Μητσοτάκης: Μείωση άνω του 20% του μισθολογικού κόστους στο Δημόσιο από το 2009

Τι δήλωσε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης από τις Βρυξέλλες για το μισθολογικό κόστος του δημοσίου τομέα. Τι ανέφερε για τους υπαλλήλους του Δημοσίου που εργάζονται σε φορείς που θα καταργηθούν ή θα συγχωνευτούν
- 29 Οκτωβρίου 2013 16:35
«Η Ελλάδα, από το 2009 μέχρι σήμερα, έχει πετύχει σημαντική πρόοδο στη μείωση της στελέχωσης του δημοσίου τομέα και του μισθολογικού κόστους στον κρατικό προϋπολογισμό», τόνισε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε συνέδριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες, με τίτλο «Ο δρόμος για την ανάπτυξη- Για μια δημόσια διοίκηση φιλική προς την επιχειρηματικότητα».
Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης, παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, των αντιπροέδρων της Επιτροπής, Αντόνιο Ταγιάνι και Μάρος Σέφκοβιτς, και Ευρωπαίων ομολόγων του, επισήμανε ότι την τελευταία τετραετία το μισθολογικό κόστος του δημοσίου έχει μειωθεί περισσότερο από 20%, ως αποτέλεσμα της μείωσης του ανθρώπινου δυναμικού, αλλά και των απολαβών των δημοσίων υπαλλήλων, και προσέθεσε ότι η μείωση αυτή θα συμβάλει ώστε η Ελλάδα να είναι σε θέση να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα το 2013.
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης ανέφερε ότι «οι δεσμεύσεις της χώρας έχουν αποτελέσει βασικό στόχο της κυβέρνησης, στη λογική ότι μπορούν να δώσουν ώθηση στις μεταρρυθμιστικές δράσεις. Για να επιτευχθούν όμως μεταρρυθμίσεις, που θα μπορέσουν να αλλάξουν πραγματικά το πρόσωπο και την κουλτούρα της δημόσιας διοίκησης, απαιτείται μια στροφή από τους ποσοτικούς στους ποιοτικούς στόχους».
Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις δράσεις σε 13 τομείς της οικονομίας για την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ, καθώς και στη σημαντική πρόοδο που έχει γίνει στην ανοιχτή διακυβέρνηση, δίνοντας έμφαση στην πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία για την ενίσχυση του προγράμματος «Διαύγεια».
Σε άλλα “πόστα” οι υπάλληλοι φορέων που καταργούνται
Η πλειονότητα των υπαλλήλων του δημοσίου, που οι φορείς τους θα συγχωνευθούν ή καταργηθούν, θα μετακινηθούν σε άλλες θέσεις στον δημόσιο τομέα, ώστε να ανταποκρίνονται τα προσόντα και οι δεξιότητές τους στις πραγματικές ανάγκες του δημόσιου.
Αυτό επισημαίνει, με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με αφορμή σημερινό δημοσίευμα εφημερίδας περί κατάργησης- συγχώνευσης 800 οργανισμών, από τους οποίους θα προέλθουν 30.000 διαθέσιμοι υπάλληλοι.
Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης χαρακτηρίζει το δημοσίευμα παραπλανητικό και τονίζει πως δημιουργεί σύγχυση σε χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, ενώ διευκρινίζει για μία ακόμη φορά ότι «οι σχετικές δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας από το 2012 αφορούν την κινητικότητα 25.000 δημοσίων υπαλλήλων, το 2013. Κανένα άλλο πρόγραμμα κινητικότητας δεν περιλαμβάνεται στις δεσμεύσεις της χώρας μας για τα επόμενα χρόνια».
Ζητούνται στοιχεία για την πορεία των συγχωνεύσεων
Εν τω μεταξύ, την αποτύπωση της πορείας υλοποίησης των καταργήσεων ή συγχωνεύσεων υπηρεσιών ή φορέων του δημοσίου τομέα, καθώς και την παροχή στοιχείων περί οικονομικού οφέλους από αυτές τις καταργήσεις-συγχωνεύσεις, ζήτησε με εγκύκλιό του από τα υπουργεία, ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, «οι καταργήσεις-συγχωνεύσεις των φορέων των υπουργείων εντάσσονται στα μεταρρυθμιστικά μέτρα που προωθούνται στον δημόσιο τομέα, με κεντρικό στόχο αφενός την ορθολογική αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και αφετέρου τη μη επιβάρυνση του προϋπολογισμού με τα έξοδα λειτουργίας υπηρεσιών και φορέων που δεν εξυπηρετούν πλέον το δημόσιο συμφέρον.
Οι καταργήσεις- συγχωνεύσεις των φορέων αυτών πραγματοποιήθηκαν με βάση τους Νόμους 3895/2010, 4002/2011 και 4109/2013».