

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ   ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΠΡΟΚ. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΙΣΚΕΦΘΗΚΕ ΤΟ ΑΣΕΠ- ΣΤΗ ΦΩΤΟ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΟΠΟΥ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΚΗΡΥΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΩΝ--ΦΩΤΟ Χρηστος Μπονης
φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Για ποιους λόγους δεν προχωράει η διαδικασία της εθελοντικής κινητικότητας στους Δήμους

Έχουν περάσει σχεδόν δυόμιση εβδομάδες από τη συμφωνία μεταξύ των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Εσωτερικών από τη μια πλευρά και της ΚΕΔΕ για την εθελοντική κινητικότητα των δημοτικών υπαλλήλων αλλά ακόμη δεν έχουν λυθεί καν τα τυπικά (σ.σ. ψήφιση σχετικής διάταξης από τη Βουλή), ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία.

Κι αυτό την ώρα που ακόμη και με την άτυπη παράταση που (λέει ότι) έχει πάρει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης μέχρι τέλη Φεβρουαρίου, τα περιθώρια για τις 12.500 διαθεσιμότητες (εκ των οποίων οι 5 έως 6.000 από τους ΟΤΑ) είναι ασφυκτικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η υπόθεση της εθελοντικής κινητικότητας δεν προχωράει καθώς υπάρχει έντονη διαφωνία των δύο υπουργείων με τους δημάρχους για την εμπλοκή του ΑΣΕΠ. Οι μεν κύριοι Μητσοτάκης και Μιχελάκης θέλουν η διαδικασία της εθελοντικής κινητικότητας να πραγματοποιηθεί με την ενεργό συμμετοχή του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού οι δε αιρετοί δεν το επιθυμούν σε καμία περίπτωση.

Κι αυτό γιατί θεωρούν ότι:

- Θα καθυστερήσει πολύ η διαδικασία.

- Με τον τρόπο αυτό είναι πιθανόν ορισμένοι υπάλληλοι αντί να μετακινηθούν να ενταχθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

- Δεν θα το δεχθούν οι ίδιοι οι υπάλληλοι με αποτέλεσμα να μην πετύχει η εθελοντική κινητικότητα που βασίζεται στη βούληση των ίδιων των εργαζόμενων να μετακινηθούν.

Οδηγούμαστε σε υποχρεωτική κινητικότητα-διαθεσιμότητα

Τονίζουν δε ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να γίνει με πολύ απλό τρόπο καθώς πρόκειται στην ουσία για μετατάξεις που θα «βαπτιστούν» κινητικότητα- διαθεσιμότητα: Δηλαδή, για παράδειγμα αν ο Δήμος Αθηναίων έχει πλεονάζον προσωπικό που επιθυμεί να ενταχθεί σε κινητικότητα στην ειδικότητα των ηλεκτρολόγων και γειτονικοί δήμοι έχουν έλλειψη προσωπικού σε αυτή την ειδικότητα να μπορούν να μετακινηθούν με μία απλή απόφαση των δύο δημάρχων (πιθανόν και του δημοτικού συμβουλίου) εφόσον ο δήμος υποδοχής δεσμευθεί ότι διαθέτει τις αναγκαίες πιστώσεις. Όπως, μάλιστα, λένε δήμαρχοι στην aftodioikisi.gr, σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαν να μεταφερθούν ανάλογες πιστώσεις από τον ένα δήμο στον άλλο.

Πάντως, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών βρίσκονται σε εξέλιξη και αν δεν βρεθεί λύση η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει προς τους αιρετούς ότι θα οδηγηθούμε στη διαδικασία της υποχρεωτικής κινητικότητας-διαθεσιμότητας.

Πηγή: aftodioikisi.gr

SHARE:

24Media Network