Eurogroup: Νέο σήμα κινδύνου για δημοσιονομικό στόχο και ανάπτυξη

Eurogroup: Νέο σήμα κινδύνου για δημοσιονομικό στόχο και ανάπτυξη
Ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ AP

Η ελληνική οικονομία είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σήμερα από ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια, ωστόσο υπάρχει ανησυχία για κάποιες από τις αποφάσεις που πάρθηκαν τους δύο τελευταίους μήνες, τόνισε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. 

Νέο καμπανάκι από ESM για το δημοσιονομικό στόχο στο σημερινό Eurogroup παρά το γεγονός ότι για σήμερα το θέμα της Ελλάδας συζητήθηκε ακροθιγώς, αφού η νέα Κυβέρνηση δεν έχει ακόμη ορκιστεί.

Η ελληνική οικονομία είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση σήμερα από ό,τι ήταν πριν από τέσσερα χρόνια, ωστόσο υπάρχει ανησυχία για κάποιες από τις αποφάσεις που πάρθηκαν τους δύο τελευταίους μήνες, τόνισε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. 

Ο κ. Ρέγκλινγκ έσπευσε μάλιστα να σημειώσει ότι οι αποφάσεις αυτές υιοθετήθηκαν από όλα τα μεγάλα κόμματα στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ο ίδιος πρόσθεσε πως ορισμένες από τις αποφάσεις αυτές δεν είναι καλές για την ανάπτυξη και άρα για τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ξεκαθάρισε επίσης ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% είναι «ακρογωνιαίος λίθος» του προγράμματος και πως σε αυτό το στόχο βασίζεται η ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Στη βάση αυτή ξεκαθάρισε πως ο στόχος αυτός δεν μπορεί να αλλάξει. Πιο διαλλακτικός φάνηκε ο επικεφαλής του η ΕSM σε σχέση με το αφορολόγητο και την κατάργηση της μείωσης του από την 1η Ιανουαρίου 2020 λέγοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει μια πλούσια ατζέντα φορολογικών παρεμβάσεων τις οποίες οι θεσμοί θα εξετάσουν.

Ο επικεφαλής του ESM ενημέρωσε επίσης πως την ερχόμενη εβδομάδα θα βρίσκεται στην Αθήνα αφού θα παραστεί σε συνέδριο που διοργανώνει ο Economiist. Με την ευκαιρία αυτή θα συναντηθεί με και στελέχη του νέου οικονομικού επιτελείου.

Ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Μάριο Σεντένο τόνισε ότι η συζήτηση για Ελλάδα ήταν μικρής διάρκειας λόγω του ότι δεν υπάρχει ακόμη Κυβέρνηση για να διαπραγματευτεί.

«Αναμένουμε να συνεργαστούμε εποικοδομητικά με την νέα ελληνική κυβέρνηση. Θα συζητήσουμε τα όσα έχει εντοπίσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην έκθεση της και όσα θέλει να εφαρμόσει η νέα ελληνική κυβέρνηση», είπε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τις Νομισματικές και Οικονομικές Υποθέσεις Πιερ Μοσκοβισί ανέφερε από την πλευρά του πως παρουσίασε στους υπουργούς Οικονομικών την τρίτη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας στην οποία καταγράφεται η πρόοδος της Ελλάδος στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει.

«Υπάρχουν κάποιες προκλήσεις που πρέπει να αντιμετωπιστούν», είπε λακωνικά ο Επίτροπος, ενώ προσέθεσε πως η απερχόμενη ελληνική κυβέρνηση κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες και πως υπάρχει μεγάλη διαφορά μεταξύ της σημερινής κατάστασης της Ελλάδος και της κατάστασης που ήταν η χώρα το 2015.

Κληθείς να σχολιάσει νωρίτερα την πρόθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να ζητήσει μείωση του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, ο κ. Μοσκοβισί απάντησε:

«Οι αποφάσεις που ελήφθησαν μπορούν να τροποποιηθούν μόνο από το Eurogroup. Ήμασταν πολύ ακριβείς με τις απαιτήσεις για την προηγούμενη κυβέρνηση. Θα χρειαστεί να εξετάσουμε τη νέα κατάσταση. Υπήρξαν υποσχέσεις στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, τώρα ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός, τον συνεχάρην, του εύχομαι καλή επιτυχία για την ελληνική οικονομία και τη δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας στην Ελλάδα. Θα συζητήσουμε την κατάλληλη ώρα πολύ συγκεκριμένα αιτήματα. Οι αποφάσεις λαμβάνονται εδώ από τους υπουργούς».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα