Η ζωή ενός εργαζόμενου γονέα στο σπίτι και πώς να την αντέξεις

Η ζωή ενός εργαζόμενου γονέα στο σπίτι και πώς να την αντέξεις
Παιδί που παίζει με τα παιχνίδια και γονέας (φωτογραφία αρχείου) Unsplash

Η νέα πραγματικότητα έφερε τη εργασία των γονέων από το σπίτι. Πώς όμως είναι δυνατόν να υπάρχει ψυχραιμία και συγκέντρωση στην εργασία όταν όλοι βρίσκονται σπίτι;

Ο κορονοϊός “μετέφερε” το γραφείο στο σπίτι και οι γονείς δυσκολέυονται να συγκεντρωθούν στην εργασία τους καθώς μαζί με αυτούς βρίσκονται και τα παιδιά.

Σύμφωνα με το fastcompany.com υπάρχουν τρόποι και λύσεις ώστε να παραμείνουν οι γονείς ήρεμοι, ενώ εργάζονται από το σπίτι παρά την παρουσία των παιδιών.

Πως είναι δυνατή η διατήρηση της ψυχραιμίας του εργαζόμενου γονέα;

Πρόγραμμα

Η δημιουργία ενός προγράμματος της ημέρας βοηθάει αρκετά στην οργάνωση στο σπίτι. Αυτό συμβαίνει αρχικά διότι τα παιδιά κατά αυτό τον τρόπο θα αισθάνονται ότι συμμετέχουν και αυτά στη διαδικασία. Επίσης θα γνωρίζουν ποιες ώρες ο γονέας θα εργάζεται και θα υπάρχει κάτι άλλο στο πρόγραμμα για να κάνουν, χωρίς να ενοχλούν.

Στο πρόγραμμα είναι χρήσιμο να μπουν πέραν της εργασίας, όλες οι δραστηριότητες του σπιτιού,τα μαθήματα των παιδιών, το παιχνίδι, οι δουλείες του σπιτιού, αλλά και ο σύντροφος , ώστε να υπάρχει συνεργασία και κατανόηση και να μην γίνονται παρεμβάσεις στις ώρες εργασίας.

Χαμηλές προσδοκίες

Είναι χρήσιμο να τίθενται στόχοι μέσα από συζητήσεις με όλους. Όσον αφορά την εργασία, οι γονείς είναι απαραίτητο να γνωστοποιούν την κατάσταση του σπιτιού στους συναδέλφους τους, ώστε για παράδειγμα οι διακοπές σε τηλεδιασκέψεις να είναι αναμενόμενες και κατανοητές. Ακόμη είναι ωφέλιμο, να γίνεται συζήτηση ανάμεσα στα παιδιά και στους γονείς, για το αν είναι σωστό να διακόπτουν και να κάνουν φασαρία την ώρα εργασίας.

Διαλείμματα

Είναι ιδιαίτερα δύσκολο να υπάρχουν διαλείμματα στη δουλειά, ιδιαίτερα σε μια εποχή που λόγω της ανησυχίας για μια πιθανή απόλυση όλοι προσπαθούν να δηλώνουν πάντα διαθέσιμοι. Κρίνεται όμως απαραίτητο, για την παραγωγικότητα των εργαζόμενων να υπάρχουν διαλείμματα στη δουλειά, ιδιαίτερα για τους γονείς, καθώς η κούραση είναι διπλή.

Επιπλέον, επειδή είναι σχεδόν αδύνατον η άδεια των εργαζόμενων πλέον, να χρησιμοποιηθεί για κάποιο ταξίδι. Γι΄αυτό θα ήταν ίσως βοηθητικό, να γίνει η χρήση της, τις μέρες που οι γονείς αισθάνονται ότι δεν αντέχουν άλλο να συνδυάζουν τη δουλειά με τα παιδιά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα