Εθνική Τράπεζα - ΤΧΣ: Τι συμβαίνει τελικά στις σχέσεις των δύο

According to leaked information some 25 European Banks had failed the health check of the European Central Bank. These banks will have until November 10 to fill in capital shortfalls. The same info states that Greece has two of it's major Banks failing the stress test. The actual report is due on Sunday, October 26. In Athens, on Oct. 25, 2014 /   , 25        .      .    26 . , 25 , 2014
According to leaked information some 25 European Banks had failed the health check of the European Central Bank. These banks will have until November 10 to fill in capital shortfalls. The same info states that Greece has two of it's major Banks failing the stress test. The actual report is due on Sunday, October 26. In Athens, on Oct. 25, 2014 / , 25 . . 26 . , 25 , 2014 NIKOS LIBERTAS / SOOC

Κοκτέιλ μηνυμάτων για την προσπάθεια αποκατάστασης της σχέσης με το ΤΧΣ. Οι εξελίξεις θα προηγηθούν του Ιουνίου 2017, που θα πραγματοποιηθεί η τακτική γενική συνέλευση, αλλά δεν θα είναι και άμεσες

Στην ανάγκη εκτόνωσης της διοικητικής κρίσης μεταξύ Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) και της Εθνικής Τράπεζας, συνηγορούν και οι δύο αυτές εμπλεκόμενες πλευρές, εξ ου και πράττουν αναλόγως.

Το “καλό” πρόσωπο έδειξαν τη Δευτέρα το απόγευμα τόσο ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, που μίλησε για το Ταμείο με πολύ θετικά λόγια, τονίζοντας την ανάγκη ενότητας και καλού κλίματος με το ΤΧΣ, απευθυνόμενος στα στελέχη της Τράπεζας, όσο και Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) που με πολύ υπομονή κατεβάζει τους τόνους, αποδεικνύοντας στην αποψινή του συνεδρίαση την πρόθεση του για εξομάλυνση σχέσεων.

Συγκεκριμένα, το Ταμείο στην συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου το απόγευμα της Δευτέρας, αποφάσισε σύμφωνα με πληροφορίες, να αναστείλει το αίτημα έκτακτης γενικής συνέλευσης αν όχι επ' αόριστον, τουλάχιστον για να το επανεξετάσει αργότερα , σε κατάλληλο χρονικό διάστημα. Όπερ σημαίνει, ότι κυριάρχησε μια ατμόσφαιρα θετικού κλίματος για να μην διαταραχθούν οι σχέσεις με την Εθνική – κάτι που θα επηρεάζει τις ισορροπίες στην αγορά, εξέλιξη που δεν θα ήθελε ούτε και ο έξωθεν SSM (Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός).

Απόφαση που επί της ουσίας δίνει μια “ανάσα χρόνου” για τη βελτίωση της σχέσης των δύο πλευρών, σεβόμενη το ρόλο κάθε μέρους, χωρίς να σημαίνει ότι διαγράφηκαν όλα τα προηγούμενα, ως μη γενόμενα. Όμως, το γεγονός ότι το Ταμείο αποφάσισε να μην…αποφασίσει να θέσει σε ισχύ το τελευταίο του όπλο, την έκτακτη γενική συνέλευση, είναι μεν ενθαρρυντικό, από την άλλη πλευρά όμως, δεν πρέπει να αγνοηθεί η προειδοποίηση της επανεξέτασης του θέματος και της λήψης σχετικής απόφασης, εν ευθέτω χρόνω, όταν θα κριθεί κατάλληλη η συγκυρία ( ή δοθεί μια αφορμή)…

Χρονικά δηλαδή, από όσο ερμηνεύουν τραπεζικοί παράγοντες, αυτό ναι μεν θα γίνει νωρίτερα της προγραμματισμένης τακτικής γενικής συνέλευσης (Ιούνιος 2017), αλλά δεν θα είναι και πολύ σύντομα, πχ. μέσα σε ένα μήνα!

Στο μεταξύ, λίγες ώρες νωρίτερα, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής, κ. Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, άδραξε την ευκαιρία στο πλαίσιο συγκέντρωσης ανωτέρων και ανωτάτων στελεχών της τράπεζας για διάφορα τρέχοντα θέματα, να θέσει το θέμα και να ξεκαθαρίσει τη θέση του, προτάσσοντας την ανάγκη για στενή και καλή συνεργασία.

Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επικεφαλής της Εθνικής Τράπεζας, επεσήμανε τα εξής:

“Η Εθνική Τράπεζα χρειάζεται ομαλότητα, όταν έχουμε τόσα θέματα ανοιχτά. Η φιλοδοξία του σχεδίου αναδιάρθρωσής μας, καθιστά επιτακτικό αυτή τη στιγμή το να έχουμε καλές και στενές σχέσεις με όλα τα εμπλεκόμενα μέρη με τα οποία συνεργαζόμαστε και έχουμε επαφές, πρωτίστως με τους μετόχους μας και τους επόπτες μας.

Ξέρω πως όλοι διαβάζετε και αγωνιάτε, το ίδιο και εμείς. Η πρόθεσή μας είναι μέσα από όλο αυτό, όμως να βγούμε ενωμένοι, ώστε τα πράγματα να πάνε προς το καλύτερο. Γι' αυτό, θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της εξομάλυνσης της σχέσης μας με το Ταμείο. Δεν υπήρχε πρόθεση ρήξης της σχέσης με το ΤΧΣ».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τράπεζες
SHARE: