Έρχεται “μεγάλος” αδελφός για ανασφάλιστα οχήματα

Διαβάζεται σε 3'
Οχήματα
Οχήματα στο κέντρο της Αθήνας (φωτογραφία αρχείου) (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Σε τρία ταμπλό ξεδιπλώνεται μια διαδικασία ελέγχου στον κλάδο αυτοκινήτου. Ασφάλιστρα, ΚΤΕΟ και τέλη μπαίνουν με «έξυπνες» μεθόδους στο μικροσκόπιο.

Στην πλήρη εφαρμογή κανόνων νομιμότητας σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις των οδηγών (πληρωμές τελών κυκλοφορίας, ασφαλίστρων, ΚΤΕΟ κτλ.) στοχεύει το νέο πλαίσιο που προωθεί για τον κλάδο του αυτοκινήτου το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ.

Συγκεκριμένα στοχεύει στην αντιμετώπιση της «γάγγραινας» με τα ανασφάλιστα οχήματα που παίρνει και κοινωνικές διαστάσεις, λόγω και των πολλών ατυχημάτων και βέβαια δυστυχημάτων.

Πιο συγκεκριμένα το ΥΠΕΘΟ και η ΑΑΔΕ προωθούν την ενεργοποίηση ειδικού αυτόματου μηχανισμού για τον εντοπισμό των οχημάτων που δεν είναι ασφαλισμένα ή δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ, ενώ αναμένεται με βάση τις ανακοινώσεις να μπει σε “τροχιά” νέο ποινολόγιο με κλιμακωτά πρόστιμα για τους ιδιοκτήτες που πληρώνουν εκπρόθεσμα τα τέλη κυκλοφορίας.

Αξίζει να σημειωθεί το «σήμα» για ελέγχους έφερε αποτελέσματα. Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο του 2017, η ΑΑΔΕ ξεκίνησε διαδικασίες διασταυρώσεων για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων, κάτι που οδήγησε σε αύξηση των ασφαλίσεων. Συγκεκριμένα τα ασφαλισμένα αυτοκίνητα αυξήθηκαν κατά 510.000, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Έφτασαν, δε, τα 6,26 εκατ. στη χώρα.

Αναλυτικά οι παρεμβάσεις στον κλάδο του αυτοκινήτου, που δρομολογεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έχουν να κάνουν με τα εξής:

  • Με τη δημιουργία ενός μόνιμου αυτόματου μηχανισμού με ανάπτυξη πλατφόρμας για τον εντοπισμό ανασφάλιστων οχημάτων. Εκεί θα υπάρχουν εγγεγραμμένα στοιχεία από το ηλεκτρονικό αρχείο της ΑΑΔΕ, το αρχείο των οχημάτων που διαθέτει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, των κλεμμένων οχημάτων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, των αποβιωσάντων του Υπουργείου Εσωτερικών, των ανακυκλωθέντων οχημάτων της Εναλλακτικής Διαχείρισης Οχημάτων Ελλάδος και των ασφαλισμένων οχημάτων του Κέντρου Πληροφοριών του Επικουρικού Κεφαλαίου Ασφάλισης Ευθύνης από Ατυχήματα Αυτοκινήτων.

    Όσοι και όσες εντοπίζονται με ανασφάλιστα οχήματα θα λαμβάνουν ειδοποιητήριο για τη παράβαση και θα καλούνται να πληρώσουν με τη μορφή παράβολου πρόστιμο έως 250 ευρώ που θα πρέπει να καταβάλουν για να ασφαλίσουν στη συνέχεια το όχημά τους. Σε περίπτωση που δεν συμμορφωθούν το χρηματικό πρόστιμο αυξάνεται στα 500 ευρώ ενώ θα επιβάλλονται και διοικητικές και ποινικές κυρώσεις όπως αφαίρεση διπλώματος για 6 μήνες και αφαίρεση πινακίδων και άδειας κυκλοφορίας.

  • Με τη δημιουργία αυτού του νέου αυτόματου μηχανισμού για τον εντοπισμό των οχημάτων που δεν έχουν ασφαλιστεί θα δίνεται η δυνατότητας στις αρχές να δουν ποια έχουν περάσει από ΚΤΕΟ και ποια όχι. Έτσι, οι οδηγοί θα καλούνται να καταβάλλουν πρόστιμο 150 ευρώ ενώ αν διαπιστωθεί η παράβαση σε έλεγχο της Τροχαίας το πρόστιμο θα ανέρχεται σε 400 ευρώ.

Παράλληλα, με τη διαμόρφωση κλιμακωτού προστίμου ανάλογα με τον χρόνο καθυστέρησης πληρωμής των τελών από το 2025 εκτιμάται ότι θα πεισθούν περισσότεροι να συμμορφωθούν και να καταβάλουν τα τέλη, έστω με καθυστέρηση.

Με βάση το σημερινό καθεστώς το πρόστιμο ανέρχεται στο διπλάσιο της αξίας των ετήσιων τελών ακόμα και εάν η πληρωμή των τελών καθυστερήσει κατά μια ημέρα. Με το νέο ποινολόγιο όσο νωρίτερα μετά την λήξη της προθεσμίας εξοφληθούν τα τέλη κυκλοφορίας τόσο μικρότερο θα είναι το πρόστιμο.

Σημειώνεται ότι ότι για το 2024 οι ιδιοκτήτες οχημάτων έχουν περιθώριο πληρωμής των τελών κυκλοφορίας έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024, ενώ όσοι προτίθενται να καταθέσουν τις πινακίδες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων τους για να αποφύγουν την πληρωμή των τελών, μπορούν για ακόμα δύο μήνες να κυκλοφορούν κανονικά τα οχήματά τους.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα