Εθνική Τράπεζα: Οι τρεις στόχοι μέχρι το 2024

Εθνική Τράπεζα: Οι τρεις στόχοι μέχρι το 2024
Εθνική Τράπεζα Nikos Libertas / SOOC

Η εξυγίανση του ισολογισμού με μείωση των κόκκινων δανείων στο 3%, η οργανική παραγωγή κεφαλαίου για την διατήρηση κεφαλαιακών μαξιλαριών και η επίτευξη ισχυρής κερδοφορίας αποτελούν τους στόχους της Εθνικής Τράπεζας για την επόμενη τριετία.

Σε τρεις άξονες θα στηριχθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός της Εθνικής Τράπεζας για την επόμενη τριετία, σύμφωνα με την ενημέρωση που παρείχε χθες στη διεθνή επενδυτική κοινότητα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Παύλος Μυλωνάς.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας ο πρώτος άξονας περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της εξυγίανσης του ισολογισμού με μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από το 6,9% στο τέλος του 2021 σε περίπου 3% το 2024.

Ο δεύτερος άξονας αφορά στην ισχυρή οργανική παραγωγή κεφαλαίου για την περαιτέρω υψηλή και διατηρήσιμη κερδοφορία και διατήρηση ισχυρών κεφαλαιακών μαξιλαριών.

Ο τρίτος άξονας προβλέπει την επίτευξη ισχυρής κερδοφορίας (οργανικά κέρδη ύψους 490 εκατ. ευρώ το 2022), με απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων περίπου 10% το 2024 από 8,1% το 2021, αύξηση των εσόδων από προμήθειες 10% κατ΄ έτος, μείωση του δείκτη κόστους προς έσοδα κάτω του 47%, με μεγάλη επένδυση και στροφή στις ψηφιακές λειτουργίες και υπηρεσίες και μείωση του κόστους κινδύνου κάτω από τις 60 μονάδες βάσης.

Στο 6% τα NPEs το 2022

O Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας εξέφρασε, μιλώντας στους διεθνείς επενδυτές, tην εκτίμησή του ότι η ενεργειακή κρίση που προκαλείται από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν θα προκαλέσει αξιοσημείωτη αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. O κ. Μυλωνάς στήριξη την εκτίμησή του για μικρή αύξηση των κόκκινων δανείων στα γενναία μέτρα στήριξης που υιοθέτησε για νοικοκυριά και επιχειρήσεις η κυβέρνηση.

«Η άμεση έκθεση της Ελλάδας στη Ρωσία (εξαγωγές, τουρισμός, άμεσες ξένες επενδύσεις) ανέρχεται σε 0,3% του ΑΕΠ, ενώ το 1/3 περίπου των εισαγωγών ενέργειας της Ελλάδας προέρχεται από τη Ρωσία (15% της εγχώριας κατανάλωσης). Η Εθνική Τράπεζα έχει πρακτικά μηδενική άμεση έκθεση στη Ρωσία», σχολίασε χαρακτηριστικά, ο κ. Μυλωνάς σημειώνοντας πως η κυβέρνηση ήδη σχεδιάζει παρεμβάσεις, οι οποίες θα μειώσουν τις όποιες επιπτώσεις, τόσο στο κομμάτι της ενέργειας, όσο και της κατανάλωσης.

Ξεκινώντας με την ποιότητα του δανειακού μας χαρτοφυλακίου, τόνισε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, στόχος είναι οι εισροές νέων NPEs να παραμένουν αρνητικές μέσω αποτελεσματικών αναδιαρθρώσεων και ρευστοποιήσεων. Ο δείκτης ΜΕΑ της ΕΤΕ στην Ελλάδα έπεσε κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες το 2021 και διαμορφώθηκε σε 6,9% στην Ελλάδα, φέρνοντάς κοντά στον στόχο του 6% για το τέλος του 2022, ένα ολόκληρο χρόνο νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό.

Ποσοστό 40% περίπου των ΜΕΑ , ύψους 2,1 δισ. ευρώ ή 500 εκατ. ευρώ μετά από προβλέψεις που απομένουν στον ισολογισμό της Εθνικής, είναι ρυθμισμένα δάνεια με καθυστέρηση κάτω των 30 ημερών, τα οποία εμφανίζουν μεγάλες πιθανότητες αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησής τους στα επόμενα τρίμηνα.

Αναφερόμενος στα νέα κόκκινα δάνεια της πανδημικής κρίσης, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι όλα τα μορατόρια της ΕΤΕ έχουν λήξει στις 31/12/20 και περισσότερο από ένα χρόνο μετά, μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022, λιγότερο από το 4% των δανειοληπτών κατέστησαν εκ νέου κόκκινοι.

Μέρισμα το 2022

Την ίδια στιγμή στόχος του Ομίλου είναι η διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2022. Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας απαντώντας στους διεθνείς επενδυτές για το πλάνο μερισματικής απόδοσης απάντησε: ” Έχοντας μειώσει δραστικά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και με ισχυρό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας χωρίς να έχει καταφύγει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, η Εθνική Τράπεζα έχει τη δυνατότητα, να προχωρήσει στη διανομή μερίσματος. Πρέπει πρώτα να περπατήσουμε και μετά να τρέξουμε. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί”, προσθέτοντας: “Σκεπτόμαστε για διανομή ενός μικρού μερίσματος το 2023 για την χρήση του 2022 και τα σχέδια είναι πιο φιλόδοξα για το 2024, ωστόσο όλα εξαρτώνται από την έγκριση των εποπτικών αρχών”. Συνολικά ο δείκτης CET1 fully loaded θα ενισχυθεί άνω του 15% το 2024 από 14,9% το 2021.

Ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια

Αναφερόμενος τέλος στην κεφαλαιακή επάρκεια της ΕΤΕ, ο κ. Μυλωνάς είπε ότι ο δείκτης CET1 αυξήθηκε κατά περίπου 120μ.β. σε ετήσια βάση, σε 16,9%, με τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας να ανέρχεται σε 17,5%, αποτυπώνοντας το όφελος τόσο από τη συναλλαγή Frontier που ενίσχυσε τα κεφάλαια της Τράπεζας κατά 150μ.β., όσο και από την ισχυρή κερδοφορία της τράπεζας. Η ολοκλήρωση της πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός των προσεχών εβδομάδων και η στρατηγική συνεργασία με την Evo Payments που αναμένεται να ολοκληρωθεί το δ’ τρίμηνο 2022 θα ενισχύσουν τον Συνολικό Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας περαιτέρω κατά 160μ.β. περίπου, δημιουργώντας ισχυρά κεφαλαιακά αποθέματα στρατηγικής σημασίας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα