“Φίνις” για το κούρεμα 10% στον ΕΝΦΙΑ – Πώς κλειδώνει

Διαβάζεται σε 3'
Ακίνητα
Ακίνητα SOOC

Για φέτος, προϋπόθεση για να λάβουν οι ιδιοκτήτες την έκπτωση, είναι να υπάρχει πλήρης ασφάλιση των ακινήτων για τουλάχιστον 900 ευρώ ανά τετραγωνικό.

Δύο βασικές κινήσεις θα πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων ώστε, υπό προϋποθέσεις, να δουν “κούρεμα” στον ΕΝΦΙΑ. Πιο συγκεκριμένα, μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα, όσοι και όσες έχουν ασφαλίσει τις κατοικίες τους, θα πρέπει να δηλώσουν τα ασφαλιστηριά τους για να κλειδώσουν την έκπτωση του 10%, που έχει θεσμοθετηθεί.

Σήμερα εκπνέει η σχετική προθεσμία και θα πρέπει, όσοι και όσες δεν έκαναν τα δέοντα, να σπεύσουν την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, προκειμένου να μη χάσουν τη μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ του τρέχοντος έτους.

Η έκπτωση

Υπενθυμίζεται ότι για φέτος, προϋπόθεση για να λάβουν οι ιδιοκτήτες την έκπτωση, είναι να υπάρχει πλήρης ασφάλιση των ακινήτων για τουλάχιστον 900 ευρώ ανά τετραγωνικό, ενώ από την επόμενη χρονιά θα ισχύσει το όριο των 1000 ευρώ. Επίσης, η έκπτωση του 10% θα χορηγηθεί σε όσους έχουν ασφαλίσει πλήρως τα ακίνητά τους για ολόκληρο το 2023.

Δηλαδή, δε θα τη λάβουν όσοι ιδιοκτήτες δεν έχουν φροντίσει για να έχουν κάλυψη και για σεισμό και για πλημμύρα και για φωτιά. Να σημειωθεί ότι πολλοί ιδιοκτήτες διαμερισμάτων ενώ έχουν ασφαλίσει τα ακίνητά τους για σεισμό και πυρκαγιά δεν τα έχουν ασφαλισμένα για πλημμύρα καθώς βρίσκονται σε όροφο πολυκατοικίας και δεν απειλούνται από τέτοιου είδους φυσική καταστροφή.

Όταν υπάρχει σε ασφαλισμένη κατοικία ο φορολογούμενος που στο όνομα του έχει εκδοθεί το συμβόλαιο θα πρέπει να δηλώσει τους ΑΦΜ των υπολοίπων συνιδιοκτητών οι οποίοι με τη σειρά τους αφού ειδοποιηθούν από την ΑΑΔΕ θα πρέπει να υποβάλουν ξεχωριστή αίτηση συσχετίζοντας το ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την κατοικία.

Σε περίπτωση πολυκατοικιών με ένα συμβόλαιο για όλα τα διαμερίσματα ο λήπτης της ασφάλισης θα πρέπει να δηλώσει στη πλατφόρμα όλους τους ΑΦΜ των συνιδιοκτητών κάνοντας αυτή τη διαδικασία ξεχωριστά για τον καθένα ενώ όταν το συμβόλαιο δεν εμφανίζεται στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ η δεν αναφέρονται όλες οι καλύψεις για φυσικές καταστροφές η τα στοιχεία είναι λανθασμένα ο λήπτης της ασφάλισης θα πρέπει να επικοινωνήσει με την ασφαλιστική εταιρεία για να αποστείλει το συμβόλαιο στην ΑΑΔΕ ή να προβεί στις απαραίτητες διορθώσεις.

Διορθώσεις στο Ε9

Στο μεταξύ την προσεχή Παρασκευή 8 Μαρτίου λήγει και άλλη μια σημαντική προθεσμία, που επηρεάζει τον ΕΝΦΙΑ. Αφορά στην υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9 για όσους θέλουν να διορθώσουν λάθη, κενά ‘η παραλείψεις στα στοιχεία για την ακίνητη περιουσία τους αλλά και μεταβολές στην περιουσιακή κατάσταση εάν αγόρασαν ή απέκτησαν κάποιο ακίνητο με γονική παροχή, δωρεά ή κληρονομιά κάποιο ακίνητο καθώς και όσοι πούλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα στα παιδιά ή στα εγγόνια τους .

Σημειώνεται ότι τα λάθη που αυξάνουν το ποσό του ΕΝΦΙΑ έχουν να κάνουν με την επιφάνεια του ακινήτου, τον όροφο, την παλαιότητα, το είδος των εμπράγματων δικαιωμάτων, τα ποσοστά συνιδιοκτησίας, τα κενά και ημιτελή κτίσματα καθώς και το είδος των κτισμάτων που βρίσκονται εντός αγροτεμαχίων. Προσοχή για τυχόν διορθώσεις στοιχείων από το 2013 θα πρέπει υποχρεωτικά να αναγραφεί ο αριθμός παροχής ρεύματος σε κτίσματα με πλήρη κυριότητα ή επικαρπία ενώ από το 2014 και μετά ανάλογα με το είδος της μεταβολής θα πρέπει να συμπληρωθούν υποχρεωτικά τα στοιχεία συμβολαίων όπως ο αριθμός και ημερομηνία συμβολαίου και ο ΑΦΜ συμβολαιογράφου. Οι φορολογούμενοι μετά την ολοκλήρωση των διορθώσεων της περιουσιακής τους κατάστασης και πριν προχωρήσουν σε οριστική υποβολή της δήλωσης θα πρέπει να ελέγξουν το πως έχει διαμορφωθεί η εικόνα στο Ε9 μέσω της προεπισκόπησης περιουσιακής κατάστασης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα