Αναμονή 402 ημερών για επιστροφή ΦΠΑ

Αναμονή 402 ημερών για επιστροφή ΦΠΑ
EUROKINISSI

Πολύ μεγάλες καθυστερήσεις από τις περισσότερες ΔΟΥ. 402 ημέρες ο μέσος χρόνος αναμονής για επιστροφή ΦΠΑ

Ακόμα και δύο χρόνια και πενήντα ημέρες πρέπει να περιμένουν αρκετές επιχειρήσεις για να λάβουν την επιστροφή ΦΠΑ που δικαιούνται, καθώς οι περισσότερες ΔΟΥ έχουν αγνοήσει επιδεικτικά την εντολή του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, σύμφωνα με την οποία οι επιστροφές πρέπει να ολοκληρώνονται εντός 90 ημερών.

Το αποτέλεσμα φυσικά, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική , είναι μέσα σε μια εβδομάδα οι αιτήσεις επιστροφών ΦΠΑ να αυξηθούν έως και 10,41%, φθάνοντας προχθές, 9/9, τις 12.442, από τις 11.269 που ήταν στις 2 Σεπτεμβρίου, ενώ το συνολικό ποσό προς επιστροφή ανήλθε σε 1,1 δισ. από 987,3 εκατ.  που ήταν μια εβδομάδα πριν και το μέσο χρόνο αναμονής να φθάνει τις 402 ημέρες.

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρης έχει ζητήσει την άμεση διεκπεραίωση των αιτήσεων για επιστροφές ΦΠΑ που «λιμνάζουν», επισημαίνοντας μάλιστα ότι θα πρέπει να διεκπεραιώνονται κατά προτεραιότητα οι αιτήσεις με χρόνο αναμονής πάνω από 90 ημέρες.

Από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτουν τα εξής:

* στις 98 από τις 113 ΔΟΥ της χώρας ο χρόνος αναμονής για τη διεκπεραίωση αιτήσεων επιστροφής ΦΠΑ υπερβαίνει τις 120 μέρες και φθάνει μέχρι και τις 783 μέρες.

* 4.770 επιχειρήσεις επί συνόλου 12.442 που έχουν υποβάλει αιτήσεις για επιστροφές ΦΠΑ συνολικού ύψους 1,10 δισ. ευρώ, περιμένουν να εισπράξουν για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 120 ημερών.

* μεγάλα ποσά επιστροφών φόρου οφείλει το Κέντρο Ελέγχου Μεγάλων Επιχειρήσεων, το οποίο καλείται να αποδώσει 328,7 εκατ. ευρώ σε 487 δικαιούχους. 

* τα μεγαλύτερα όμως ποσά επιστροφών εκκρεμούν και στη ΔΟΥ ΦΑΕ Αθηνών. Στη συγκεκριμένη ΔΟΥ έχουν υποβληθεί αιτήσεις για επιστροφές συνολικού ύψους 397,8 εκατ. ευρώ από 772 δικαιούχους. Ο μέσος χρόνος αναμονής έχει φθάσει τις 436 ημέρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για την επιτάχυνση των διαδικασιών επιστροφής του ΦΠΑ στους δικαιούχους, το υπουργείο Οικονομικών έχει επισημάνει ότι οι αιτήσεις επιστροφής που περιλαμβάνονται στο αρχείο για επιστροφή χωρίς έλεγχο και εφόσον ο προϊστάμενος ΔΟΥ δεν έχει στοιχεία που υπαγορεύουν τον έλεγχο, δεν πρέπει να απαιτούν σημαντικό χρόνο για την ολοκλήρωσή τους (εκταμίευση).

Ακόμη όμως και αιτήσεις επιστροφής που περιλαμβάνονται στο αρχείο για επιστροφή ύστερα από έλεγχο, ο προσωρινός έλεγχος θα πρέπει να ολοκληρώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα, τουλάχιστον για το σημαντικότερο αριθμό αυτών. Μεγαλύτερος χρόνος, λογικά, θα απαιτείται για μικρό αριθμό υποθέσεων και εφόσον υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι.

Σε κάθε περίπτωση, οι αιτήσεις επιστροφής που υποβάλλονται από εξαγωγικές επιχειρήσεις θα πρέπει να προηγούνται των λοιπών αιτήσεων.

Οι μεγαλύτερες καθυστερήσεις καταγράφονται στη ΔΟΥ Η’ Θεσσαλονίκης, όπου ο μέσος χρόνος αναμονής για την επιστροφή του ΦΠΑ έφθασε τις 783 μέρες. Το ποσό των επιστροφών ΦΠΑ που πρέπει να καταβάλει η συγκεκριμένη ΔΟΥ σε 5 επιχειρήσεις φθάνει τα 96.500 ευρώ.

Δεύτερη στη λίστα είναι η Α’ Περιστερίου, όπου 7 επιχειρήσεις πρέπει να περιμένουν 696 ημέρες για να λάβουν επιστροφή ύψους 44.140 ευρώ.

Πηγή: Ναυτεμπορική

SHARE:

24Media Network