Περίπου 4.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν τον Μάιο λόγω της Τεχνητής Νοημοσύνης

Περίπου 4.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν τον Μάιο λόγω της Τεχνητής Νοημοσύνης
Η Τεχνητή Νοημοσύνη στους χώρους εργασίας (φωτογραφία αρχείου) iStock

Σύμφωνα με μηνιαία έκθεση για την αγορά εργασίας στις ΗΠΑ, από τις 80.000 απολύσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Μάιο, οι 3.900 οφείλονταν στην επέλαση των εργαλείων της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ).

Ανησυχία προκαλούν τα αποτελέσματα της μηνιαίας έκθεσης της Challenger, Gray, and Christmas για την αμερικανική αγορά εργασίας, σύμφωνα με τα οποία, από τις 80.000 απολύσεις που έγιναν στις ΗΠΑ τον Μάιο, οι 3.900 οφείλονταν στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ).

Η έκθεση δείχνει ότι από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο χάθηκαν συνολικά στις ΗΠΑ 417.500 θέσεις εργασίας, καθώς το φετινό πρώτο πεντάμηνο του έτους ήταν το χειρότερο από το 2020, όταν η έναρξη της πανδημίας προκάλεσε περισσότερες από 1,4 εκατ. απολύσεις.

Η έκθεση του Μαΐου ήταν η πρώτη που συμπεριέλαβε την Τεχνητή Νοημοσύνη ως λόγο απόλυσης, με τις σχετικές περικοπές θέσεων εργασίας να γίνονται κυρίως στον τεχνολογικό κλάδο.

Όπως αναφέρει το CBS News, η Challenger εκτιμά ότι η τάση θα έχει και συνέχεια, αν και οι εταιρείες ίσως να διστάζουν να επικαλεστούν την τεχνητή νοημοσύνη ως λόγο για τις απολύσεις τους. Από την άλλη, δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή στοιχεία που να δίνουν μια εικόνα για τον αριθμό των θέσεων εργασίας που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της τεχνολογίας αυτής.

Παράλληλα, τον Μάρτιο, η επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs προέβλεψε σε έκθεσή της ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε τελικά να αντικαταστήσει 300 εκατομμύρια θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης παγκοσμίως και να επηρεάσει σχεδόν το ένα πέμπτο της αγοράς εργασίας.

Το ζήτημα φαίνεται να απασχολεί επίσης και τους σεναριογράφους, που βρίσκονται σε απεργία από τον Μάιο, απαιτώντας καλύτερες αμοιβές και μεγαλύτερη εργασιακή ασφάλεια, εκτός από την σχεδόν πλήρη απαγόρευση της χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης για την παραγωγή γραπτού περιεχομένου.

Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν ότι, όπως και με προηγούμενες τεχνολογίες που αντικατέστησαν την ανθρώπινη εργασία σε διάφορους κλάδους, έτσι και ο τομέας της Τεχνητής Νοημοσύνης δημιουργεί ήδη νέες θέσεις εργασίας και η αναπτυσσόμενη βιομηχανία μόλις τώρα ξεκινά.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα