Νέα ρύθμιση ΥΠΟΙΚ: 10 ευρώ το στρέμμα ο φόρος στα εκτός σχεδίου

Εικόνες της Αθήνας από τον Λυκαβηττό,Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Εικόνες της Αθήνας από τον Λυκαβηττό,Τετάρτη 2 Ιουνίου 2010 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) EUROKINISSI

Mε στόχο την είσπραξη 945 εκατ. ευρώ το υπουργείο Οικονομικών προχωρεί στη φορολόγηση των εκτός σχεδίου ακινήτων. Τι περιλαμβάνει η νέα ρύθμιση

Σε μέσο στρεμματικό φόρο 10 ευρώ για τα εκτός σχεδίου ακίνητα καταλήγει το υπουργείο Οικονομικών για τον νέο Ενιαίο Φόρο Ακινήτων, ο οποίος θα εφαρμοστεί από το 2014.

Σύμφωνα με το Έθνος, το ποσό που θα καταβάλουν οι ιδιοκτήτες εξαρτάται από τη χρήση, τη θέση και την αξία του περιουσιακού στοιχείου. Στις παραθαλάσσιες ιδιοκτησίες τα μεγαλύτερα βάρη, μικρότερη η επιβάρυνση για τις αγροτικές καλλιέργειες

Ειδικότερα, τα ποσά θα είναι κλιμακωτά και θα ξεκινούν από 2 ευρώ το στρέμμα. Για τις καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις ο μέσος φόρος θα είναι 4 έως 6 ευρώ, ενώ για τα εκτός σχεδίου «φιλέτα» σε παραθαλάσσιες και τουριστικές περιοχές θα φθάνει τα 30 έως 40 ευρώ το στρέμμα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, για τα αστικά ακίνητα μετά τις ενστάσεις της τρόικας το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε σε αλλαγές στα κλιμάκια και στους συντελεστές, με βάση τους οποίους θα υπολογίζεται ο νέος φόρος, αφού σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να επιτυγχάνεται ο στόχος για την είσπραξη 2,9 δισ. ευρώ ετησίως.

Προβλέπονται δε, λιγότερα κλιμάκια 25 έως 30 ενώ ο περιορισμός των κλιμακίων σημαίνει αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης.

Ωστόσο, το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι να πείσει την τρόικα τόσο για την απόδοση του νέου φόρου όσο και για την εισπραξιμότητά του, αφού σύμφωνα με το Μνημόνιο τα έσοδα που θα πρέπει να βεβαιώνονται ετησίως στους ιδιοκτήτες ακινήτων ανέρχονται σε 4,15 δισ. ευρώ, ώστε στα ταμεία του Δημοσίου να καταλήγει το ποσό των 2,9 δισ. ευρώ.

SHARE:

24Media Network