Eurobank: Με όπλο τη ρευστότητα στηρίζει τις βιώσιμες επιχειρήσεις

Eurobank: Με όπλο τη ρευστότητα στηρίζει τις βιώσιμες επιχειρήσεις
Eurobank 15 2014. (EUROKINISSI/ ) Eurokinissi

Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής μίλησε στο news247.gr

Η Eurobank ανταποκρινόμενη από την πρώτη στιγμή στις ανάγκες των επιχειρήσεων για άμεση ρευστότητα λόγω της πανδημίας, αξιοποίησε τόσο δικά της κεφάλαια όσο και, μέσω τρων διαθέσιμων προγραμμάτων στήριξης, εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, ώστε να ομαλοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν η οικονομική δραστηριότητα και να στηριχθεί η απασχόληση.

Η Τράπεζα, έχοντας ολοκληρώσει τον στρατηγικό της σχεδιασμό για τη μείωση του αποθέματος κόκκινων δανείων -μέσω της συναλλαγής με την doValue και τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα Ηρακλής- διαθέτει πλέον το χαμηλότερο δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ελλάδα στο 15,6% και εστιάζει στη χρηματοδότηση της οικονομίας και την ανάκαμψη των βιώσιμων επιχειρήσεων που πλήττονται από τις συνέπειες της πανδημίας.

Με την εκδήλωση της πανδημίας και για την ομαλή αποπληρωμή υφιστάμενων χρηματοδοτήσεων, η Eurobank υιοθέτησε 1) την αναστολή πληρωμής δόσεων κεφαλαίου έως το τέλος του 2020 και 2) την επιδότηση από το Δημόσιο του 100% των συμβατικών τόκων (και της εισφοράς του Ν.128/1975) για 3 μήνες (1/4 – 30/6/2020) και αφορά επιχειρηματικά χρεωλυτικά και τοκοχρεωλυτικά δάνεια και συμβάσεις πίστωσης.

Για τη στήριξη της ρευστότητας των επιχειρήσεων στους πληττόμενους κλάδους , η Τράπεζα συμμετείχε στη δράση Επιχειρηματική Χρηματοδότηση – ΤΕΠΙΧ ΙΙ Covid-19: Νέο υποπρόγραμμα «Κεφάλαιο Κίνησης με επιδότηση επιτοκίου για 2 έτη» της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Για την ενίσχυση της ρευστότητας όλων των επιχειρήσεων, διαθέτει κεφάλαια κίνησης μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας με ποσοστό εγγύησης 80% από την ΕΑΤ, για τη χορήγηση δανείων κεφαλαίου κίνησης τακτής λήξης διάρκειας έως 5 χρόνια.

Συμμετείχε επίσης, στο συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα «Επιχειρηματική Χρηματοδότηση – ΤΕΠΙΧ ΙΙ» με πόρους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά προγράμματα. Το 40% των κεφαλαίων προσφέρεται άτοκα από το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και το υπόλοιπο 60% χορηγείται με προνομιακό επιτόκιο από την Τράπεζα ώστε το συνολικό επιτόκιο να κυμαίνεται χαμηλά.

Παράλληλα η Τράπεζα σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (EIF), συνεχίζει να παρέχει πρόσβαση μέσω του προγράμματος COSME σε χρηματοδότηση με μειωμένες εξασφαλίσεις και χαμηλότερο επιτόκιο, για κεφάλαιο κίνησης ή επενδύσεις.

Αναγνωρίζοντας τη συμβολή του Τουρισμού στην ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας, η Eurobank τα τελευταία 10 χρόνια διαθέτει το πρόγραμμα Business Banking Τουρισμός, μια ολοκληρωμένη δέσμη αποκλειστικών προνομίων, τραπεζικών και μη τραπεζικών υπηρεσιών, το οποίο απευθύνεται προς όλες τις επιχειρήσεις των νησιωτικών περιοχών και της Χαλκιδικής και όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας.

Ειδικότερα για τα ξενοδοχεία, την «καρδιά» του τουριστικού κλάδου, η Eurobank δημιούργησε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ώστε όχι απλώς να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της τρέχουσας περιόδου αλλά να μπορέσουν να χρηματοδοτήσουν την επαναλειτουργία τους την επόμενη χρονιά. Το πρόγραμμα προβλέπει αναστολή καταβολής δόσεων κεφαλαίου έως το τέλος του 2021, με παράλληλη επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου και ειδική έκπτωση για λήψη πιστοποίησης ασφάλειας έναντι Covid-19 σε συμφωνία με την TUV Austria. Επίσης η Τράπεζα διαθέτει και επενδυτικά κεφάλαια μέσω του χρηματοδοτικού προγράμματος Hotel Business Credit, το οποίο σχεδίασε σύμφωνα με τις ανάγκες του ξενοδοχειακού κλάδου, ώστε να παρέχει τη δυνατότητα προσαρμογής του ποσού της δόσης ανάλογα με την εποχικότητα των εισπράξεων της επιχείρησης.

Η Eurobank έχοντας ήδη εδραιώσει το ρόλο της ως η Τράπεζα του Τουρισμού, εστιάζει στην αξιοποίηση κάθε μέτρου και δυνατότητας για τη διατήρηση της βιωσιμότητας και την περαιτέρω ανάπτυξη όλων των ελληνικών επιχειρήσεων και της εθνικής προσπάθειας επανεκκίνησης της οικονομίας, όπως επιβάλλει ο ρόλος μιας Τράπεζας της Ανάπτυξης.

Του Δημήτρη Οικονόμου,

Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής, Επικεφαλής Γενικής Διεύθυνσης Small Business Segment

www.fotoevent.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα