Eurostat: Στο 3,4% ο πληθωρισμός

Διαβάζεται σε 2'
Ευρώ
Ευρώ ISTOCK

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός, σε εθνικό επίπεδο, ήταν στο 3,2% τον περασμένο μήνα.

Στο 3,4% με βάση τα επίσημα στοιχεία που έδωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία κινείται ο ετήσιος πληθωρισμός το Μάρτιο στη χώρα μας σε εναρμονισμένη βάση, δηλαδη με σύγκριση κοινού «καλαθιού» για όλες τα κράτη – μέλη.

Να σημειωθεί ότι ήταν 3,1% τον Φεβρουάριο. Η δεύτερη εκτίμηση της Eurostat είναι σε ευθυγράμμιση με την πρώτη πρόβλεψή της. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός, σε εθνικό επίπεδο, ήταν στο 3,2% τον περασμένο μήνα.

Την ίδια ώρα ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ήταν στο 2,4% τον Μάρτιο, από 2,6% τον Φεβρουάριο. Ο ετήσιος πληθωρισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν 2,6% τον Μάρτιο, από 2,8% τον Φεβρουάριο.

Τα χαμηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Λιθουανία (0,4%), τη Φινλανδία (0,6%) και τη Δανία (0,8%). Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στη Ρουμανία (6,7%), την Κροατία (4,9%), την Εσθονία και την Αυστρία (και οι δύο 4,1%).

Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε 13 κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τέσσερα και αυξήθηκε σε δέκα. Τον Μάρτιο, η υψηλότερη συμβολή στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμού της ζώνης του ευρώ προήλθε από τις υπηρεσίες και ακολούθησαν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά  και την ενέργεια.

Ο δομικός πληθωρισμός της ευρωζώνης, δείκτης που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των μη επεξεργασμένων τροφίμων, διαμορφώθηκε στο 3,1% σε ετήσια βάση, από 3,3% τον Φεβρουάριο

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα