Στην αναμονή για σύνταξη ακόμη και δύο χρόνια 270.000 χιλιάδες συνταξιούχοι

Στην αναμονή για σύνταξη ακόμη και δύο χρόνια 270.000 χιλιάδες συνταξιούχοι

Πάνω από 270.000 είναι οι αιτήσεις απονομής κύριων, επικουρικών συντάξεων σε ΙΚΑ και ΟΑΕΕ και εφάπαξ του Δημοσίου, που βρίσκονται στην αναμονή, με συνέπεια οι δικαιούχοι, να περιμένουν χρονικό διάστημα που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνάει ακόμα και τα δύο έτη για να λάβουν τη σύνταξή τους

Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει τα Ασφαλιστικά Ταμεία, είναι αποκαλυπτικά, του μεγέθους της ταλαιπωρίας, που συνεχίζουν να υφίστανται δεκάδες χιλιάδες υποψήφιοι συνταξιούχοι, καθώς καλούνται να ζήσουν εν μέσω οικονομικής κρίσης και capital controls, χωρίς τη σύνταξη, αλλά και το εφάπαξ τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν στην διάθεση τους τα dikaiologitika.gr στο ΙΚΑ, έχουν διαπιστωθεί ότι παραμένουν ανεκτέλεστες περίπου 80.000 αποφάσεις για χορήγηση κύριας σύνταξης και άλλες 70.000 αποφάσεις για επικουρική. Για τις συντάξεις γήρατος, ο χρόνος αναμονής ανέρχεται σε 12 - 14 μήνες και για περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης αυξάνεται στους 22 - 24 μήνες.

Στον ΟΑΕΕ βρίσκονται στην αναμονή περίπου 21.000 αιτήσεις, από τις οποίες για 9.500 έχει ήδη γίνει χρήση χορήγησης της προσωρινής σύνταξης. Υπάρχουν επίσης, άλλες 4.000 αιτήσεις που αφορούν παρατάσεις αναπηρίας, 3.000 αιτήσεις για μεταβιβάσεις σύνταξης λόγω θανάτου και 3.000 αιτήσεις για χορήγηση επιδομάτων. Ο μέσος όρος έκδοσης απονομής των συντάξεων αυτών στο Ταμείο των ελεύθερων επαγγελματιών βρίσκεται στους 12 μήνες για τις συντάξεις γήρατος και ανεβαίνει στους 20 μήνες για τις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Με δεδομένο ότι σήμερα, η μηνιαία δαπάνη για συντάξεις στον ΟΑΕΕ φτάνει τα 265 εκατ. ευρώ. Έτσι όμως προχωράει η ροή απονομής των συντάξεων, περίπου 4.000 αιτήσεις εκδίδονται κάθε μήνα. Αυτό σημαίνει ότι μαζί με τα αναδρομικά που πρέπει να δοθούν, η συνταξιοδοτική δαπάνη αυξάνεται κατά 10 εκατ. ευρώ μηνιαίως.

Στο ΕΤΕΑ υπάρχουν στην αναμονή πάνω από 64.000 επικουρικές συντάξεις, από τις οποίες στις μισές των περιπτώσεων η έκδοσή τους καθυστερεί επειδή δεν έχει εκδοθεί η συνταξιοδοτική απόφαση από τον κύριο φορέα ασφάλισης. Από τα έως τώρα στοιχεία του Ταμείου προκύπτει ότι μέχρι και τον Αύγουστο είχε καταφέρει να κρατήσει το έλλειμμα στα επίπεδα των 55 εκατ. ευρώ, όταν το 2014 την αντίστοιχη περίοδο το έλλειμμα ήταν στα 406 εκατ. ευρώ και το 2013 σταα 386 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα έχουν ανέλθει στο οκτάμηνο στα 1,86 δισ. ευρώ και οι δαπάνες στα 1,91 δισ. ευρώ. Βέβαια τα έσοδα έχουν ενισχυθεί με 70 εκατ. ευρώ από το ΑΚΑΓΕ και 50 εκατ. ευρώ από μεταφορά περιουσίας από το ΕΤΑΤ. Το ΕΤΕΑ εάν χρειαστεί μπορεί να αξιοποιήσει τα διαθέσιμα που βρίσκονται σε εμπορικές τράπεζες και στο κοινό κεφάλαιο και τα οποία ανέρχονται στο 1,3 δισ. ευρώ, ενώ η περιουσία του ταμείου ανέρχεται στα 3 δισ. ευρώ.

Στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΤΠΔΥ) υπάρχουν 20.000 αιτήσεις εφάπαξ, για τις οποίες η σχετική απόφαση έχει εκδοθεί η σχετική πράξη, ενώ άλλες 10.000 αιτήσεις είναι ακόμα στην αναμονή. Όμως καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν έχει οριστικοποιηθεί γιατί δεν υπάρχουν τα απαιτούμενα κονδύλια για να καταβληθούν τα εφάπαξ στους δικαιούχους. Το ΤΠΔΥ διαθέτει αποθεματικά ύψους 180 εκατ. ευρώ, αλλά για να δοθούν όλα τα ποσά στους δικαιούχους απαιτούνται περισσότερα από 800 εκατ. ευρώ.

Περισσότερα στα dikaiologitika.gr:

Αυξάνονται επιτόκια στις 100 δόσεις - Σε ποιους μειώνονται οι δόσεις αυτόματα

Για 150.000 ανέργους το 2016 η Κοινωφελής Εργασία ΟΑΕΔ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δικαιολογητικά
SHARE: