Καθυστερεί το επίδομα που λαμβάνουν απλήρωτοι εργαζόμενοι επιχειρήσεων από τον ΟΑΕΔ

A beggar lying in front of a bank in Thessaloniki. November 2013. /         .  2013.
A beggar lying in front of a bank in Thessaloniki. November 2013. / . 2013. SOOC

Πού οφείλονται οι μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή του επιδόματος των εργαζομένων σε επιχειρήσεις, που υπέβαλαν αίτηση πτώχευσης

Μεγάλες καθυστερήσεις, παρατηρούνται στην καταβολή του επιδόματος που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι που παραμένουν απλήρωτοι για ένα χρονικό διάστημα και μετά από αίτηση πτώχευσης της επιχείρησης που εργάζονται γνωστό και ως επίδομα αφερεγγυότητας και χορηγεί ο ΟΑΕΔ.

Οι καθυστερήσεις σύμφωνα με τα dikaiologitika.gr, οφείλονται τόσο στην έλλειψη προσωπικού, όσο και στην μη έγκαιρη υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών, από την πλευρά των εργαζομένων.

Παρά τις συνεχείς οχλήσεις των εργαζόμενων και των εκπροσώπων τους δικηγόρων προς τα κεντρικά του ΟΑΕΔ και τις διαβεβαιώσεις των στελεχών του οργανισμού για γρήγορη διεκπεραίωση των φακέλων, οι υπηρεσίες καθυστερούν σε σημείο που τα δεκάδες καταστήματα του ΟΑΕΔ να διεκπεραιώνουν μόλις 35 φακέλους την εβδομάδα.

Από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού γίνεται λόγος για προσπάθειες που καταβάλλονται έτσι ώστε έως το Πάσχα να έχουν καταβληθεί τα περισσότερα από τα επιδόματα αφερεγγυότητας που βρίσκονται στην αναμονή. Βέβαια, υπάρχουν περιπτώσεις, όπως των περίπου 400 εργαζόμενων της Ελευθεροτυπίας, οι οποίοι βρίσκονται να περιμένουν το εν λόγω επίδομα από τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Έως τώρα το συγκεκριμένο βοήθημα το έχουν λάβει περίπου 300 άτομα. Αν όμως προστεθούν και οι εργαζόμενοι της Alapis, αλλά και της ΣΤΑΚΟΡ, τότε υπερβαίνουν τα 1.000 άτομα που θα έπρεπε να έχουν λάβει το εν λόγω επίδομα. Από τη διοίκηση του Οργανισμού τονίζεται ότι αυξήθηκε τόσο πολύ ο φόρτος εργασίας για τη συγκεκριμένη παροχή, που ενώ μέχρι πρότινος απασχολούνταν μόλις ένας υπάλληλος για να καλύψει τις δεδομένες ανάγκες, τελικά χρειάστηκε να προστεθούν άλλοι τρεις για να μπορέσει κάπως να επιταχυνθεί η διαδικασία. Ακόμα και έτσι όμως οι καθυστερήσεις είναι πολύμηνες και η ταλαιπωρία των πολιτών πολύ μεγάλη.

Στόχος του «λογαριασμού προστασίας εργαζομένων από την αφερεγγυότητα του εργοδότη» είναι η πληρωμή ανεξόφλητων, λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, αποδοχών μέχρι  3 μηνών, που προέρχονται από σύμβαση ή σχέση εξαρτημένης εργασίας και εμπίπτει στο χρονικό διάστημα 6 μηνών που προηγείται της υποβολής της αίτησης ή της δήλωσης για κήρυξη της πτώχευσης.

Δικαιούχοι των παροχών λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη είναι οι εργαζόμενοι:

 α) Επιχείρησης που κηρύχθηκε σε πτώχευση μετά από δικαστική απόφαση είτε που διαπιστώθηκε ότι  έκλεισε οριστικά και ότι λόγω ανεπάρκειας του ενεργητικού δεν συντρέχει λόγος κινήσεως της διαδικασίας πτωχεύσεως.

β) Επιχείρησης που τέθηκε σε εκκαθάριση.

γ) Επιχείρησης (ασφαλιστικής) της οποίας ανακαλείται η άδεια λειτουργίας, λόγω παράβασης των διατάξεων της ιδιωτικής ασφαλιστικής νομοθεσίας.

Διαβάστε ακόμη στα dikaiologitika.gr:

ΕΝΦΙΑ νέο αλαλούμ με τον φόρο ακινήτων

Το ΙΚΑ ζητά πίσω οικογενειακά επιδόματα από ασφαλισμένους

(Φωτογραφία: Sooc.gr)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δικαιολογητικά
SHARE:

24Media Network