"Ευρωομόλογα ή αποχώρηση της Γερμανίας"

"Ευρωομόλογα ή αποχώρηση της Γερμανίας"

Θα είναι πολύ δύσκολο για την Ευρωζώνη να επιβιώσει χωρίς την έκδοση ευρωομολόγων, δήλωσε ο οικονομολόγος Τ. Στίγκλιτς. Καλύτερο για το ευρώ αν εγκατέλειπε η Γερμανία την ευρωζώνη

"Αν δεν προωθηθεί κάποιο πλαίσιο, όπως αυτό των ευρωομολόγων, θα είναι πολύ δύσκολο για τις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα να μπορέσουν να καλύψουν τις δανειακές ανάγκες τους", δήλωσε ο οικονομολόγος T. Στίγκλιτς στο  BBC.

"Σήμερα, οι κυβερνήσεις δανείζονται από τις τράπεζές τους και τα ομόλογα αυτά προεξοφλούνται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα', συνέχισε ο κ. Στίγκλιτς, προσθέτοντας ότι "με κάποιο τρόπο, τα ευρωομόλογα ήδη υπάρχουν, αλλά όχι με πολύ διαφανή τρόπο και με πολλή αβεβαιότητα όσον αφορά τη συνέχεια του συστήματος".

Ο κ. Στίγκλιτς είπε ότι τα ευρωομόλογα μπορούν να θεσπισθούν με ένα όριο και με όρους, τονίζοντας ότι η Γερμανία θα υποστεί "έντονες επιπτώσεις", αν οι προβληματικές χώρες της Ευρωζώνης δεν μπορέσουν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους. Πρόσθεσε, ότι θα ήταν πιο επωφελές για την επιβίωση του ενιαίου νομίσματος, αν αποχωρούσε η Γερμανία από την Ευρωζώνη παρά μία από τις χώρες με προβλήματα.

"Θα ήταν στην πραγματικότητα καλύτερο για το ευρώ, αν το εγκατέλειπε η Γερμανία, επειδή οι συνέπειες από την αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, της Πορτογαλίας ή της Ιρλανδίας θα ήταν πολύ μεγάλες", είπε.

SHARE:

24Media Network