Η γενιά της αγωνίας για εργασία

Τελευταία Κυριακή του χρόνου,ανοιχτά τα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας,στιγμιότυπο απο την οδό Ερμού,Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)
Τελευταία Κυριακή του χρόνου,ανοιχτά τα καταστήματα στο κέντρο της Αθήνας,στιγμιότυπο απο την οδό Ερμού,Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI) ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ,ΑΝΟΙΧΤΑ ΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ,ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΔΟ ΕΡΜΟΥ,ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2008 (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Πρόκειται για έναν από τους πλέον έμπειρους και καταρτισμένους επιστήμονες στον τομέα της εργασίας. Το News 247 μίλησε με τον Σάββα Ρομπόλη, επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ και καθηγητή του Παντείου για το μέλλον της εργασίας - κυρίως των νέων ανθρώπων- μετά την ψήφιση του νόμου Κατσέλη αύριο στη Βουλή. Χρήσιμες απαντήσεις και διευκρινήσεις

Ο Σάββας Ρομπόλης είναι καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και επιστημονικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ. Το ΙΝΕ ΓΣΕΕ διατύπωσε την πρώτη ολοκληρωμένη πρόταση για την αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος και τη βιωσιμότητά του και συνεχίζει να εργάζεται για την εκπόνηση μελετών που αφορούν την εργασία στη χώρα. Μιλά στο NEWS 247 μία ημέρα πριν την ψήφιση στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, του νόμου Κατσέλη για τα εργασιακά και ξεκαθαρίζει το τοπίο για τις δραματικές αλλαγές που έρχονται.

Προτείνει το μοντέλο που θα καθιστούσε την ελληνική οικονομία ανταγωνιστική – αντί με την επιχειρούμενη περικοπή μισθών- τα δομικά της προβλήματα και δίνει απαντήσεις στα πως και τα γιατί, η ανταγωνιστικότητα κατέρρευσε κατά 25%.

Ξεκαθαρίζει επίσης, τα σημεία του νόμου για τα εργασιακά που αφορούν κυρίως του νέους, με την δοκιμαστική εργασία και τους ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, πότε γίνονται απολύσεις χωρίς αποζημίωση και τον θεσμό της διαιτησίας. Στο βίντεο μπορείτε να παρακολουθήσετε την συνοπτική παρουσίαση των θέσεων για την εργασία και τις αλλαγές που επιφέρει ο νόμος. Στο κείμενο που ακολουθεί, γίνεται η αναλυτικότερη και κατά μέρος παράθεση των απαντήσεων για τα εργασιακά. Στο πρώτο μέρος εξηγεί τι αλλάζει για τους νέους εκπαιδευόμενους . Στο δεύτερο μέρος δίνει περιγράφει συνοπτικά το πραγματικό πρόβλημα των ελληνικών επιχειρήσεων και γιατί δεν αποτελεί μέρος της λύσης η μείωση μισθών . Και στο τρίτο και τελευταίο μέρος αναφέρει αναλυτικά τα μυστικά των Ειδικών Επιχειρησιακών Συμβάσεων και της Διαιτησίας, που εισάγει ο νόμος Κατσέλη. 

Στο δάπεδο των 740 ευρώ και τι αφορά τους νέους εργαζόμενους

Πολύς λόγος έγινε για το κατώτερο όριο των 740 ευρώ που ορίζει η Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και προβλέπεται και στην Ειδική Επιχειρησιακή Σύμβαση. Οι λεπτομέρειες όμως είναι ενδιαφέρουσες γιατί προβλέπουν για τους νέους στην αγορά εργασίας, ακόμη κατώτερους μισθούς:

“Ο κατώτερος μισθός ορίζεται στα 740 ευρώ μεικτά και όχι καθαρά. Και όχι μόνο. Λέει για τις απολύσεις σε μία επιχείρηση, σε ένα άρθρο του νόμου, πως μπορεί να γίνονται απολύσεις αρκεί ο αριθμός των εργαζομένων να παραμένει ο ίδιος. Μπορεί δηλαδή να απολύσει εμένα για παράδειγμα που είμαι πάνω από 60 και να πάρει κάποιον άλλον ο οποίος είναι κάτω των 24.

Τι θα γίνει όμως έτσι;

Θα παραπέμψει στον νόμο τον προηγούμενο που ψηφίστηκε από τον Α. Λοβέρδο, που λέει ότι όποιος μπαίνει για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας και είναι κάτω των 24 παίρνει 540 ευρώ και λιγότερο ακόμα. Μεικτά. Έρχεται λοιπόν και υπονομεύει και τη γενική σύμβαση για μία συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα πληθυσμού. Εάν είναι πάνω από 24 είναι υποχρεωμένοι να τον προσλάβουν με τα 740 ευρώ, μεικτά πάντα".

Η δεύτερη χαμένη γενιά

Μετά 10 χρόνια θα έχουμε μία γενιά νέων η οποία θα μπει με χαμηλούς μισθούς και υψηλές εισφορές αντίθετα και θα λάβει σύνταξη 20% λιγότερη από αυτήν που παίρνουμε εμείς. Χωρίς εργασιακά ή άλλα δικαιώματα με αυτό το νομοθετικό εγχείρημα ή άλλα που θα έρθουν στο μέλλον και τελικά δεν θα έχει βελτιωθεί το επίπεδο ανταγωνιστικότητας.

Νομίζω μάλιστα πως όσα παιδιά έχουν τη δυνατότητα θα μεταναστεύσουν στο εξωτερικό και θα δημιουργηθεί κύμα μετανάστευσης νέων με ειδικευμένη εργασία. Έξι στους δέκα Έλληνες οι οποίοι κάνουν μεταπτυχιακά, δεν επιστρέφει από τις σπουδές του στο εξωτερικό.

Φανταστείτε μία χώρα να ζει μόνο από την ανειδίκευτη εργασία. Τι σημαίνει αυτό; Πως δεν παράγεται ο πλούτος για να καλυφθούν οι οικονομικές και κοινωνικές της ανάγκες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Νέοι εκπαιδευόμενοι εργαζόμενοι

Μείωση μισθών η λύση;

Μυστικά των ειδικών συμβάσεων

SHARE:

24Media Network