Η κυβέρνηση υπερασπίζεται το εργασιακό νομοσχέδιο: Δεν μπαίνει στον γύψο κανένα δικαίωμα

Η κυβέρνηση υπερασπίζεται το εργασιακό νομοσχέδιο: Δεν μπαίνει στον γύψο κανένα δικαίωμα
Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης Eurokinissi

Αντιδράσεις προκαλεί το εργασιακό νομοσχέδιο και ιδίως οι διατάξεις τελευταίας στιγμής. Από την κυβερνηση υποστηρίζουν ότι το δικαίωμα στην απεργία παραμένει σεβαστό, αλλά με όρια.

Το εργασιακό νομοσχέδιο που κατατέθηκε την Παρασκευή προκαλεί ακόμη περισσότερες αντιδράσεις, καθώς περιέχει και διατάξεις της τελευταίας στιγμής, οι οποίες όπως καταγγέλλουν οργανώσεις ναρκοθετούν τα δικαιώματα των εργαζόμενων.

Η κυβέρνηση επιδίδεται λοιπόν καθημερινά σε μία εκστρατεία υπεράσπισης του νομοσχεδίου, το οποίο αποκαλεί “νομοσχέδιο προστασίας της εργασίας”, αξιοποιώντας την αρνητική εικόνα και τις προκαταλήψεις μερίδα πολιτών απέναντι στο συνδικαλισμό.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη υποστήριξε στο πλαίσιο του briefing ότι: “Δεν μπαίνει στο γύψο κανένα δικαίωμα. Είναι σεβαστό το δικαίωμα στην απεργία και το συνδικαλισμό, σεβαστό ωστόσο και το δικαίωμα του κοινωνικού συνόλου να μη γίνεται όμηρος αυθαιρεσιών και καταχρήσεων, ακολουθώντας βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές”.

Στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ειδικότερα ρυθμίσεις που αφορούν:

-Την διασφάλιση της παροχής του ενός τρίτου της συνήθως παρεχόμενης υπηρεσίας στους κλάδους κοινής ωφέλειας κατά τη διάρκεια της απεργίας.

-Την απαγόρευση επαναπροκήρυξης απεργίας που έχει κριθεί παράνομη από τη Δικαιοσύνη, από άλλη -δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια- συνδικαλιστική οργάνωση.

-Την θέσπιση αστικής ευθύνης για συνδικαλιστές οι οποίοι ασκούν βία ή γενικότερα προβαίνουν σε παράνομες πράξεις κατά τη διάρκεια απεργιών.

-Την λήψη μέτρων για “διαφάνεια στο συνδικαλισμό”, σύμφωνα με την κυβέρνηση.

-Την απαγόρευση της ενίσχυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων από εργοδότες και κόμματα.

Ο δε υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης κάνει λόγο για “τομές του νομοσχεδίου” στις οποιες περιλαμβάνονται:

-”Η σύσταση Επιθεώρησης Εργασίας ως ανεξάρτητης Αρχής.

-Η θέσπιση άδειας 14 ημερών για τους νέους πατέρες και η επιδοτούμενη από τον ΟΑΕΔ γονική άδεια και για τους δύο γονείς.

-Η δυνατότητα εφαρμογής του συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας ύστερα από αίτημα του εργαζομένου.

-Η θέσπιση του δικαιώματος αποσύνδεσης στην τηλεργασία.

-Η ψηφιακή κάρτα εργασίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν η αδήλωτη εργασία και οι απλήρωτες υπερωρίες.

-Η αύξηση των επιτρεπόμενων υπερωριών σύμφωνα με τα ισχύοντα στην Ε.Ε..

-Η εξίσωση της αποζημίωσης απόλυσης για τους εργατοτεχνίτες με εκείνη των υπαλλήλων.”

Όσον αφορά πάντως στα σενάρια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ενδέχεται να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία στο εργασιακό νομοσχέδιο, γαλάζια στελέχη σχολιάζουν ότι μία τέτοια κίνηση απλώς θα συσπειρώσει την κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και θα διασφαλίσει ότι ακόμη και βουλευτές που έχουν ενστάσεις θα ψηφίσουν όλες τις διατάξεις.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα