Eurogroup: Αναζητούνται αντίδοτα στην ακρίβεια και στην εκτίναξη των τιμών ενέργειας

Eurogroup: Αναζητούνται αντίδοτα στην ακρίβεια και στην εκτίναξη των τιμών ενέργειας
Από προηγούμενο Eurogroup AP

Στο επίκεντρο του σημερινού Eurogroup είναι οι εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού και των τιμών στον ενεργειακό τομέα..

Μέτρα για τη στήριξη των Ευρωπαίων πολιτών, εν όψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα, αναζητούν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στη σημερινή σύνοδο του Eurogroup, καθώς οι τιμές της ενέργειας τραβούν την ανηφόρα, με τις ενδείξεις να είναι άκρως αρνητικές για το προσεχές μέλλον.

Στο τραπέζι ήδη έχουν πέσει από κράτη μέλη, σειρές ιδεών, ενώ αναμένεται και από την Κομισιόν να προταθεί μια «εργαλειοθήκη» για το πώς θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που απειλεί με «ενεργειακή φτωχοποίηση» πάνω από 80 εκατομμύρια Ευρωπαίων πολιτών, με βάση τελευταίες έρευνες του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ. Στην «παλέτα» των μέτρων εντάσσονται προτάσεις που έχουν να κάνουν με τη δημιουργία κοινού ευρωπαϊκού ταμείου για τη στήριξη των νοικοκυριών, μειώσεις στο ΦΠΑ ή άλλων φόρων που συνδέονται με τα ενεργειακά προϊόντα, προγράμματα στήριξης των ευάλωτων κτλ. Βέβαια κι εδώ, όπως φάνηκε και από το τελευταίο Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας, ιδέες για «αμοιβαιοποίηση» του βάρους που φέρνουν οι αυξημένες τιμές στο φυσικό αέριο και συνολικά στην ενέργεια συναντούν αντιδράσεις και μένει να φανεί, τι πολιτικές κατευθύνσεις θα δοθούν τόσο από τους υπουργούς Οικονομικών όσο και τους ηγέτες της ΕΕ στην επόμενη Σύνοδο. Πάντως ήδη στην Ελλάδα δημιουργείται ένα Ταμείο για στήριξη των νοικοκυριών, στη Γαλλία μπαίνει πλαφόν στις αυξήσεις φυσικό αέριο, ενώ στην Ισπανία μειώνονται οι ειδικοί φόροι, ωστόσο και πάλι οι δράσεις αυτές δεν φαίνονται αρκετές για να ανασχέσουν τη λαίλαπα των αυξήσεων αλλά και τις επιπτώσεις σε όλη την παραγωγική αλυσίδα πέρα από τα νοικοκυριά..

Βέβαια, τα μέλη του Eurogroup ενημερωθούν από τον διευθυντή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνεργασίας των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας (ACER), Christian Zinglersen ενώ αναμένεται να γίνει μια εκτεταμένη συζήτηση για τις δημοσιονομικές αντοχές των προϋπολογισμών εν όψει των σχεδιαζόμενων μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Επίσης θα τεθεί και το θέμα του πληθωρισμού που κινείται σε επίπεδα ρεκόρ και απειλεί να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά.

Χειμώνας και τιμές

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα τελευταία ανάλυση της Oxford Economics για την πορεία της αγοράς φυσικού αερίου, η ζήτηση την Ασία, τα προβλήματα προσφοράς, τα εξαντλημένα αποτελέσματα και ο επικείμενος βαρύς χειμώνας στο βόρειο ημισφαίριο, που σημαίνει εκτίναξη της ζήτησης, αναμένεται να διατηρήσουν στα ύψη τις τιμές έως και την άνοιξη του 2022. Όπως τονίζεται η λειτουργία  αγωγός Nord Stream 2 θα μπορούσε να προσφέρει μια κάποια ανακούφιση, ή εναλλακτικά, η προμήθεια υγροποιημένου αερίου (LNG) από τις ΗΠΑ., Ωστόσο η Oxford Economics παραδέχεται ότι αυτές οι λύσεις δεν μπορούν προς ώρας να «τρέξουν» δίνοντας ανάσα στους Ευρωπαίους πολίτες, καθώς τα προβλήματα στους αγωγούς στις ΗΠΑ και η διαδικασία αδειοδότησης  του νέου αγωγού Nordtream 2 φρενάρουν πιθανές αυξημένες παραδόσεις ποσοτήτων φυσικού αερίου. 

Με τις τιμές, στις διεθνείς αγορές,  πάντως να έχουν πολλαπλασιαστεί (σύμφωνα με την Oxford Economics στο  TTF  – Title Transfer Facility ή Ταμείο Μεταφοράς Τίτλων, που είναι ένα εικονικό σημείο διαπραγμάτευσης/συναλλαγών φυσικού αερίου στην Ολλανδία, που λειτουργεί ως σημείο αναφοράς  – καταγράφουν άνοδο μεγαλύτερη του 500%.) τα Ευρωπαϊκά και βέβαια τα Ελληνικά νοικοκυριά βλέπουν την έλευση του χειμώνα με τρόμο.  «Οι παράγοντες που πυροδότησαν τις εκρηκτικές ανατιμήσεις είναι δομικής φύσης και δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν εν μία νυκτί» σημειώνουν οι αναλυτές της Oxford Economics ενώ ήδη από τον προηγούμενο μην καταγράφονται στις αγορές αυξήσεις άνω του 50%. Έτσι τα 550.000 νοικοκυριά στην Ελλάδα που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο αναμένεται να δουν διπλάσιες τιμές από πέρυσι όταν πλήρωναν σε τιμές από 3,2 – 4,6 ευρώ/Mwh. Ήδη το Σεπτέμβριο οι τιμές βρέθηκαν κοντά στα 7 ευρώ/Mwh με την τάση να παραπέμπει σε τιμές στα 8 ευρώ και … βλέπουμε.

Με «αναμονές» και «μεταβλητές» το Προσχέδιο του Προϋπολογισμού

Στο φόντο αυτό, που διαμορφώνει ένα έντονο κλίμα αβεβαιότητας συνολικά στην οικονομία, καθώς η πορεία των τιμών στην ενέργεια, η εκτόξευση του κόστους των πρώτων υλών και των μεταφορικών, έχει οδηγήσει σε σειρά ανατιμήσεων που ανάλογα το προϊόν ξεκινούν από 4-5% και φτάνουν σε διψήφια νούμερα το Υπουργείο Οικονομικών καταθέτει το Προσχέδιο προϋπολογισμού σήμερα,  στη Βουλή, μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο.

«Λάβαμε, λαμβάνουμε και θα λάβουμε ό,τι μέτρα χρειάζεται για να προστατέψουμε το εισόδημα του πολίτη από μια κρίση που φαίνεται πάντως να είναι παροδική. Βέβαια στο φυσικό αέριο φαίνεται ότι θα έχει διάρκεια κάποιους μήνες και στο 2022» ήταν η χαρακτηριστική αναφορά του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκουρα μιλώντας το Σάββατο στο Open.

Παράλληλα ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας μιλώντας την Κυριακή στον Αντ1 και την εκπομπή «Πρωινοί τύποι» τόνισε στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, θα εισρεύσουν φέτος τουλάχιστον 200.000.000 από τις δημοπρασίες των ρύπων. «Εφόσον χρειαστεί είμαστε εδώ για να στηρίξουμε και με επιπλέον έσοδα, είτε από άλλα περιβαλλοντικά τέλη, είτε από τον ίδιο τον κρατικό προϋπολογισμό, γιατί αν συνεχίσουν να αυξάνονται οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, μπορεί να χρειαστεί να επέμβουμε εκ νέου. Και μετά τον Δεκέμβριο αν δούμε ότι αυτό το εξαιρετικό φαινόμενο συνεχίζεται, θα είμαστε παρόντες» πρόσθεσε ο κ. Σκρέκας αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων.

«Αν είναι η εικόνα της πορείας του ΑΕΠ καλύτερη θα έχουμε δημοσιονομικό χώρο και θα έχουμε ευκαιρία για περαιτέρω ενισχύσεις» ανέφερε στο Open ο κ. Σταϊκούρας ωστόσο όπως είπε προς ώρας δεν μπορεί να η οποιαδήποτε αναφορά καθώς το επόμενο διάστημα και μέχρι την κατάθεση του προϋπολογισμού θα εκτιμηθούν οι όποιες ανάγκες. «Αν μιλάγαμε πριν λίγο καιρό θα λέγαμε για μειώσεις φόρων. Τώρα συζητάμε αλλιώς. Μόνο το 2021 πιθανόν να έχουμε πρόσθετες ενισχύσεις.  Σε ένα μήνα θα έχουμε εικόνα για μέτρα μέσα στο 2021όταν θα έχουμε και την εικόνα των τιμών» τόνισε με έμφαση ο υπουργός Οικονομικών.

Πάντως στο Προσχέδιο καταγράφεται εκτίμηση για ανάπτυξη φέτος στο 6,1% από 5,9 % Επίσης, αναθεωρείται προς τα κάτω η πρόβλεψη για το ρυθμό ανάπτυξης του 2022, σε 4,5% από 6,2% που προέβλεπε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2022-2025.

«Η πρόβλεψη που θα έχουμε για την ανάπτυξη θα είναι ρεαλιστική, και με τα σημερινά δεδομένα και τους προδρόμους δείκτες της οικονομίας, ίσως και συντηρητική. Αν οι ρυθμοί οικονομικής μεγέθυνσης το 2021 και το 2022 είναι υψηλότεροι από τις εκτιμήσεις, και μάλιστα διατηρήσιμοι, και προκύψει ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος, τότε αυτός, όπως έχουμε αποδείξει την τελευταία διετία, θα αξιοποιηθεί, κυρίως, για νέες μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και για την άσκηση κοινωνικής πολιτικής, με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας», επεσήμανε ο το Σάββατο υπ. Οικονομικών.

 «Στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, προβλέπουμε ότι η δημοσιονομική ισορροπία θα επανέλθει το 2022, μέσα από μια σημαντική δημοσιονομική προσαρμογή, η οποία θα εδράζεται στην ταχεία ανάταξη και διατηρήσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, και στη σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης της κοινωνίας, όσο αποκαθίσταται η κανονικότητα στη λειτουργία της πραγματικής οικονομίας. Και προφανώς, χωρίς περιοριστικά μέτρα», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Πάντως, συγκριτικά με το μεσοπρόθεσμο οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη των βασικών μεγεθών το επόμενο έτος δείχνουν χαμηλότερο ρυθμό αύξησης των επενδύσεων στο 23,4% από 30,3% και των εξαγωγών στο 11,1% από 13,8% αλλά επιτάχυνση της ανόδου των εισαγωγών στο 8,9% από 8,5%.

Επίσης όπως ανέφερε στην έκθεσή του το Δημοσιονομικό Συμβούλιο για την αξιολόγηση των μακροοικονομικών προβλέψεων του προσχεδίου του προϋπολογισμού 2022 υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες για τη πορεία της οικονομίας που καθιστούν τις προβλέψεις επισφαλείς. Σύμφωνα με το Δημοσιονομικό Συμβούλιο οι «αστερίσκοι» αφορούν στην επιβεβαίωση των θετικών εκτιμήσεων για την εξέλιξη της πανδημίας, στις εξελίξεις στο μέτωπο των τιμών της ενέργειας και άλλων παραγωγικών εισροών, στην ομαλή και γρήγορη ενεργοποίηση των σχημάτων στήριξης των επενδύσεων που χρηματοδοτούνται από Ταμείο Ανάκαμψης και στις ενδεχόμενες αναθεωρήσεις στοιχείων από την ΕΛΣΤΑΤ αναφορικά με το ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ το τρέχον έτος.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα