ΦΠΑ και δέος. Με αλλαγές στο παρά πέντε η κατάθεση του πολυνομοσχεδίου

Η λέξη ΦΠΑ σχηματισμένη από γράμματα του επιτραπέζιου παιχνιδιού Scramble περιτρυγιρισμένη από νομίσματα και χαρτονομίσματα του ευρώ και πιστωτικές κάρτες.
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
Η λέξη ΦΠΑ σχηματισμένη από γράμματα του επιτραπέζιου παιχνιδιού Scramble περιτρυγιρισμένη από νομίσματα και χαρτονομίσματα του ευρώ και πιστωτικές κάρτες. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) EUROKINISSI

Αρνητικές εκπλήξεις και μάλιστα την τελευταία στιγμή στο Πολυνομοσχέδιο. Άμεσα ο ΦΠΑ 13% στα ξενοδοχεία. Στο 29% και όχι στο 28% ο φόρος στις επιχειρήσεις

Ριζικές αλλαγές, κυρίως σε ό,τι αφορά το θέμα του ΦΠΑ , σημειώθηκαν κυριολεκτικά την ύστατη στιγμή στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή και περιλαμβάνει την πρώτη δέσμη μέτρων που ανοίγουν τον δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών για το πλήρες χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας.

Ο συντελεστής 13% για τη διανυκτέρευση στα ξενοδοχεία εφαρμόζεται άμεσα και δη από 1ης Οκτωβρίου του 2015.

Στο τελικό κείμενο του πολυνομοσχεδίου προβλέπεται η κατάργηση από 1ης Οκτωβρίους της έκπτωσης φόρου 30% στους συντελεστές ΦΠΑ των τουριστικών νησιών και από την 1η Ιουνίου 2016 σε όλα τα νησιά.

Συντελεστής ΦΠΑ 23% στα επιβάλλεται και στα μαθήματα ξένων γλωσσών και ηλεκτρονικών υπολογιστών που γίνονται σε ιδιωτικά φροντιστήρια, ενώ για τις εφημερίδες ο συντελεστής 6,5% αυξάνεται στο 13%.

Αρνητική έκπληξη επεφύλασσε και για τις επιχειρήσεις το τελικό κείμενο του πολυνομοσχεδίου, καθώς ο φόρος αυξάνεται από το 26% στο 29% και όχι στο 28% όπως είχε προαναγγελθεί.

Η αύξηση της φορολογίας από το 26% στο 29% αφορά τις Ανώνυμες Εταιρείες, όχι όμως τις Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες Εταιρείες.

Η προκαταβολή φόρου αυξάνεται στο 100% για τις Ανώνυμες Επιχειρήσεις, ενώ για τις τις Ομόρρυθμες και Ετερόρρυθμες Εταιρείες αυξάνεται αρχικώς από το 55% στο 75% και εν συνεχεία στο 100% το 2016.

Σε ό,τι αφορά τα ασφάλιστρα, αυξάνεται ο συντελεστής του φόρου στο 25% (από 20%) για τον κλάδο πυρός και στο 15% (από 10%) για τον κλάδο αυτοκινήτων.

ΦΠΑ στα τρόφιμα

Σε ό,τι αφορά τον ΦΠΑ στα τρόφιμα, οι αλλαγές είναι σαρωτικές και προαναγγέλλουν μαζικό κύμα ανατιμήσεων στην αγορά.

Αναλυτικά, τα μοναδικά τρόφιμα που διατηρούνται στον μεσαίο συντελεστή 13% είναι τα εξής:

- Κρέας νωπό ή κατεψυγμένο

- Ψάρια, καλαμάρια, χταπόδια, σουπιές νωπά ή κατεψυγμένα

- Γάλα Γιαούρτι χωρίς προσθήκη ζάχαρης, χωρίς αρώματα, χωρίς φρούτα

- Τυριά (όχι τριμμένα, λιωμένα, με λιπαρά 72%)

- Αυγά

- Μέλι

- Λαχανικά - φρούτα

- Δημητριακά

- Αλεύρια

- Ελαιόλαδο

- Ζάχαρη

- Παιδικές τροφές

- Ζυμαρικά (όχι ψημένα- παραγεμισμένα)

- Ψωμί (όχι φρυγανιές, όχι προσθήκη άλλων ουσιών)

- Νερά (μη αεριούχα)

- Ξύδια

- Ζωοτροφές (όχι για κατοικίδια)

- Αλάτι

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Συμφωνία, ΦΠΑ
SHARE:

24Media Network