Μήνυμα στην τρόικα: Πολλές δόσεις σε οφειλέτες και επιχειρήσεις

Ο υπ. Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας μιλά στην δεύτερη ημέρα της 18ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist στην Αθήνα, την Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014, η οποία ασχολήθηκε με τo αποτύπωμα των εκλογών στην Ευρώπη, τον προσανατολισμό των μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη και τον ρυθμό ανάκαμψης στην Ελλάδα.
(EUROKINISSI/ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ)
Ο υπ. Ανάπτυξης Νίκος Δένδιας μιλά στην δεύτερη ημέρα της 18ης Συζήτησης Στρογγυλής Τραπέζης του Economist στην Αθήνα, την Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014, η οποία ασχολήθηκε με τo αποτύπωμα των εκλογών στην Ευρώπη, τον προσανατολισμό των μεταρρυθμίσεων στην Ευρωζώνη και τον ρυθμό ανάκαμψης στην Ελλάδα. (EUROKINISSI/ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ) EUROKINISSI

Οι επιχειρήσεις έχουν περιορισμένη ρευστότητα, οπότε οι πολλές δόσεις στα οφειλόμενα θα μπορούσαν να βοηθήσουν, υποστηρίζει ο κ. Δένδιας. Οι στόχοι του υπουργείου Ανάπτυξης για να πάρει ανάσα η αγορά

Οι πολλές δόσεις για να εξοφλούν οι επιχειρήσεις τα χρέη τους στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία, είναι το δεύτερο μεγάλο θέμα συζήτησης του υπουργείου Ανάπτυξης με την τρόικα, μετά τα κόκκινα δάνεια.

Αυτό προκύπτει από την απάντηση, που έδωσε σε σχετική ερώτηση ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Νίκος Δένδιας, σε ραδιοφωνική συνέντευξή του στον Real FM.

"Έχουμε να κάνουμε με σύγκρουση από δύο πολιτικές, οι οποίες -καμία φορά- δεν επιτρέπουν στο αυτονόητο να γίνει κατανοητό. ​Το θέμα, όμως, δεν είναι τι θέλει η τρόικα, ή τι θέλει το υπουργείο, ή τι θέλει η κυβέρνηση. Οι επιχειρήσεις έχουν πολύ περιορισμένη ρευστότητα. Ο,τιδήποτε από αυτή τη ρευστότητα μπορέσει να πάρει το Δημόσιο, το οποίο έχει ανάγκη χρημάτων, είναι άριστο. ​Κατά συνέπεια, με την απλή λογική, ουδείς έχει ή θα πρέπει να έχει αντίρρηση στη λογική των δόσεων" δήλωσε ο υπουργός και προσέθεσε:

"Βεβαίως, καταλαβαίνω ένα επιχείρημα που λέει κάποιος άλλος επιχειρηματίας που καταβάλλει όλο το ποσό, ότι έτσι μεταφέρεται λάθος μήνυμα στην αγορά, ότι νοθεύεις τον ανταγωνισμό. Αλλά εάν εφαρμόσουμε το μοντέλο στην κατάσταση της ελληνικής Οικονομίας που πάσχει πάρα πολύ, κυρίως από έλλειψη ρευστότητας, είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε στη λογική του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού δόσεων, του μεγαλύτερου δυνατού αριθμού ρυθμίσεων. ​Αλλιώς, το Δημόσιο απλά δεν θα μπορέσει να πάρει αυτά τα χρήματα, τα οποία του είναι απαραίτητα για να επιβιώσει. Άρα, αυτή είναι η γραμμή συζήτησης και με την τρόικα και με οποιονδήποτε έχει την κοινή λογική".

Ο κ. Δένδιας υπογράμμισε, επίσης, ότι στόχος του υπουργείου και της κυβέρνησης είναι η μεταφορά ρευστότητας στην αγορά, είτε μέσα από τη συνεχή πίεση προς το τραπεζικό σύστημα, είτε από χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία δημιουργεί το υπουργείο μέσω του ΕΤΕΑΝ, ώστε να μπορούν κυρίως οι μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις να αναζητήσουν την "αιμοδοσία" που τους λείπει για να γυρίσουν σε θετικό πρόσημο.

Σε ερώτηση για τις δράσεις του υπουργείου σχετικά με την πάταξη των καρτέλ και των εναρμονισμένων πρακτικών, ο υπουργός σχολίασε ότι παρ’ όλες τις προσπάθειες της Επιτροπής Ανταγωνισμού, "υπάρχει ένα τεράστιο κομμάτι της αγοράς, το οποίο πίσω από τη μη εξοικείωση του δικού μας συστήματος με τα καρτέλ, αφήνει τον Έλληνα καταναλωτή στο έλεος της κερδοσκοπίας". Σημείωσε δε τη σημασία της συνεργασίας τόσο του κράτους με την ανεξάρτητη Αρχή (η οποία -όπως επισήμανε- εποπτεύεται από τον κ. Γιακουμάτο) για τη βελτίωση του ρόλου της στην αγορά, όσο και τη σημασία της ίδιας της επιχειρηματικότητας -και ιδίως οι μεγάλες επιχειρήσεις- να σεβαστούν τον καταναλωτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network