Σε καταλύτη αλλαγών στον επιχειρηματικό χάρτη της χώρας αναμένεται να εξελιχθεί η πανδημία οδηγώντας παράλληλα σε μια νέα κοινωνική πολιτική μηχανική. Έτσι με δεδομένο ότι η πλειοψηφία του ελληνικού επιχειρείν είναι μικρής κλίμακας, οι συνθήκες ασφυξίας που έχει επιφέρει στην οικονομία η πανδημία, οδηγούν αναπόδραστα σε «μαύρες» προβλέψεις για το μέλλον.
Υπενθυμίζεται, ότι με βάση μελέτη της Alpha Bank του 2019 οι ΜμΕ αποτελούν βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, καθώς αντιπροσωπεύουν το 99,9% των επιχειρήσεων του μη-χρηματοπιστωτικού τομέα, καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα κλάδων οικονομικής δραστηριότητας, απασχολούν το 87% του εργατικού δυναμικού και συμβάλλουν κατά 64% στην παραγωγή προστιθέμενης αξίας.
Ειδικά οι πολύ μικρές επιχειρήσεις (1-9 άτομα) αντιπροσωπεύουν τη συντριπτική πλειονότητα (97,3%) των μη-χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων και απασχολούν περίπου 6 στους 10 εργαζόμενους, ενώ στις χώρες του ΟΟΣΑ, οι αντίστοιχες επιχειρήσεις απασχολούν 3 στους 10 εργαζόμενους.
Εύκολα κατανοεί κάποιος λοιπόν το ότι οι φωνές πολλών φορέων της αγοράς για τον κίνδυνο πολλών λουκέτων και εκτίναξη της ανεργίας πέρα από το προφανές σε σχέση με την νέα οικονομική γεωγραφία οδηγούν και σε «ζοφερές» σκέψεις για το πώς θα διαμορφωθούν νέες κοινωνικές ισορροπίες.
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρεί να κινηθεί σε δυο κατευθύνσεις εν όψει και του σχεδιασμού ενός νέου πακέτου στήριξης που θα ξετυλιχθεί τους επόμενους μήνες, κυρίως στην αρχή της άνοιξης οπότε και θα υπάρχει μια εικόνα για την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων.
Η μία κατεύθυνση έχει να κάνει με την προσπάθεια στήριξης του υφιστάμενου επιχειρηματικού δυναμικού με όρους όμως βιωσιμότητας ώστε κατά το δυνατό να απομειωθεί ο κοινωνικός αντίκτυπος και η άλλη με διαμόρφωση κινήτρων για τη διαμόρφωση μεγαλύτερων μεγεθών (συγκέντρωση, συγχωνεύσεις κτλ) αλλά και την λειτουργική τους μετεξέλιξη . Άλλωστε οι και η γραμμή της ΕΕ είναι για την ανάγκη προώθησης πόρων μόνο σε βιώσιμες επιχειρήσεις και όχι σε εταιρίες «ζόμπι», κάτι που ήδη διαφαίνεται και στις πρώτες επαφές το πλαίσιο της αξιολόγησης.
Έτσι χτες μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του «ΣΚΑΪ» ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης λεκανε λόγο για «προσεκτική διαχείριση» του δημόσιου χρήματος και για «εξατομικευμένα μέτρα».
Εξήγησε δε, ότι αυτή η λογική θα ισχύσει και στην επόμενη φάση των μέτρων, τα οποία θα είναι «ακόμα πιο εξατομικευμένα, καθώς οι πόροι δεν είναι απεριόριστοι».
Επίσης ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Θεόδωρος Πελαγίδης, χτες, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα σχετικά με το μέλλον των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στο πλαίσιο της κρίσης, εξέφρασε την εκτίμηση ότι πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, έχουν σημαντική δυνατότητα ελιγμών επειδή διαθέτουν οικογενειακό χαρακτήρα και δεν θα είναι έκπληξη εάν τελικά μετά την πανδημία παρουσιάσουν ανθεκτικότητα, μεγαλύτερη από αυτήν που όλοι περιμένουν.
Έτσι στο πακέτο στήριξης, αξίας 7,5 δισ. ευρώ που προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2021 αναμένεται να ενταχθούν από τον Μάρτιο του 2021 στοχευμένα μέτρα για όσες επιχειρήσεις μπορεί να είναι βιώσιμες και ανταγωνιστικές. Στο «μενού» των μέτρων εξετάζεται να ενταχθούν δράσεις ρευστότητας, φοροπαλλαγές και ελαφρύνσεις στη βάση προϋποθέσεων που θα διαμορφώνονται ανά επιχείρηση και όχι με οριζόντιο τρόπο. Έτσι βέβαια πολλές είναι εκείνες που θα μείνουν «εκτός νυμφώνος» με απρόβλεπτες συνέπειες για απασχόληση και κοινωνική ισορροπία.
Τα μέτρα αυτά, πάντως, σε κάθε περίπτωση, αναμένεται να τεθούν στις συζητήσεις με τους θεσμούς που ήδη έχουν ξεκινήσει σε τεχνικό επίπεδο ώστε το επόμενο διάστημα να μορφοποιηθούν.
«Στην παρούσα πρωτόγνωρη συγκυρία, μέτρα επιδοματικής προσέγγισης δεν επαρκούν καθώς είναι πρόσκαιρα, ενώ μόνο ζωτικής σημασίας παρεμβάσεις με αναπτυξιακή προοπτική, όπως είναι η μείωση της έμμεσης φορολογίας, κρίνονται ικανές όχι μόνο να ανακουφίσουν ουσιαστικά τις επιχειρήσεις στηρίζοντας τη βιωσιμότητά τους την επόμενη μέρα αλλά και να προκαλέσουν ένα θετικό σοκ στην εγχώρια αγορά ενισχύοντας την υγιή και νόμιμη επιχειρηματικότητα και οδηγώντας στη μετακίνηση ικανού όγκου πωλήσεων από το παράνομο στο νόμιμο εμπόριο» τονίζει η Ένωση, προθέτοντας ότι «μια τέτοια δομική διόρθωση θα μπορούσε να διασφαλίσει τις χιλιάδες θέσεις εργασίας στην τεράστια αλυσίδα διάθεσης του ποτού καθώς και την προβλεψιμότητα και σταθερότητα των σχετικών δημοσίων εσόδων.»
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.