Εθνική Τράπεζα: Στόχος για κέρδη 490 εκατ. ευρώ το 2022

Εθνική Τράπεζα: Στόχος για κέρδη 490 εκατ. ευρώ το 2022
Εθνική Τράπεζα ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ / EUROKINISSI

Η Εθνική Τράπεζα δεν χρειάζεται αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, επανέλαβε νωρίτερα ο Διευθύνων Σύμβουλος Π. Μυλωνάς. Στόχος η διανομή μερίσματος. Καεί τυπικά νέος Πρόεδρος ο Γκίκας Χαρδούβελης.

Πραγματοποιήθηκε σήμερα η Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Εθνικής Τράπεζας, η οποία ανανέωσε για τρία ακόμη χρόνια τη θητεία του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας Παύλου Μυλωνά.

Επίσης, η Γενική Συνέλευση επικύρωσε την εκλογή του Γκίκα Χαρδούβελη στη θέση του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου της τράπεζας για τα επόμενα τρία χρόνια και ευχαρίστησε τον απερχόμενο Πρόεδρο του Δ.Σ. Κώστα Μιχαηλίδη για την πολυετή προσφορά και τη σημαντική συμβολή του στον Μετασχηματισμό της Eθνικής Τράπεζας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Eθνικής Τράπεζας Π. Μυλωνάς, απευθυνόμενος στη Γενική Συνέλευση των μετόχων, επισήμανε τη μεγάλη υποστήριξη που παρείχε η Εθνική σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά κατά την περίοδο της πανδημίας, τόνισε τη θεαματική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου της και υπογράμμισε την τεράστια πρόοδο που πέτυχε η Εθνική στον ψηφιακό μετασχηματισμό, προσφέροντας σήμερα το καλύτερο πακέτο ψηφιακών υπηρεσιών στην ελληνική αγορά.

Στόχος η διανομή μερίσματος

Αναφέρθηκε αναλυτικά στις κινήσεις που έγιναν σε επίπεδο κεφαλαίων. «Το 2020 χρησιμοποιήσαμε τα κέρδη από χρηματοοικονομικές πράξεις ομολόγων ύψους €1.1 δισεκατομμυρίου, για να απορροφήσουμε πλήρως τις προβλέψεις για την Covid, αλλά και τις προβλέψεις για την τιτλοποίηση του Frontier. Αυτό το τελευταίο είχε ως αποτέλεσμα να μην επιβαρυνθεί ο δείκτης κεφαλαιακής μας επάρκειας, και να κλείσει το 2020 στο 16,7%. Σημειώνεται επίσης ότι το α’ τρίμηνο του ’21, αν συνυπολογίσουμε και το όφελος από τις συναλλαγές της Εθνικής Ασφαλιστικής και του Frontier, ο δείκτης αυτός εκτοξεύεται στο 19%!

Με διαφορά ο υψηλότερος ανάμεσα στις ελληνικές τράπεζες. Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω για άλλη μία φορά ότι η Εθνική Τράπεζα προφανώς δεν χρειάζεται αύξηση κεφαλαίου, ενώ μελλοντικός στόχος της είναι να μοιράσει μέρισμα στους επενδυτές της».

Η σημαντική βελτίωση της αποτελεσματικότητας μέσω του προγράμματος μετασχηματισμού της Τράπεζας, τόνισε ακόμη ο κ. Μυλωνάς, καθιστά την Εθνική ισχυρή και έτοιμη σήμερα να πρωταγωνιστήσει στη μεγάλη ευκαιρία που διανοίγεται για την ανάπτυξη της χώρας. Να στηρίξει τις νέες επενδύσεις που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και να ενισχύσει, ως η τράπεζα Πρώτης Επιλογής, κάθε προσπάθεια για τη δημιουργία ενός νέου παραγωγικού μοντέλου.

Παύση πληρωμών σε 85.000 πελάτες

Αναλυτικά ο κ. Μυλωνάς ανέφερε τα εξής:

– Οι εκταμιεύσεις δανείων το 2020 από την Τράπεζα ανήλθαν σε 4,7 δις. ευρώ. Στην καθαρή αύξηση εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων, η ΕΤΕ έχει μερίδιο 28%.

– Στην περίοδο της πανδημίας, η ΕΤΕ λειτούργησε με άνω του 70% του προσωπικού της σε τηλεργασία.

– Έδωσε προγράμματα προσωρινής παύσης πληρωμών σε περισσότερους από 85.000 πελάτες, με ποσά δανείων περίπου 3,8 δις. ευρώ. Από τα δάνεια αυτά, σήμερα μόλις το 3% βρίσκονται σε καθυστέρηση.

– Η ΕΤΕ θα έχει αφήσει πίσω της σύντομα το μεγάλο πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Το 2020 μείωσε τα ΜΕΔ κατά 6,5 δις. ευρώ και τον δείκτη ΜΕΔ στο 13% από 32% στο τέλος του 2019. Σήμερα το απόθεμα ΜΕΔ κινείται σε περίπου 4 δις. ευρώ και δεδομένου ότι τα δάνεια αυτά έχουν κάλυψη σε ποσοστό άνω του 65%, η πραγματική έκθεση της Τράπεζας σε ΜΕΔ είναι μόλις 1,8 δις. ευρώ.

– Σημαντική στην πλήρη εξυγίανση του χαρτοφυλακίου ΜΕΔ θα είναι η τιτλοποίηση Frontier 6 δις. ευρώ, μέσω του «Ηρακλή». Η Τράπεζα βρίσκεται σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τον επιλεγέντα υποψήφιο και η συμφωνία αναμένεται να κλείσει εντός των επομένων εβδομάδων. Οι senior τίτλοι που θα διακρατήσει η Τράπεζα ανέρχονται σε περίπου 3 δις. ευρώ.

– Παράλληλα, μεγάλη συμβολή στη μείωση των στεγαστικών ΜΕΔ είχε το πρόγραμμα Split & Settle. Την τελευταία 2ετία, 31.000 στεγαστικά δάνεια έχουν ρυθμιστεί με το πρόγραμμα και δάνεια 1,8 δις. ευρώ είναι σήμερα πλήρως ενήμερα.

– Μεγάλη επιτυχία, με την οποία ολοκληρώθηκαν οι δεσμεύσεις της ΕΤΕ από το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης και πλέον την απελευθερώνουν από την επιτροπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, ήταν η πώληση του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής το 2020 στο CVC Capital, με πρόβλεψη για 15ετή αποκλειστική συνεργασία στο bancassurance που θα συμβάλλει με τα έσοδα προμηθειών σε σημαντική αύξηση των εσόδων της ΕΤΕ τα επόμενα χρόνια.

– Η ΕΤΕ πέτυχε τεράστια ανάπτυξη σε επίπεδο ψηφιακού μετασχηματισμού (με υπηρεσίες πολύ κοντά σε αυτές των ευρωπαϊκών τραπεζών), με αύξηση άνω του 50% πέρυσι στους εγγεγραμμένους πελάτες στα ψηφιακά δίκτυα και διενέργεια άνω του 75% των συναλλαγών εκτός φυσικού καταστήματος. Επίσης ήταν η πρώτη Τράπεζα με 100% ψηφιακά δανειακά προϊόντα (άνοιγμα λογαριασμού μέσω κινητού τηλεφώνου, καταναλωτικό δάνειο εξπρές μέσω κινητού με εκταμίευση σε 10 λεπτά, δάνεια κεφαλαίου κίνησης έως 35.000 ευρώ μέσω κινητού με εκταμίευση εντός 48 ωρών).

– Ο μετασχηματισμός της τράπεζας περιλαμβάνει σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους (τα λειτουργικά έξοδα μειώθηκαν κατά 150 εκατ. ευρώ την τελευταία 2ετία και ο δείκτης εξόδων προς έσοδα έπεσε από το 70% στο 52%). Τα τελευταία 3 χρόνια, επίσης, έχουν αποχωρήσει περίπου 2.000 εργαζόμενοι από την τράπεζα μέσω προγραμμάτων οικειοθελούς αποχώρησης.

– Η οργανική κερδοφορία της ΕΤΕ στοχεύει σε δείκτη απόδοσης ιδίων κεφαλαίων περίπου 9% στο τέλος του 2022. Τα οργανικά κέρδη ανήλθαν το 2020 σε 328 εκατ. ευρώ και στοχεύουν σε 490 εκατ. το 2022, από λίγο άνω των 100 εκατ. το 2018. Η Τράπεζα υλοποιεί πλήθος δράσεων με στόχο την αύξηση των πηγών εσόδων.

– Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας παρέμεινε άνω του 16% στο τέλος του 2020 και στο α΄ τρίμηνο του 2021 διαμορφώνεται σε 18,8%, δίνοντας προβάδισμα επάρκειας κεφαλαίων στην ΕΤΕ.

Μιχαηλίδης: Η ΕΤΕ γίνεται καλύτερη τράπεζα

Ανοίγοντας τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, ο απερχόμενος Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Κώστας Μιχαηλίδης, αφού ευχαρίστησε όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου για την εξαιρετική συνεργασία και την πολύτιμη συνεισφορά τους, συνεχάρη τον Π. Μυλωνά και την εκτελεστική του ομάδα για την πρόοδο, την αποτελεσματικότητα και την ηγεσία που επέδειξαν κάτω από δύσκολες συνθήκες αβεβαιότητας.

Ιδιαίτερα, ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε ότι είναι πολύ περήφανος για το τι κατάφερε η τράπεζα μέσω του προγράμματος μετασχηματισμού της κατά τα τελευταία τρία χρόνια και πρόσθεσε ότι η Εθνική γίνεται καθημερινά μία καλύτερη τράπεζα για τους πελάτες και τους μετόχους της. Μία τράπεζα που αλλάζει, καινοτομεί και πρωτοπορεί.

Χαρδούβελης: Σημείο αναφοράς η ΕΤΕ

Ο νέος Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΤΕ κ. Γκίκας Χαρδούβελης, αμέσως μετά το τέλος της Γενικής Συνέλευσης, δήλωσε ότι η Εθνική Τράπεζα, σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτητα, παραμένει το σταθερό σημείο αναφοράς στην εξέλιξη και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας. Επισήμανε ότι χάρη στη μεταρρυθμιστική πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια, τη χρηματοδότηση που προσφέρει το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας, η Ελλάδα έχει μια τεράστια ευκαιρία να κάνει το μεγάλο αναπτυξιακό άλμα.

Η Εθνική Τράπεζα, και ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα, συμπλήρωσε, αποκτούν σημαντικό μέρος της ευθύνης, για την πορεία, τους ρυθμούς και την επιτυχία αυτού του εθνικού εγχειρήματος. Τέλος, ο κ. Χαρδούβελης υπογράμμισε ότι η Εθνική αποτελεί πλέον μία ισχυρή τράπεζα της σύγχρονης εποχής και συνεχάρη γι’ αυτό όλο το Διοικητικό Συμβούλιο, τον απερχόμενο Πρόεδρο και ιδιαίτερα τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Παύλο Μυλωνά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version