Εθνική Τράπεζα: Στην doValue έναντι 160 εκατ. ευρώ πακέτο κόκκινων δανείων 6,1 δισ. ευρώ

Εθνική Τράπεζα: Στην doValue έναντι 160 εκατ. ευρώ πακέτο κόκκινων δανείων 6,1 δισ. ευρώ
Εθνική Τράπεζα Shutterstock

Μετά την συμφωνία πώλησης του πακέτου κόκκινων δανείων των 6,1 δισ. ευρώ (project Frontier) στο σχήμα των doValue, Fortress και Bain η Εθνική Τράπεζα μειώνει τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της στο 13%, ήτοι στα 3,8 δισ. ευρώ.

Με μεγάλο νικητή την κοινοπραξία doValue, Fortress και Bain Capital ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ η πώληση από την Εθνική Τράπεζα του πακέτου κόκκινων δανείων των 6,1 δισ. ευρώ (project Frontier).

Μετά από μαραθώνια συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας ανέδειξε την συγκεκριμένη κοινοπραξία ως τον προτιμητέο επενδυτή με το τίμημα να ανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιοχή των 160 εκατ. ευρώ το οποίο και αντιστοιχεί οριακά πάνω από το 35% της ονομαστικής αξίας των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine notes).

Το χαρτοφυλάκιο Frontier αποτελείται από 190.000 δάνεια (77% στεγαστικά, 18% επιχειρηματικά και μικρά επαγγελματικά και 5% καταναλωτικά) 80.000 δανειοληπτών, εξασφαλισμένα στο 90% με ακίνητα.

Σημειώνεται ότι οι ενδιαφερόμενοι υπέβαλαν προσφορές για την αγορά ποσοστού έως 95% των ομολογιών ενδιάμεσης (mezzanine notes) και χαμηλής (junior notes) διαβάθμισης της τιτλοποίησης, μικτής λογιστικής αξίας 6,1 δισ. ευρώ. Η ονομαστική αξία των mezzanine ομολόγων κινείται γύρω στα 450 εκατ. ευρώ και ο προτιμητέος επενδυτής αναμένεται ότι θα εισπράττει κοντά στα 30 εκατ. ευρώ ετησίως.

Υπενθυμίζεται ότι μετά τη διαδικασία προκαταρκτικής αξιολόγησης της πιστοληπτικής διαβάθμισης, η Εθνική Τράπεζα ενημέρωσε τους ενδιαφερόμενους επενδυτές ότι η ονομαστική αξία των senior notes του project Frontier ανέρχεται σε περίπου 3,2 δισ. ευρώ, των junior notes στα 2,45 δισ. και των mezzanine στο 0,45 δισ. ευρώ.

Με την ολοκλήρωση της συναλλαγής η Εθνική Τράπεζα θα προχωρήσει σε αποαναγνώριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (Non Performing Exposures – NPEs) και έτσι, θα μειώσει, με μια κίνηση, τα NPEs κατά 60% και οδηγώντας τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της στο 13%, ήτοι στα 3,8 δις ευρώ NPEs.

Μία ακόμη τιτλοποίηση

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα δρομολογεί μία ακόμη τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 1,5 δις ευρώ (Frontier II), την οποία επιδιώκει να ολοκληρώσει μέχρι το τέλος του 2021, αρχές του 2022, με στόχο έως το τέλος της επόμενης χρονιάς η δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων να υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό.

Η τιτλοποίηση Frontier φέρει ως προς τους τίτλους υψηλής διαβάθμισης (senior notes) εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου ύψους 3,31 δις ευρώ από το πρόγραμμα «Ηρακλής».

Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Τράπεζα ακολούθησε διαφορετική στρατηγική σε σχέση με τις υπόλοιπες συστιμικές τράπεζες πουλώντας απλώς την τιτλοποίηση, χωρίς carve out και απόσχιση. Η επίπτωση στα κεφάλαια της Εθνικής από το Frontier είναι όπως έχει δηλώσει ο διευθύνων σύμβουλος της Παύλος Μυλωνάς είναι μηδενική.

Για την πώληση των mezzanine και junior notes η Εθνική Τράπεζα σχημάτισε πρόσθετες προβλέψεις 400 εκατ. ευρώ στο δ’ τρίμηνο του 2020, οπότε δεν θα εγγράψει ζημιά από τη συναλλαγή. Αντιθέτως, υπάρχει το ενδεχόμενο κεφαλαιακού κέρδους ή και αντιστροφής των προβλέψεων, αν επαληθευτούν οι θετικές προσδοκίες της αγοράς.

Αλλαγή ισορροπιών στον κλάδο των Servicers

Για τους τέσσερις διεκδικητές η απόκτηση της τιτλοποίησης Frontier ήταν μείζονος σημασίας καθώς ο αγοραστής θα αποκτούσε πρωταγωνιστική θέση στον τομέα των servicers ως προς το ύψος των υπό διαχείριση μη εξυπηρετούμενων απαιτήσεων. Αξίζει να αναφερθεί ότι στη διεκδίκηση του Frontier έδωσαν μάχη μέχρι τέλος η Cepal αλλά και η Qquant ωστόσο στην τελική short list πέρασαν οι κοινοπραξίες της doValue και της σουηδικής Intrum.

Στελέχη της αγοράς που παρακολούθησαν εκ του σύνεγγυς την διαδικασία τονίζουν στο NEWS 24/7 ότι πρόκειται για την μητέρα των μαχών στον κλάδο των Servicers που θα αλλάξει άρδην τις ισορροπίες στον κλάδο και θα αποτελέσει καταλύτη για τα επόμενα deals σε κόκκινα δάνεια.

Με την ανάληψη της διαχείρισης του Frontier η doValue τον καθίσταται ο μεγαλύτερος «παίκτης» της εγχώριας αγοράς στην διαχείριση καθυστερούμενων οφειλών, με χαρτοφυλάκιο ύψους άνω των 36 δις ευρώ, καθώς εκτός από τα 6,1 δισ. ευρώ του Frontier η doValue θα αναλάβει και τη διαχείριση της νέας τιτλοποίησης της Eurobank, της Mexico ύψους 3,3 δισ. ευρώ.

Συνολικά η doValue με Πρόεδρο τον Θόδωρο Καλαντώνη και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον Τάσο Πανούση, θα διαχειρίζεται πάνω από το 1/3 της εγχώριας αγοράς «κόκκινων» δανείων. Αν στην αγορά των NPLs δραστηριοποιούνται 24 «παίκτες», οι τρείς είναι εκείνοι που κατέχουν αθροιστικά τη μερίδα του λέοντος. Και συγκεκριμένα η Cepal με τα υπό διαχείριση κεφάλαια της να εκτιμώνται στα 30 δισ. ευρώ και η Intrum Hellas με 27 δισ. ευρώ ενώ ακολουθεί η QQuant με 12 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα