Μείωση μισθών και 4ήμερη απασχόληση

Μείωση μισθών και 4ήμερη απασχόληση

Με στόχο τη συνγκέντρωση 300 εκατ. ευρώ σε βάθος χρόνου, η διοίκηση του ΟΤΕ επιβάλλει μείωση χρόνου απασχόλησης και αποδοχών. Συνεχείς διαπραγματεύσεις για να καταστεί ο Οργανισμός περισσότερο ανταγωνιστικός

Μείωση του χρόνου απασχόλησης μέχρι και 20% με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών τους ζητά από τους εργαζόμενους του ομίλου ΟΤΕ η διοίκηση προκειμένου να μειωθεί το μισθολογικό κόστος της επιχείρησης, που πέρυσι ξεπέρασε τα 750 εκατ. ευρώ.

Ύστερα από διαβουλεύσεις τριών μηνών μεταξύ της διοίκησης του ΟΤΕ και της ΟΜΕ - ΟΤΕ δεν έχει ακόμα βρεθεί η χρυσή τομή για τη μείωση του μισθολογικού κόστους ώστε ο Οργανισμός να ανακάμψει και να γίνει ξανά ανταγωνιστικός.

Πρόθεση της διοίκησης του ΟΤΕ είναι το μισθολογικό κόστος να μειωθεί κατά περίπου 100 εκατ. τον χρόνο ώστε να εξοικονομηθούν συνολικά 300 εκατ. σε βάθος τριετίας (στόχος που έχει θέσει η Deutsche Telekom στον πρόεδρο του ΟΤΕ Μ. Τσαμάζ).

Το βράδυ της Τετάρτης, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι μέχρι την ερχόμενη Τετάρτη θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των διαβουλεύσεων προκειμένου να υπογραφεί η νέα συλλογική σύμβαση εργασίας.

Ενα από τα σενάρια που κυκλοφορούσαν τις τελευταίες μέρες έφεραν τη διοίκηση του ΟΤΕ αποφασισμένη να επιβάλει μονομερώς την εκ περιτροπής τετραήμερη απασχόληση του προσωπικού σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τους εργαζόμενους.

Ωστόσο, στις χτεσινές συζητήσεις που είχαν τα δύο μέρη επισημάνθηκε ότι κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία της επιχείρησης, ενώ θα εγείρονταν και ζητήματα νομιμότητας.

Για τον λόγο αυτό προτάθηκε να μειωθεί το ωράριο απασχόλησης έως 20%, με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών. Σήμερα, ο εβδομαδιαίος χρόνος απασχόλησης των εργαζομένων του ΟΤΕ είναι 40 ώρες.

Ωστόσο, εκτιμάται ότι οι δύο πλευρές θα μπορούσαν να βρουν τη χρυσή τομή στις 35 ώρες (7 ώρες την ημέρα), υπογράφοντας νέα συλλογική σύμβαση εργασίας που θα διασφαλίζει τριετή εργασιακή ειρήνη στον Οργανισμό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των οικονομικών υπηρεσιών του ΟΤΕ, για να επιτευχθεί ο στόχος της μείωσης των δαπανών κατά 100 εκατ. ευρώ τον χρόνο θα πρέπει να μειωθούν οι αποδοχές του προσωπικού τουλάχιστον κατά 10%, που αποτιμάται σε περίπου 60 εκατ. Επίσης, από το πάγωμα των ωριμάσεων θα εξοικονομηθούν άλλα 10 εκατ. ενώ από τις περικοπές διαφόρων επιδομάτων και άλλων παροχών που έγιναν τον περασμένο Μάρτιο θα εξασφαλιστούν επιπλέον 30 εκατ.

SHARE:

24Media Network