Φοροδιαφυγή: “Καμπανάκι” από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για ελεύθερους επαγγελματίες – Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για POS και ταμειακές

Φοροδιαφυγή: “Καμπανάκι” από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ για ελεύθερους επαγγελματίες – Τι σχεδιάζει η κυβέρνηση για POS και ταμειακές
Μηχάνημα POS iStock

Εως και τους πρώτους μήνες του 2024 αναφέρει η κυβέρνηση ότι θα γίνει η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και η επέκταση της χρήσης POS σε περισσότερα επαγγέλματα.

Σε ζήτημα κομβικής σημασίας εξελίσσεται το θέμα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής καθώς, με βάση και όσα είπε στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η όλη προσπάθεια, για ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, έχει ως προϋπόθεση τη μόνιμη ενίσχυση των δημόσιων οικονομικών μέσα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Βέβαια, το όλο εγχείρημα κρύβει δυσκολίες καθώς, το μέχρι τώρα “παλμαρέ” και της κυβέρνησης δεν παραπέμπει και σε “success story”, παρά τις όποιες βελτιώσεις, καθώς όπως έχει αναφέρει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, η φοροδιαφυγή ανέρχεται σε 60 δισ. ευρώ ετησίως, καθώς τα εισοδήματα τα οποία δηλώνουμε, είναι 80 δισεκατομμύρια, ενώ η κατανάλωση η οποία δηλώνεται, είναι 140 δισεκατομμύρια.

Να σημειωθεί ότι, με βάση τις φορολογικές δηλώσεις του 2022 (για το εισοδήματα του 2021), όπως τις επεξεργάστηκε η ΑΑΔΕ, εισόδημα έως 10.000 ευρώ δήλωσαν 6 στα 10 φορολογουμένους στην εφορία, με βάση, τις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2022 και αφορούσαν τα εισοδήματα 2021. Επίσης, 7 στους 10 ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν εισοδήματα σε αυτό το εύρος.

Συγκεκριμένα, από 6.605.272 φορολογικών δηλώσεων που υποβλήθηκαν το 2022 και επεξεργάστηκε η ΑΑΔΕ οι 3.757.535 δήλωσαν στην Εφορία ετήσια εισοδήματα ως 10.000 ευρώ.

Επίσης, με βάση την επεξεργασία των στοιχείων, δύο στους δέκα φορολογούμενους το 20,4% όσων υπέβαλαν δηλώσεις, είχαν μηνιαίο εισόδημα της τάξης των 83 ευρώ τον μήνα, την ώρα που το το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα ανέρχεται στα 200 ευρώ. Επίσης, 659.258 φορολογούμενοι δήλωσαν μηδενικό εισόδημα. Επιπλέον, ετήσια εισοδήματα έως 5.000 ευρώ είχε το 37% των φυσικών προσώπων.

Μεταξύ, 20.000 και 50.000 ευρώ εισόδημα δήλωσαν, πάνω από ένα εκατομμύριο νοικοκυριά. Επίσης, μόλις 1.004 φορολογούμενοι δήλωσαν εισοδήματα άνω των 900.000 ευρώ.

Παράλληλα, 1.662.289 φορολογούμενοι με βάση τα τεκμήρια φάνηκε ότι είχαν περισσότερο εισόδημα από αυτό που δήλωσαν κι έτσι πλήρωσαν έξτρα ποσά φόρων. Από αυτούς οι 377.292 είναι εισοδηματίες, οι 188.889 επιτηδευματίες-επαγγελματίες, οι 547.827 μισθωτοί, οι 465.238 συνταξιούχοι και οι 91.045 αγρότες.

Έχουμε κάνει σημαντικά βήματα σε αυτή την κατεύθυνση: το κενό του ΦΠΑ μειώθηκε σημαντικά την προηγούμενη τετραετία, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές μάς βοήθησαν πολύ να περιορίσουμε τη μικρή φοροδιαφυγή. Έχουμε σημαντικά βήματα όμως να κάνουμε σε αυτήν την κατεύθυνση και ένα πολύ συγκεκριμένο σχέδιο για να μπορούμε να υλοποιήσουμε αυτή την δέσμευσή μας” σημείωσε ο Πρωθυπουργός κάτι που δείχνει ότι η μεγάλη φοροδιαφυγή καλά κρατεί.

Γιαυτό, εξέπεμψε αυστηρό μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, “Θέλω να προειδοποιήσω όλους όσοι έχουν βολευτεί πίσω από μία μακροχρόνια στρεβλή πραγματικότητα, που επιμερίζει άδικα τα φορολογικά βάρη στις πλάτες όλων όσων δεν μπορούν να κρύψουν τα εισοδήματά τους. Τους λέω, λοιπόν, ξεκάθαρα ότι αυτή η κυβέρνηση διαθέτει και την πολιτική νομιμοποίηση και τη βούληση και την τεχνογνωσία να σας εντοπίσει και να σας υποχρεώσει να κάνετε το αυτονόητο, να πληρώνετε δηλαδή τους φόρους που αναλογούν στο πραγματικό σας εισόδημα” ανέφερε, ενώ λίγο αργότερα υπενθύμισε, με αφορμή τα περιστατικά στη Μύκονο, την πολιτική “μηδενικής ανοχής” που η κυβέρνηση ακολουθεί.

Το όλο ζήτημα βέβαια απαιτεί πολιτική βούληση, που με βάση και τα όσα έχουν ήδη γίνει, π.χ. με τις ξεχασμένες “λίστες Λαγκάρντ και άλλες” ή τα Panama papers, τις δράσεις για το λαθρεμπόριο κτλ δεν είχε ισχυρό “καύσιμο” το προηγούμενο διάστημα.

Ο σχεδιασμός για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής

Πλέον, με βάση και τις εξαγγελίες του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, θα επιδειχτεί ο σχετικός ζήλος και αναμένεται να υπάρχει ένα σχετικό χρονοδιάγραμμα.

“Για τον πόλεμο εναντίον της φοροδιαφυγής ακούω από τότε που ήμουν μαθητής. Έχουν γίνει διαχρονικά κάποια βήματα, αλλά επειδή το θέμα συζητείται συνεχώς, κανείς δεν πιστεύει τις διακηρύξεις των κυβερνήσεων! Είμαστε, λοιπόν, αποφασισμένοι να κάνουμε τη θεωρία, πράξη. Αξιοποιώντας πρωτίστως τις σύγχρονες τεχνολογίες, οι οποίες επιτρέπουν όλες τις σχετικές διασταυρώσεις, χωρίς να μπορούν να εγερθούν αμφιβολίες για την ορθότητα των παρεμβάσεων.

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής είναι μία κατεύθυνση κοινωνικά δίκαια, αλλά, ταυτοχρόνως και ένας τρόπος μείωσης στη συνέχεια των φορολογικών συντελεστών για όλους! Αποτελεί, αν θέλετε, και δικό μου προσωπικό στοίχημα. Και, δεν προχωρούμε θεωρητικά” τόνισε ο κ. Χατηδάκης και τόνισε ότι θα υλοποιηθούν συγκεκριμένα μέτρα:

Συγκεκριμένα: έως και τους πρώτους μήνες του 2024 προωθεί η κυβέρνηση:

  • Τη διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τα POS και την επέκταση της χρήσης POS σε περισσότερα επαγγέλματα.
  • Την υποχρέωση διαβίβασης στοιχείων από παρόχους υπηρεσιών πληρωμών που βρίσκονται εκτός Ελλάδας στην ΑΑΔΕ.
  • Την πληρωμή προνοιακών επιδομάτων μέσω χρεωστικών καρτών.

Εντός του 2024 θα προχωρήσουν ψηφιακά μέτρα όπως:

  • Η αυτοματοποίηση και ψηφιοποίηση των ελέγχων της ΑΑΔΕ, με αξιοποίηση των πλέον σύγχρονων ψηφιακών τεχνολογιών και,
  • Η εισαγωγή κυρώσεων για τη μη-διαβίβαση στοιχείων στο MyDATA, ύστερα από μια εύλογη περίοδο προσαρμογής.

Παράλληλα, προχωρούν:

  • Η αναμόρφωση των τεκμηρίων διαβίωσης.
  • Η κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας.
  • Ο υπερδιπλασιασμός των ελέγχων, που σήμερα ανέρχονται στους 200.000

Επίσης ανέφερε ότι δε θα γίνουν νέες ρυθμίσεις οφειλών προς την εφορία.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα