Μεγάλες εργασιακές ανατροπές: "Μαχαίρι" στα προνόμια των συνδικαλιστών. Πώς θα προκηρύσσονται οι απεργίες

Teachers and school guards protest the availability and layoffs in the public sector imposed under the debt-mired country's international bailout commitment. The demonstrators protested outside the offices of MPs Gkiouleka Kostas, Yannis Ioannidis and offices of PASOK. Thessaloniki, Greece on March 21, 2014. /       .      ,    . ,  21 2014.
Teachers and school guards protest the availability and layoffs in the public sector imposed under the debt-mired country's international bailout commitment. The demonstrators protested outside the offices of MPs Gkiouleka Kostas, Yannis Ioannidis and offices of PASOK. Thessaloniki, Greece on March 21, 2014. / . , . , 21 2014. KONSTANTINOS TSAKALIDIS / SOOC

Έντονες αντιδράσεις αναμένεται να προκαλέσουν οι αλλαγές, που προωθεί η κυβέρνηση όσον αφορά τον συνδικαλιστικό νόμο. Τι θα ισχύει για τις άδειες, τις απολύσεις και τις απεργίες

Σε μεγάλες αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο ετοιμάζεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, μετά από 32 χρόνια. Αναμένεται να επανεξεταστούν, όλα τα συνδικαλιστικά προνόμια, αλλά και ο τρόπος προκήρυξης των απεργιών.

Σύμφωνα με το "Έθνος της Κυριακής",  οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν μέσα στην εβδομάδα σε συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλο.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα οι αλλαγές θα είναι οι εξής:

*Συνδικαλιστικές άδειες. Με τη νέα ρύθμιση το ανώτατο όριο συνδικαλιστικής άδειας θα είναι οι 7 ημέρες το μήνα. Με βάση το νόμο που ισχύει σήμερα, η διάρκεια της άδειας εξαρτάται από το αν πρόκειται για πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια οργάνωση. Για παράδειγμα στα μέλε της Εκτελεστικής Επιτροπής της τριτοβάθμιας οργάνωσης δίνεται άδεια απουσίας όσο χρόνο διαρκεί η θητεία (συνήθως είναι διετής.

Σε δευτεροβάθμια οργάνωση, με βάση το νόμο δίνονται έως 15 μέρες για τον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο, τον γενικό γραμματέα και τον ταμία και έως πέντε μέρες στα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού συμβουλίου. Ευνοϊκότεροι όροι ποροβλέπονται σε συλλογικές συμβάσεις, που προσφέρουν απουσία διαρκείας από την εργασία τους

*Απολύσεις. Με βάση το νέο πλαίσιο θα προβλέπεται η ποινή της απόλυσης συνδικαλιστή έαν υπάρξει ποινικό αδίκημα ή απιστία. Οι προωθούμενες αλλαγές θα έχουν ως κεντρικό στόχο να εμποδιστεί τυχόν κατάχρηση της ιδιότητας του συνδικαλιστή. Στις σχεδιαζόμενες παρεμβάσεις είναι και η αλλαγή της διαδικασίας, που ακολουθείται για μεγάλα διαστήματα απουσίας. Ειδικότερα για απουσίες άνω των 7 ημερών θα ελέγχεται ο συνδικαλιστής (για το εάν ήταν δικαιολογημένη ή όχι η απουσία του) από ειδική επιτροπή. Στην επιτροπή αυτή θα μετέχουν και εκπρόσωποι των εργοδοτών.

*Αξιολόγηση από τον εργοδότη. Στην περίπτωση που ένας εργαζόμενος εκλέγεται μέλος του προεδρείου συνδικαλιστικού σωματείου, ο εργοδότης θα είναι εκείνος που θα κρίνει εάν ο συγκεκριμένος υπάλληλος υπηρετεί σε θέση ευθύνης. Θα αξιολογεί δηλαδή αν από την απουσία του προκαλείεται πρόβλημα στην εταιρεία και σε μια τέτοια περίπτωση θα δικαιούται να τον μεταθέτει σε όποια θέση κρίνει ο ίδιος.

*Χρηματοδότηση των συνδικάτων. Στόχος είναι η διαδικασία να γίνεται με απόλυτη διαφάνεια. Για τον σκοπό αυτό, με βάση το νέο πλαίσιο, το Ελεγκτικό Συνέδριο θα ελέγχει τα ποσά που θα δίνονται σε συνδικαλιστικά σωματεία, καθώς και τις δαπάνες τους.

*Προκήρυξη απεργιών. Η προειδοποίηση θα πρέπει να γίνεται εφ' εξής τουλάχιστον 48 ώρες πριν από την πραγματοποίηση της κινητοποίησης (σήμερα αρκεί ένα 24ωρο).

*Προστασία. Το νέο πλαίσιο που θα διαμορφωθεί θα καλύτπει επτά μέλη της διοίκησης του σωματείου. Ο αριθμός αυτός θα είναι σταθερός ανεξαρτήτως του πόσοι αποτελούν συνολικά το προεδρείου. Σήμερα η προστασία εξαρτάται από τον αριθμό των μελών της κάθε οργάνωσης. Για παράδειγμα, αν η οργάνωση έχει από 200 έως 1000 μέλη, προστατεύονται εννιά μέλη και αν έχει πάνω από 1000 μέλη προστατεύονται 11.

*Προσωπικό ασφαλείας. Θα προβλέπεται ο ορσιμός των μελών του προσωπικού ασφαλείας να γίνεται μία φορά κάθε χρόνο και όχια ανάλογα με την απεργία

*Διανομή ανακοινώνσεων και ενημέρωση. Είναι ένα ακόμα θέμα που θα συζητηθεί. Στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα πλαίσιο, ώστε και ενημέρωση να γίνεται, αλλά την ίδια στιγμή να μην διαταράσσεται και η λειτουργία της επιχείρησης.

(Πηγή: "Έθνος της Κυριακής", πηγη φωτογραφίας: Sooc.gr)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δημόσιο
SHARE:

24Media Network