Έτοιμη και χωρίς αλλαγές η ρύθμιση των 100 δόσεων στα Ταμεία

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ// ΔΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ / ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ// ΔΟΥ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ / ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΙΔΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ. MOTIONTEAM

Κανονικά και χωρίς αλλαγές αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, τις επόμενες ημέρες το νομοσχέδιο για την ρύθμιση οφειλών στα Ασφαλιστικά Ταμεία με δόσεις που θα φτάνουν έως και τις 100. Τι θα ισχύσει για τους οφειλέτες

Ο κ. Στρατούλης ξεκαθάρισε ότι βασικό χαρακτηριστικό της νέας ρύθμισης είναι ότι θα έχει πολύ μικρή διάρκεια, δηλαδή η προθεσμία υπαγωγής θα είναι έως τις 30 Απριλίου. Επίσης, σε αυτή θα μπορούν να ρυθμιστούν ληξιπρόθεσμες οφειλές που δημιουργήθηκαν έως 31 Ιανουαρίου 2015.

Μπορούν να  ρυθμιστούν σε 100 δόσεις, χωρίς όριο οφειλής, που τώρα ήταν τα 15.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οφειλέτες, που χρωστούν πολύ μεγαλύτερα ποσά, μπορούν να καρπωθούν το bonus των 100 δόσεων και άρα να μειώσουν αισθητά το ποσό της μηνιαίας δόσης που θα κληθούν να καταβάλλουν. Στόχος του υπουργείου Εργασίας είναι να κατορθώσει να εισπράξει από τη νέα ρύθμιση ποσό 1,2 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση είναι υποχρεωτικό, όσοι θέλουν να υπαχθούν στη νέα ρύθμιση και να αποκτήσουν ασφαλιστική ενημερότητα να μπορούν να καταβάλλουν κανονικά τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές τους. Το επιτόκιο με το οποίο θα επιβαρυνθούν όσοι ενταχθούν στη ρύθμιση είναι μηδενικό για χρέη έως 5.000 ευρώ και 3% για μεγαλύτερες οφειλές (έως τώρα ίσχυε ετήσιο επιτόκιο 4,56%).

Παρέχεται επίσης, έκπτωση σε πρόσθετα τέλη, προσαυξήσεις και λοιπές επιβαρύνσεις που φτάνει το 100% για εφάπαξ καταβολή (ίδιο με πριν), ανέρχεται σε 70% για τις 50 δόσεις (ίσχυε 60% για 48 δόσεις) και υποχωρεί στο 50% για 100 δόσεις (ίσχυε 20%). Ειδικά για Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης δίνεται το δικαίωμα να ρυθμίσουν οφειλές τους σε έως και 150 δόσεις, με μείωση 50% στις προσαυξήσεις. Προϋπόθεση είναι το δσ του ΙΚΑ να εγκρίνει το αίτημα. Στο πλαίσιο της κοινωνικής πολιτικής που οφείλει να ασκεί το υπουργείο Εργασίας, δίνεται η δυνατότητα σε οφειλέτες που είχαν, αποδεδειγμένα, μηδενικό εισόδημα το 2014, αναστολή για 12 μήνες κάθε εισπρακτικού μέτρου.

Επιπρόσθετα, θα μπορεί κάποιος που έχει υπαχθεί στη ρύθμιση, σε χρονικό ορίζοντα 12 μηνών, να καθυστερήσει την καταβολή της μηνιαίας δόσης, το πολύ μία φορά, χωρίς να βγει εκτός ρύθμισης.

Συγκεκριμένα:

- Δεν θα υπάρχει περιορισμός στο ποσό οφειλής (τώρα υπάρχει το όριο των 15.000?)

- Εάν κάποιος αποπληρώσει εφάπαξ το κεφάλαιο διαγράφεται το 100% των προσαυξήσεων

- Εάν κάποιος ζητήσει να μπεί στις 50 δόσεις τότε θα έχει διαγραφή προσαυξήσεων κατά 70%

- Εαν κάποιος ζητήσει να μπει στις 100 δόσεις τότε θα έχει διαγραφή προσαυξήσεων κατά 50%

- Επίσης, ενώ με την προηγούμενη ρύθμιση το επιτόκιο ήταν στο 4,56% από το πρώτο ευρώ, για οφειλή εως 5.000 το επιτόκιο θα είναι μηδενικό και από 5.001 ευρώ και πάνω το επιτόκιο θα είναι 0,25% το μηνα

- Προϋπόθεση για να μπει κανείς στην ρύθμιση είναι να πληρώσει τις τρέχουσες εισφορές του

Περισσότερα στα dikaiologitika.gr:

* Αναδρομικό μαχαίρι σε συντάξεις χηρείας για 112.000 συνταξιούχους

* Ποιοι και πόσοι θα κληθούν να επιστρέψουν τις αγροτικές επιδοτήσεις Χατζηγάκη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Δικαιολογητικά
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Τα τρία σενάρια του ΥΠΟΙΚ για όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές

SHARE: