Ποιοι θα πληρώσουν υψηλότερους φόρους και σε πόσες δόσεις

Ποιοι θα πληρώσουν υψηλότερους φόρους και σε πόσες δόσεις
Δημόσιος Τομέας,στιγμιότυπο από Εφορία,Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011 (EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

'Φρενάρει' η υποβολή των δηλώσεων από την αποχή των φοροτεχνικών. Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων

Μόνο 500.000 από τις συνολικά 6,1 εκ φορολογικές δηλώσεις που αναμένει το υπουργείο οικονομικών (ποσοστό 8,3%) για τα εισοδήματα του 2015 είχαν κατατεθεί μέχρι και σήμερα το πρωί στο Taxisnet παρά το γεγονός ότι το σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής είναι ανοιχτό από τις 5 Απριλίου.

Ο αργός ρυθμός υποβολής φορολογικών δηλώσεων για φέτος αποδίδεται κυρίως στην αποχή των λογιστών και των φοροτεχνικών οι οποίοι διαμαρτύρονται με αυτόν τον τρόπο στις αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών που προβλέπει για τον κλάδο το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο .

Καμία παράταση

Ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Τρύφωνας Αλεξιάδης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση στην προθεσμία υποβολής φορολογικών δηλώσεων η οποία λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου.

Από τις δηλώσεις που έχουν ήδη υποβληθεί το 54% ή 270.000 είναι μηδενικές, 100.000 είναι πιστωτικές, δηλαδή προκύπτει επιστροφή φόρου για τους φορολογούμενους ενώ οι υπόλοιπες 130.000 είναι χρεωστικές με τους φορολογούμενους να καλούνται να πληρώσουν φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2015.

Αλεξιάδης: Τακτοποιήστε έγκαιρα τις εκκρεμότητές σας

Ο κ. Αλεξιάδης μιλώντας στο «Πρακτορείο104,9 FM» αφού απηύθυνε έκκληση στους φορολογούμενους να τακτοποιήσουν έγκαιρα την εκκρεμότητα υποβολής της δήλωσής τους υπενθύμισε ότι για την εξόφληση του φόρου εισοδήματος θα ισχύσει η πληρωμή σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, ξεκινώντας από τον Ιούλιο με δεύτερη δόση τον Σεπτέμβριο και τρίτη τον Νοέμβριο

Ωστόσο, ανέφερε ότι το υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει διάταξη για την πληρωμή του φόρου και σε μηνιαίες δόσεις, έως και τον Δεκέμβριο του 2016. «Αν κάποιος καταθέσει τώρα τη δήλωση και γίνει εκκαθάριση μέσα στον Μάιο, θα μπορεί από τον Ιούνιο να χρησιμοποιήσει αυτό το μέτρο» είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ποιοι θα πληρώσουν υψηλότερο φόρο

Γεγονός είναι πάντως ότι με την εκκαθάριση των δηλώσεων μεγάλος αριθμός θα κληθεί να πληρώσει υψηλότερο φόρο. Συγκεκριμένα:

Όσοι ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα, δηλαδή οι επαγγελματίες θα καταβάλουν φέτος προκαταβολή φόρου 75% έναντι του επόμενου έτους αντί 55% που ίσχυε για τα εισοδήματα του 2014. Στους φορολογούμενους που θα επιβαρυνθούν περιλαμβάνονται και όσοι αμείβονται με «μπλοκάκια».

Οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον φόρο εξαιτίας της αναδρομικής αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2015.

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι φέτος οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δεν κατάφεραν να εισπράξουν ενοίκια από τον ενοικιαστή τους κατά τη διάρκεια του 2015. Τα ανείσπρακτα ενοίκια θα πρέπει να δηλωθούν φέτος σε ξεχωριστό κωδικό στο έντυπο Ε2 και στο έντυπο Ε1. Όμως για να μην φορολογηθούν θα πρέπει να πληρούνται και οι λοιπές προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος. Θα πρέπει, δηλαδή, έως την προθεσμία υποβολής της δήλωσης, να έχει εκδοθεί εις βάρος του ενοικιαστή διαταγή πληρωμής ή διαταγή απόδοσης χρήσης μίσθιου ή δικαστική απόφαση αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων ή έχει ασκηθεί εναντίον του μισθωτή αγωγή αποβολής ή επιδίκασης μισθωμάτων).

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα